Zelf kruiden kweken in de kweekbak

Lijkt het je niet heerlijk om jouw gerechten af te maken met geurige, verse kruiden? Zeker als je ze zelf kweekt op jouw balkon of terras? Het kweken van kruiden is namelijk heel makkelijk met een kweekrek of moestuinbak en je hebt er echt niet zoveel plaats voor nodig. Daarnaast stellen kruiden geen hoge eisen aan de standplaats en behoeven ze weinig onderhoud. Met onze tips in deze blog kun jij verse kruiden kweken in onze moestuinbak.

Een kruidentuin in jouw formaat kweekbak

Met de moestuinrekken en kweekbakken van Vertisign maak je jouw kruidentuin zo groot of zo klein mogelijk. Heb je niet al te veel ruimte dan kun je kiezen voor de kleinste uitvoering van 40 x 103 cm, heb je meer ruimte dan kun je met een bak van 60 bij 130 cm nog meer soorten kweken.

Voordelen van een kruidenrek

Overigens is het ook mogelijk om een kruidentuin in de volle grond of in bakken of potten te kweken, maar het aanleggen van een kruidentuin in een moestuinrek zorgt ervoor dat jouw kruiden beter bereikbaar zijn, je makkelijker oogst en je minder onderhoud hoeft te plegen. Daarnaast kun je het kweekrek eenvoudig bij de achterdeur plaatsen waardoor je tijdens het koken de benodigde kruiden kunt oogsten; verser kan het niet.

TIP | Voorzie jouw moestuinrek of kweekbak van wieltjes zodat je jouw kruidentuin in de winter binnen kunt plaatsen.

Zaai of planten van kruiden

Als je wilt beginnen met een kruidentuin kun je de kruiden zelf zaaien met zaden. Deze kun je kopen in onze webshop en het hele jaar rond zaaien. Uiteraard afhankelijk of je ze buiten of binnen zaait. Je kunt ook meteen van start gaan met kruidenplantjes uit de plaatselijke tuincentra. Vooral voor meerjarige kruiden zoals rozemarijn, salie of dragon is het makkelijker deze als plant te kopen.

Gebruik een voedzame bodem

De meeste kruiden houden niet van een natte of te zure bodem en groeien vooral goed in gedraineerde, losse, droge en kalkrijke grond. De afwatering van de moestuinbak of kweekrek is daarom ook van groot belang. Door de kieren in de kweekbak kan overtollig water weg en blijven jouw kruiden in goede conditie. Zorg verder ook voor een goede zuurtegraad. Kruiden houden namelijk niet van zure grond. Voeg eventueel kalk toe om de zuurtegraad van de grond te verminderen.

Een zonnige standplaats voor jouw kruiden

Doordat de meeste kruiden oorspronkelijk uit zuiderse landen komen kunnen ze best wat zon verdragen. Het is daarom verstandig om te kiezen voor een zonnige, beschutte plaats voor jouw kruidenrek om ze te beschermen tegen ons Nederlandse en Belgische weer.

  • Zonnige standplaats: tijm, rozemarijn, salie, lavendel, rucola, koriander, basilicum, dille en kamille.
  • Halfschaduw: peterselie, bieslook, dragon, kervel, munt, citroenmelisse en bosaardbeien.

Geef elke 2 maanden voeding

Controleer tijdens de groei regelmatig de grondkwaliteit in jouw moestuinbak of kweektafel. De bodem verarmt immers door het groeien van de planten. Voeg daarom geregeld extra voedingsstoffen toe.

Plant winterharde kruiden

Als het najaar wordt stoppen sommige kruiden met bloeien en sterven af. Toch zijn er een aantal kruiden die bestand zijn tegen de winter. Plaats daarom in ieder geval de winterharde kruiden in jouw kweekbak of moestuinrek: goed voor het milieu en goed voor de insecten en vogels die er in de winter kunnen schuilen. De volgende kruiden zijn winterhard: tijm, rozemarijn, munt, oregano salie en peterselie.

Wat kun je in jouw kruidentuintje zetten?

Welke kruiden jij in de kweekbak of moestuinrek wilt kweken is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke smaak. Kweek daarom met name kruiden die je zelf zou gebruiken in jouw gerechten. De volgende kruiden mogen naar onze mening echter niet ontbreken:

1. Munt

Het kruid munt mag natuurlijk niet in jouw kruidentuin ontbreken. Zaai de munt op koele en vochtige plaatsen en zorg ervoor dat het kruid zonlicht heeft (munt groeit overigens in halfschaduw). Munt is een makkelijke kruid om zelf te kweken, maar heeft de neiging tot woekeren. Dit kan je voorkomen door een aparte bak te gebruiken voor jouw muntplant. Zorg er overigens wel voor dat je elke 2 weken extra voeding geeft.

2. Oregano

Dit kruid vind je meestal terug in gerechten die hun oorsprong vinden in Griekenland, Italië of Spanje. Oregano is een grotere plant en kan tot 100cm hoog groeien. Geef hem daarom een plekje in een zonnige bak. Zaai de zaadjes in een gevulde kweekbak en zorg ervoor dat de grond vochtig genoeg is. Plaats de bak vervolgens in een ruimte van minimaal 20 graden zodat je na 3 weken de eerste zaailingen al kan zien. Je kan starten met het oogsten van blaadjes als de plant ongeveer 10cm hoog is.

3. Basilicum

De meest voorkomende variant is de Genovese basilicum en deze vind je vaak in gerechten met tomaten, spaghettisaus en pizza. Toch zijn er ook varianten die aan jouw gerecht een vleugje citroen, limoen of kaneel geven. Basilicum is een eenjarige plant die gevoelig is voor koud en dus best tijdens de herfst en winter binnenshuis wordt gekweekt. Om een verse voorraad te hebben tijdens de winter, zaai je best elke 6 weken.

4. Koriander

Dit kruid wordt zowel gekweekt voor hun zaadjes als hun groene blaadjes. Koriander vind je namelijk vaak in Indiaanse en Chinese schotels en de pittige zaadjes zijn essentieel voor het maken van kerriepoeder. Koriander is het voorbeeld van een gemakkelijk te kweken kruid voor in jouw kweekbak, aangezien deze – eens buiten gezaaid – meerdere jaren uit zichzelf groeit. Kweek je graag koriander in huis, zaai dan elke 6 weken. Geef een warm en zonnig plekje en hou de plant goed vochtig.

5. Salie

Het kruid salie mag in jouw kruidentuin niet ontbreken. De plant maakt lange groene blaadjes welke je in sauzen, bonen- en tomatengerechten kunt gebruiken. Salie kun je makkelijk zelf zaaien, maar aangezien je niet veel plantjes nodig hebt is het verstandig deze in een tuincentrum te kopen.

6. Tijm

Het kruid tijm lijkt op een stuik en is een laag groeiend gewas waarvan de takjes worden gebruikt in soepen en stoofpotjes. Tijm kun je net als salie zaaien, maar omdat je het meestal niet veel gebruikt is het beter om een aantal plantjes bij je tuincentrum te kopen.

7. Rozemarijn

Rozemarijn is een kruid dat relatief groot wordt: tussen de 60 en 80cm hoog. Rozemarijn is te herkennen aan de lange, naald-achtige blaadjes en blauwe bloemen op rechte, houten stammen. De bloemen worden meestal gebruikt om smaak te geven aan rundvlees. De blaadjes vervolgens om smaak te geven aan lams- en varkensvlees.

8. Peterselie

Tenslotte mag peterselie zeker niet in jouw kruidentuin ontbreken. Het kweken van peterselie vergt echter veel tijd en veel mensen geven het meestal na een tijdje op. Het kan namelijk enkele maanden duren voordat je een eerste teken van leven ziet. Ben je niet zo geduldig? Koop dan een plantje in de winkel, snij de wortel in 4 delen en plant de 4 delen apart in de kweekbak. Zo creëer je voldoende extra ruimte. Zorg vervolgens voor een vochtige bodem zodat jouw plantjes lang leven. Oogst op regelmatige basis takjes en plantjes om de nieuwe groeit te stimuleren.

Kruiden oogsten uit de kweekbak

Een aantal kruiden (zoals koriander, rucola en tuinkers) kun je vaak al binnen een aantal dagen oogsten, maar de meeste kruiden hebben een aantal weken nodig voordat ze geoogst kunnen worden. Je kunt de kruiden makkelijk oogsten door af te knippen wat je nodig hebt. Zorg er wel altijd voor dat er twee blaadjes aan de steel blijven staan zodat de plant weer terug kan groeien.

Kruiden drogen om te bewaren

Omdat niet alle kruiden het hele jaar door te verkrijgen zijn kun je de kruiden drogen. Op deze manier heb je ook in de winter voldoende kruiden in huis. Het drogen van kruiden is een simpel proces. Oogst de kruiden voordat ze afsterven of bloeien en bundel de kruiden. Hang de bundels vervolgens in een donkere, droge en warme ruimte zodat ze verdrogen. Vervolgens kun je de kruiden fijn maken en droog bewaren.

Nog meer tips voor jouw kruidentuin

  • Zaai kruiden die snel kiemen. Zo hebben koriander en dille in de lente en zomer maar 2 weken nodig om te groeien.
  • Kies verschillende kruiden met een variatie aan groeitijden. Hierdoor houd je een contante groei en aanbod van verse kruiden. Maak eventueel een moestuinplan.
  • Plant de kruiden in een verrijdbare kweekbak die je in de zomer buiten zet. Plaats de kweekbak in de winter binnen bij een vensterbank waar veel zonlicht binnenvalt.
  • Plant je kruiden niet te ver van de keuken. Maak het jezelf makkelijk als je kruiden wil oogsten.
  • Plant de sterkere kruiden (zoals salie, munt, rozemarijn) in grotere bakken.
  • Start met zaaien in de vroege lente, bijvoorbeeld in een serre of in de vensterbank.
  • Kweek een aantal planten binnen voor. Terwijl de plantjes groeien, warmt de grond in de kweekbak buiten op.

Begin zelf een kruidentuin met Vertisign

Kortom, met onze tips en een kweekrek van Vertisign kun jij verse kruiden kweken. Plaats dus een kweekrek, moestuintafel of moestuinbak op jouw balkon of terras en ga aan de slag.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek