Zomer in de moestuinbak

Het is hoogzomer en dat betekent dat de temperatuur op in jouw balkontuin of op jouw tuin op het dak aardig kan oplopen. Heerlijk om van te genieten tijdens een heerlijk koel rosétje, maar minder fijn voor de vers gekweekte groenten en kruiden in jouw moestuinbak of kweektafel. Toch kun je de planten helpen de warme periode door te komen door de volgende fouten niet te maken:

Water geven in de moestuinbak

Jouw groenten en kruiden hebben minder water nodig dan jij denkt. Ondanks dat jijzelf voldoende moet drinken betekent dit niet dat jij de groentenbak continue van water hoeft te voorzien. Je planten geven namelijk zelf aan of jouw groenten water nodig hebben. Hebben je planten frisse, dikke groene bladeren dan hoef je nog niet met de gieter aan de gang in jouw moestuin.

In de ochtend water geven in de bak

Hebben de groenten en kruiden in jouw moestuinbak toch water nodig, geef ze dan water voor de zon op komt. Op deze manier kan het water nog diep de grond in trekken voor het warm wordt. De grootste fout die je kunt maken is water geven midden op de dag. De grond in jouw kweekbak is dan warm waardoor de warmte met het water mee de diepte in trekt en de kwetsbare wortels opwarmt.

Geef de moestuin niet elke dag water

Dit klinkt tegenstrijdig, maar jouw groenten en kruiden elke dag water geven is eigenlijk niet goed. Je maakt de planten in jouw moestuinbak of kweektafel namelijk enorm lui. Door de planten af en toe hun best te laten doen om in de diepere delen van de bak naar water te zoeken ontwikkelen de groenten een goed en sterk wortelstelsel. LET WEL OP: In de kleinere moestuinbakken droogt de grond sneller uit, dit kan betekenen dat je toch wel dagelijk water moet geven.

Groenten zaaien in de zomer

Een andere fout die je kunt maken is groenten en kruiden zaaien in de zomer. Door de wisselende omstandigheden van warm, koud, droog en nat zullen zaadjes minder goed ontkiemen. En als ze dan al uitgroeien tot jonge plantjes zijn ze extra kwetsbaar in de volle zon.

MOESTUINTIP: Wil je toch groenten zaaien in de zomer? Zaai ze dan binnen en plant ze uit als het koeler is of koop jonge planten in de plaatselijke tuincentra.

Meststoffen toevoegen aan de kweekbak

De groenten en kruiden in jouw moestuin gaan in een soort ruststand tijdens een warme periode zodat ze de schade van de hitte kunnen beperken. Door het toevoegen van meststoffen tijdens deze periode gaat de plant toch weer groeien om gebruik te maken van de meststoffen. Hierdoor ontstaat er extra hittestress doordat de plant kwetsbaarder is. Wacht dus tot na de warme periode met het bemesten van jouw kweekrek of moestuintafel.

Gebruik geen bestrijdingsmiddelen in groentetuin

Nog een manier om te zorgen dat jouw groenten en kruiden geen extra stress krijgen tijdens een warme periode is door geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken in jouw moestuinbak of kweektafel. Planten hebben zelf namelijk ook een hekel aan bestrijdingsmiddelen, als dan niet chemisch of organisch.

Haal insecten manueel uit de moestuin

Heb je toch last van ongedierte, laat deze dan zitten tot na de warme periode. Je plant wordt immers niet zomaar kaal gegeten. Wil je de insecten toch verwijderen? Doe het dan manueel en pluk ze handmatig van de plant, wel zo milieuvriendelijk voor jouw groenten en kruiden. Gebruik ook geen waterstraal om de insecten uit de plant te spuiten, de waterdruppels werken namelijk als een vergrootglas waardoor de groenten verbranden in jouw kweekbakken.

Oogst jouw groenten uit de kweekrekken

Hangen de tomatenplanten vol met rijpe tomaten? Oogst deze dan zo snel mogelijk, ook als ze nog net niet helemaal rijp zijn. Het kost de plant namelijk energie om de vruchten te onderhouden (voortplanten is immers belangrijk), terwijl de plant deze energie beter kan gebruiken voor het in leven blijven. Oogst dus zo snel mogelijk de rijpe aardbeien, paprika’s en tomaten uit jouw moestuinrek of kweektafel.

Plaats de moestuinbakken in de schaduw

Staan de bakken in de volle zon? Plaats deze dan tijdens een hittegolf in de schaduw. Zeker tijdens de zomerperiode krijgt jouw moestuin in bakken ook in de schaduw voldoende zon. Heb je geen plek met schaduw, creëer deze dan met een parasol of schaduwdoek en voorkom dat de bakken uitdrogen.

Andere moestuintips voor de zomer

Tijdens de zomer moet je natuurlijk jouw moestuin bijhouden. Wat kun je verder allemaal doen en waar moet je extra opletten?

  • Aardappelen oogst je wanneer het loof begint af te sterven. Gezond aardappelloof betekent dat de knollen nog aan het groeien zijn. Check gerust even door 1 aardappelplant te rooien. Het is dan meteen duidelijk of ze klaar zijn of niet.
  • Oogst regelmatig om nieuwe groei en vruchten te stimuleren. Zeker bij bonen.
  • Slakken zijn vooral na een zomerse bui actief. Ecologische slakkenkorrels helpen je de schade te beperken of maak een slakkenval met bier.
  • Zet prei onder insectengaas tegen de preimot
  • Aubergines hebben behoefte aan veel voeding. Bemest regelmatig, maar natuurlijk niet tijdens de warme periodes.
  • Uien en sjalotten bewaar je door ze aan een touwtje op te hangen, op een droge plek.
  • Plant basilicum bij de tomaten. Basilicum is goed voor de groei en het aroma van de tomaten.
  • Oogst zaden als ze volledig rijp zijn, droog ze en bewaar ze in een envelop tot volgend jaar. Lekker goedkoop en nog duurzaam ook.
  • Is het een regenachtige zomerdag? Maak samen met je kinderen leuke plantenstekers. Je kunt plantenstekers maken van bijvoorbeeld lollystokjes, geknipte kunststof stroken uit een yoghurtpot of van wasknijpers. Kijk eens op Pinterest voor leuke voorbeelden.
  • Maak ruimte in de diepvries vóór de grote oogst begint.
Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek