Vertisign
Vertisign
Hoefweg-West 5
3381 MA Giessenburg
085 047 0044 - info@vertisign.nl
2618-shutterstock-637062886.jpg

Een moestuin inrichten op het dak

Groene daken zijn ondertussen een bekend fenomeen, maar daarnaast is het nu ook het moestuindak in opkomst. Het is namelijk mogelijk om groenten en kruiden te kweken op jouw dak of balkon. Ideaal voor wie geen tuin heeft, maar toch wil genieten van zelfgekweekte groenten en kruiden. Maar hoe gaan je aan de slag met een moestuin op jouw dak? Met onze tips haal je in een mum van tijd je eerste oogst binnen.

Wat heb je nodig voor een moestuindak?

 Om te beginnen met een moestuin op jouw dak is het allereerst van belang dat je een plat dak hebt waar je toegang toe hebt. Is het dak te bereiken door een trap, luik of deur? Het is namelijk van belang dat je makkelijk bij jouw moestuin kunt komen zodat je sneller groenten en kruiden oogst of even je planten controleert.

Check de dakconstructie en bedekking

De volgende stap is het controleren van de constructie en de dakbedekking. Hou er rekening mee dat een moestuin op je dak tussen de 150 en 600 kg/m² kan wegen afhankelijk van de gekozen uitvoering. Moestuinbakken en moestuinrekken van Vertisign creëren een puntlast van 50 tot 150 kilo. Contacteer bij twijfel een architect of dakspecialist. Ook de dakbedekking is van belang aangezien er uitgesloten moet worden of er kans is op lekkage. 

Controleer de veiligheid

Aangezien de moestuin op het dak komt is er een risico op valgevaar, om die reden zal er rekening mee gehouden moeten worden dat de veiligheid in acht genomen wordt. Soms kan het voldoende zijn om de moestuinbakken op afstand van de dakrand te plaatsen. Ook het aanbrengen van klimrekken aan de buiten zijden kunnen een oplossing zijn om meer veiligheid te creeren. Vertisign stelt u hiervoor uiteraard op de hoogte.

Bekijk de ligging

Naast bouwkundige stappen zijn de weersomstandigheden van belang. Veel zon en weinig wind zijn ideaal voor jouw moestuin. Bekijk of en waar de zon vandaan komt. Om de groenten en kruiden uit de moestuin te beschermen tegen wind is het mogelijk om beschutting aan te brengen door doorzichtige panelen te plaatsen of hogere planten aan de buitenzijde op te stellen.

De watertoevoer

Groenten en kruiden hebben nu eenmaal water nodig om te groeien en de door de hoogte is het op het dak ook nog eens droger en warmer, waardoor meer vocht nodig is. Een drainage-systeem is gewenst, maar een waterkraan in de buurt is in ieder geval essentieel.

De inrichting van de moestuin op het dak

Voor het inrichten van de moestuin zijn er verschillende uitvoeringen. Allereest is het mogelijk om direct op het dak een laag substraat (poreus gesteente zoals kleikorrels, lava, perlite of puimsteen) en grond aan te brengen. De dikte van de laag is afhankelijk van de beplanting. Kruiden en bijvoorbeeld veldsla hebben voldoende aan 10 cm, sla, bonen en knolgewassen als radijsjes doen het beter bij 15 cm.

Ook is het mogelijk om een moestuin aan te leggen met moestuinbakken en moestuintafels. Dit kan al kleinschalig waardoor er geen aanpassingen nodig zijn van het dak. Daarbij bied het kweken in moestuinbakken voordelen:

 • Doordat de moestuinbakken op poten staan is er geen aanpassing nodig van de dakbedekking.
 • De moestuinbakken zorgen voor een schonere moestuin
 • De moestuinbakken kunnen voorzien worden van veiligheidsvoorzieningen als leuningen of bescherming bieden tegen wind.
 • De moestuinbakken kunnen op hoogte gemaakt worden waardoor je niet hoeft te bukken.
 • In moestuinbakken heb je minder last van onkruid en ongedierte.

Heb je hulp nodig bij het inrichten van een moestuin op jouw dak, graag helpen we je verder met het uitbrengen van een advies en het bieden van een inrichting op maat. Neem gerust eens contact met ons op voor de mogelijkheden van jouw moestuin.

Neem direct contact op
2453-shutterstock-357916418.jpg

Waarom onze moestuin?

 • Verantwoord gezonde groenten kweken
  Ga aan de slag met jouw moestuin en geniet binnenkort van verse groenten en kruiden.
 • Simpel groenten verbouwen op niveau
  Groenten kweken in de moestuinbakken bied optimaal kweekgemak en kost weinig tijd.
 • Stevige, duurzame moestuin
  Het stalen frame zorgt voor een stevige, weerbestendige moestuin.

Verantwoord groenten kweken met Vertisign

Wil jij ook verantwoord en duurzaam aan de slag met het verbouwen van verse, gezonde groenten en kruiden? Vaak ontbreekt het ons aan tijd en ruimte om een moestuin aan te leggen en zo te kunnen genieten van eigen gekweekte, duurzame groenten en kruiden, maar nu is het mogelijk met de duurzame moestuinen van Vertisign. Door gebruik te maken van de hoogte kun je op een klein ruimte een duurzame en stijlvolle moestuin aanleggen zonder dat het je veel tijd kost.

Onze oplossingen: KweekrekkenKweekbakkenKweektafelsVerpottafels | Moestuintafels | Moestuinbakken op poten.

 • Een moestuin op het dak - Verantwoord groenten kweken met Vertisign
 • Een moestuin op het dak - Verantwoord groenten kweken met Vertisign
 • Een moestuin op het dak - Verantwoord groenten kweken met Vertisign
 • Uitgebreid betaalgemak: