Zaailingen verzorgen in de kweektafel

Het is altijd prachtig om jouw nieuwe groenten en kruiden te zien opkomen in jouw moestuinbak, kweektafel of moestuinrek. Tegelijkertijd is het altijd een spannende periode, hoeveel water moet ik ze geven en hoe moet ik mijn zaailingen verzorgen? Door zaailingen op de juiste manier te verspenen, af te laten harden en uit te planten groeien de pasgeboren plantjes in jouw moestuinbak of kweektafel uit tot gezonde, rijk bloeiende en volwassen planten.

Verspenen van jouw groenten voor in jouw moestuinbak

Nadat zaailingen minimaal twee volledige blaadjes hebben gekregen, is het tijd om de jonge planten te verspenen. Verspenen betekent dat je zaailingen verplant naar een nieuw potje of andere plaats in de moestuinbak of kweektafel. Door zaailingen een nieuwe plek te geven, geef je iedere plant voldoende ruimte om verder te wortelen en uiteindelijk uit te groeien tot een volwassen plant.

Gebruiken van zaailingpotjes voor jouw kweektafel

Zaailingen kun je het beste voorzaaien met ieder zaadje een eigen potje. Hier hoef je niet per se speciale kweekpotjes voor aan te schaffen, schone drink- of yoghurtbekers voldoen ook prima. Zorg er wel voor dat er één of meerdere gaatjes in het potje zitten, zo kan overtollig water altijd weglopen.

Speciale moestuingrond

Voor de grond kun je het beste een mengsel creëren van potgrond en zaai- en stekgrond. Zo is de overgang later naar de zwaardere grond minder groot en voorzie je de zaailingen alsnog van voldoende voedingsstoffen. Het verspenen zelf doe je door eerst de zaailing te verwijderen uit de zaaibak. Pas daarbij op dat je de kwetsbare wortels niet beschadigd. Steek daarna met een pootstokje of je vinger een gat in de aarde en laat hier de zaailing voorzichtig in zakken. Eventjes de aarde voorzichtig aandrukken, water geven en klaar! In dit stadium kun je, net als bij het zaaien, het beste de plantenspuit gebruiken om water te geven.

Afharden van groenten en kruiden in de kweektafel

De volgende fase is het afharden van de plantjes. Door planten eerst te laten wennen aan het buitenklimaat verhoog de kans dat de nog niet volwassen planten goed aanslaan in de moestuinbak, de kweektafel of het moestuinrek. De temperatuur en weersomstandigheden vormen immers een groot verschil met het warme en droge binnenklimaat. Door de planten iedere dag een paar uur langer buiten te zetten zijn de aankomende groenten en kruiden goed voorbereid op hun tijd in de stalen kweektafel, makkelijke moestuinbak of kweekrek.

Tijdschema voor het afharden van groenten

Een algemeen schema dat je kunt gebruiken voor het afharden is: 2 – 4 – 4 – 6 – 8 uur: Zet de plantjes de eerste dag gedurende 2 uur buiten in de schaduw op een beschutte plek. Na deze uurtjes plaats je de planten weer binnen. De volgende dag mogen ze 4 uur buiten staan. De dag daarop ook, maar dan 2 uur in de schaduw en 2 uur in de ochtendzon. De nieuwkomers moeten namelijk niet alleen wennen aan de temperatuur, maar ook aan de hoeveelheid zonlicht. Weer een dag later mogen ze nóg langer buiten spelen: 6 uur, waarvan 3 uur in de schaduw en 3 uur in de zon. Zo bouw je de uren langzaam op. Wanneer de temperatuur ‘s nachts boven de 10 ° graden blijft kunnen de plantjes definitief buiten blijven staan in de stalen moestuinbak, kweektafel of handige moestuinrek.

Uitplanten in de kweektafel of moestuinbak

7 tot 10 dagen na het afharden mogen de planten worden verpot of uitgeplant. Met het uitplanten in de volle grond wacht je tot alle gevaar voor nachtvorst geweken is. Dit kun je daarom het beste pas vanaf 15 mei, dus na de IJsheiligen, doen.

Zet de potjes neer op de plaats in de moestuinbak, kweektafel of kweekbak, waar de plantjes uitgeplant worden, zo krijg je een goed overzicht. Maak plantgaten die ongeveer even groot en vooral even diep zijn als het potje. Om het plantje goed uit het potje te krijgen kun je het (plastic) potje wat ‘kneden’. Trek nooit aan het plantje, de kans is groot dat je dan de wortels afscheurt. Een handige tip om de plant gemakkelijk te verwijderen is door je hand te leggen op het potje. Hierbij houd je het plantje tussen je wijs- en middelvinger. Keer het potje ondersteboven en ‘vang’ het gehele plantje op in je hand. Zet het plantje in het plantgat van de moestuinbak en kweektafel en druk als laatste de aarde aan. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is regelmatig water geven en een zomer lang genieten van eigen gekweekte, bloeiende kruiden en groenten.

Extra tips voor het verzorgen van zaailingen

  • Zaailingen hebben na het verspenen vooral licht nodig. Hier wordt echter niet perse zonlicht mee bedoeld. Ze kunnen dus gerust naar de vensterbank op het noorden.
  • Groeien de plantjes te veel naar het licht en beginnen de zaailingen scheef te groeien? Draai de potjes dan regelmatig 180 graden om. Zo krijg je mooie rechte plantjes.
  • Zodra de zaailingen écht op een plantje beginnen te lijken kun je de plantenspuit vervangen door de gieter.

Zijn je stevige babyplanten na het verspenen in slappe slierten veranderd? Dan heb je ze waarschijnlijk verwend met teveel warme, zonlicht of heb je ze te veel water gegeven. Geef daarom níet te snel en te veel water, ze mogen best een beetje dorst hebben.

Een goede start met een kweektafel van Vertisign

Wil je jouw zaailingen een goede start geven? Gebruik dan een verrijdbare moestuintafel, kweektafel of verrijdbare moestuinbak. Zo kun je jouw groenten en kruiden altijd weer naar buiten rijden als het weer het toelaat.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek