Een goed begin is het halve werk, daarom is het van belang dat je zorgvuldig aan de slag gaat als je gaat zaaien in de moestuinbak of kweektafel. Je kunt echter ook opgekweekte planten kopen in de plaatselijke tuincentra, waarom zou je toch beginnen vanuit zaad? En waar moet je op letten? Je lees het hier.
Zaaien in de bak vergt geduld
Allereerst; de zaadjes die je gaat zaaien in de kweekbak of kweektafel zijn een natuurproduct, dat betekend dat je niet altijd de garantie hebt dat er een daadwerkelijk ook een plant uitgroeit of dat de plant wel overeenkomt met de verwachtingen. Daarnaast kan het door allerlei omstandigheden langer duren dan verwacht. Blijf dus geduldig en wacht tot de plant op komt in de kweekbak.
Lees de zaaibeschrijving
Daarnaast wordt er vaak een beschrijving meegeleverd, maar naar mate je als moestuinierder meer ervaring krijgt zal je leren dat er nogal wat andere mogelijkheden zijn om de jonge kiemplant op te kweken. Leer en experimenteer gerust met de zaden. Voor de beginners onder ons raden we echter aan om te beginnen met snelkiemende planten, deze zijn makkelijker te zaaien en behoeven minder aandacht.
De voordelen van zelf zaaien in de kweekbak
Het zelf zaaien van jouw groenten en kruiden in de kweekbak of moestuintafel heeft voordelen ten opzichte van het kopen van voorgekweekte plantjes. Welke voordelen dat zijn lees je hier:
Meer plantjes uit de zaden
Het eerste voordeel van het zelf zaaien is de hoeveelheid. In een zakje groentenzaden zitten meestal honderden zaadjes. Het verschilt per gewas, en natuurlijk komt ontkiemt niet ieder zaadje, maar uiteindelijk is het aantal dat uitgroeit tot een gewas vele malen hoger dan het aantal plantjes dat je koopt voor dezelfde prijs.
Zaadjes zijn goedkoper
Zoals hiervoor al beschreven komen we gelijk uit op het tweede voordeel. De prijs van zaadjes is namelijk goedkoper dan de prijs van een aantal jonge plantjes. Daarbij kan je met een enkel zakje groentenzaden meerdere jaren doen als je deze goed bewaard. De meeste zakjes bevatten al gauw zo’n 500 zaden, zoveel kroppen sla, radijsjes of bietjes eet jij niet zo maar weg in een jaar.
Zelf zaaien geeft extra plezier
Een volgend voordeel spreekt niet voor iedereen, maar de ras echte moestuinierder ervaart meer voldoening, plezier en uitdaging met het zelf zaaien van groenten en kruiden. Zelf iets in de grond stoppen als zaadje om vervolgens na verloop van tijd te zien ontspringen tot een eetbaar gewas, mooier kan het niet. Dat gevoel, die uitdaging en het leerzame traject daarbij is een groot voordeel van het zelf zaaien van groente en voor sommigen de reden om te beginnen met een kweekbak of kweektafel.
Meer variaties in de kweekbak
Van sommige groenten en kruiden zijn geen gekweekte plantjes te krijgen. Ook speciale variaties van een gewas, of een hybride soort, is vaak niet te vinden als voorgekweekt plantje. Het voordeel van zelf zaaien in de kweekbak is dat je meer keuze hebt in het rassoort, kleur en kenmerken. Met zaden kun je blijven ontdekken in de soorten die je wilt kweken en blijft het moestuinieren een uitdaging, zeker als je bepaalde rassen nodig hebt voor de grond waarop je teelt.
Zelf experimenteren met kweekmethodes
Nog een voordeel van het kweken vanuit zaden is dat je zelf kunt experimenteren met de manier van kweken. Zo is het mogelijk om te kweken op glaswol of een andere medium als hydrokorrels. Een voorgekweekt plantje is daar meestal niet op voorbereid en moet eerst wennen aan de nieuwe situatie, terwijl zaden meteen groeien in het groeimedium in jouw kweekrek of kweekbak.
Je kunt vroeger beginnen met de moestuin
Vaak kunnen we als moestuinierders niet wachten tot het voorjaar begonnen is. Het voordeel van zaden is dat je al in de winter op zoek kunt gaan naar jouw ideale gewassen en nieuwe experimenten die je vervolgens al op de vensterbank kunt voorzaaien zodat jouw moestuinbak met een voorsprong het seizoen begint. Leuk toch?!
Je kunt zaden zelf oogsten
Om een nog groter financieel voordeel te behalen zou je de zaden voor het nieuwe seizoen zelf kunnen oogsten uit de gewassen die je zelf gezaaid hebt. Onder andere zaden van pompoen, mais, courgette, tomaten, komkommers, meloenen en paprika’s zijn makkelijk te winnen uit de planten in jouw moestuinbak of kweektafel. Weer een nieuwe ervaring. Lees alles over het zelf winnen van zaden in onze blog.
Waar moet je verder op letten?
Voor een goed resultaat is het wel van belang dat je rekening houd met een paar aandachtspunten voordat je zelf gaat zaaien in de kweekbak of kweektafel. Zo is het belangrijk om niet te vroeg te zaaien. Op de verpakking van de zaden, of in onze zaaikalender, vind je de periode wanneer je wat kan zaaien. Verder kan het zijn dat sommige gewassen langer tijd hebben om te kiemen of te groeien, wees dus geduldig als je zelf gewasssen kweekt uit zaden.
Moestuintips voor zaaien in de kweekbak
Naast alle voordelen hebben we ook een aantal tips voor je zodat je zeker weten een goede start maakt in jouw kweekbak:
- Maak een moestuinplan! Zo kun je rekening houden met wisselteelt en combinatieteelt zodat sommige planten lekker positief kunnen beinvloeden.
- Raadpleeg de zaaikalender zodat je weet wanneer je welk zaadje kan zaaien. De temperatuur is namelijk erg belangrijk bij het ontkiemen.
- Wil je vroeg zaaien? Spinazie, radijs, doperwten en tuinkers zijn de eerste zaden die al vanaf begin maart buiten kunnen ontkiemen in de moestuinbak.
- Laat zaden eerst weken in water. Ze zuigen zich vol met water en zullen extra snel ontkiemen nadat je ze hebt gezaaid in de kweekbak.
- Bij kleine zaadjes is slim om per potje meer dan één zaadje te planten. Bij grote zaden doe je steeds één zaadje per potje.
- Als je met zaadmatjes werkt in de kweekbak, houd dan het matje tegen het licht om te zien hoeveel zaadjes erin zitten. Knip deze in stukken en verdeel ze over bakken.
- Met een pootstok kun je gaten in de moestuingrond prikken. Zo kun je bollen, zaailingen en zaad gemakkelijk planten of zaaien in de bak.
- Zaai recht door een lijn te spannen. Zo krijg je nette strakke rijen met groenten.
- Geef jonge plantjes veel water. Het turfpotje en het zaadje zuigen zich helemaal vol. Zo gebruik je ongeveer 40-45 ml water of wel drie grote eetlepels.
Begin ook met het zaaien van jouw groenten!
Zo zie je maar dat het zaaien en kweken van verse groenten en kruiden heel leuk en leerzaam is. Beginnen de groene vingers te jeuken? Bekijk dan de mogelijkheden voor jouw moestuinbak in onze webshop en begin dit seizoen ook een moestuin!