Zaaien in een moestuinbak

Het zaaien van groenten en kruiden in een moestuinbak gaat niet altijd even gemakkelijk, maar laat je daar vooral niet door afschrikken. Net zoals bij elke hobby loont het om je erin te verdiepen. Op welke manieren kun je zaaien, wat wil je zaaien en waar moet je op letten? Is zaaien simpel weg een zaadje in de moestuinbak stoppen en wachten tot het opkomt? Met onze tips wordt het een heel stuk makkelijker!

Lees de achterkant van het zakje zaden

Op de meeste zakjes zaden in de winkel of uit onze webshop vind je op de achterzijde een zaaibeschrijving. Zo niet, ga dan even naar de website waar je ze gekocht hebt. In deze zaaibeschrijving staat informatie over wanneer je moet zaaien, op welke afstand, onder welke omstandigheden en hoe diep. Lees deze informatie door voordat je aan de slag gaat in jouw moestuinbak of moestuintafel.

Niet alle zaden in de moestuinbak

Spreid je kansen bij het zaaien, meestal zitten er namelijk genoeg zaadjes in een zakje zodat je, mochten je zaden niet ontkiemen, nog een tweede zaaironde kunt wagen. Vergeet niet; zo’n klein hoopje zaden in je hand lijkt niet veel, maar tel ze maar eens, het zijn er altijd meer dan je denkt.

Zaai niet te diep in de moestuintafel

Nog een tip: zaai niet te diep. Als je een zaadje zo ver onder de grond stopt dat ze niet meer boven de grond kan komen, dan zullen de zaden dus niet kiemen maar onder de dikke laag grond schimmelen of rotten, of gewoon wachten tot de gelegenheid komt om alsnog te kiemen. Een algemene regel voor de diepte van het zaaien: zaai zaden niet dieper dan ongeveer 1,5 tot 2 keer hun eigen dikte/grootte.

Begin met eenjarige groenten in jouw moestuinbak

Ga niet meteen beginnen met lichtkiemers, onregelmatige kiemers, koudekiemers, etc. als je nog nooit gezaaid hebt. Begin gemakkelijk met éénjarigen, vaak veel makkelijker te zaaien dan vaste planten of heesters, deze kiemen sneller. Doe daar ervaring mee op en probeer later eens wat anders.

Onthoud; zaden zijn levende wezens, ze zijn alleen in een slapende toestand. Ze hebben dus de juiste behandeling nodig om ‘gewekt’ te worden, voor sommige soorten is dat veel licht en lucht en niet te veel vocht, voor anderen juist een donkere omgeving en meer vocht, of meer of minder warmte, of voor sommigen een lange tijd en voor sommigen een koude periode etc.

Begin niet te vroeg met zaaien

Voor velen is dat een valkuil, een week heerlijk weer in februari en men wil aan de slag met hun moestuinbak of moestuintafel. Wacht dus gerust tot 1 maart met zaaien, te vroeg gezaaide zaailingen zijn vaak gevoeliger voor ziekten en schimmels. En misschien wel het allerbelangrijkste, de zaailingen groeien, door teveel warmte en te weinig licht vaak lang en dun en iel op, op zoek naar het licht.

Calculeer verliezen in

Er zijn best vaak zaden die niet willen kiemen. Het kiemvermogen van zaden kan van zoveel factoren afhangen (leeftijd en kwaliteit van de zaden, maar ook hoe de zaden tot het zaaien zijn bewaard, en er zijn nu eenmaal ook lastige kiemers, etc.). Het gebeurt heel regelmatig dat niet 100% van alle zaden kiemt. Bewaar dus altijd wat zaden voor een tweede zaaironde in jouw moestuinbak.

Label jouw groenten en kruiden in de moestuinbak

Als je 1 of 2 soorten tomaten of pepers of eenjarigen wilt kweken kun je nog wel onthouden wat wat is. Wordt jouw moestuinbak groter dan wordt het lastiger om te onthouden wat je gezaaid hebt. Daarom kan het handig zijn labels aan te brengen zodat je kunt lezen wat wat is. Vertisign levert standaard een aantal magnetische labels mee zodat je deze op jouw moestuinbak, moestuintafel of moestuinrek kunt aanbrengen.

Maak een planning voor jouw moestuinbak

Voor je het vergeet ben je te laat om nog prei te zaaien, of ben je de knoflook vergeten, of heb je een lege bak op je terras die bedoeld was voor een leuke eenjarige groenten, maar ben je te laat met zaaien. Maak dus (bij voorkeur in de winter) een planning met wat je wanneer wilt zaaien. Het zaaischema en het overzicht van combinatieteelt kan je hierbij helpen.

Geef genoeg water maar niet teveel

Bij te weinig water bestaat de kans dat de zaailingen een kortere of langere periode zonder vocht zitten en doodgaan, of in ieder geval slap gaan hangen en verzwakt raken. Als je zaailingen echter te veel water geeft zullen ze het ook begeven; vaak door dan ontstane schimmels of rotting van de worteltjes. Dus de kunst is: geef water, matig maar voldoende en laat vooral de zaailingen niet uitdrogen maar ook niet in kletsnatte grond staan. Voor hele jonge en kleine zaailingen is het verstandig water te geven middels een plantenspuit.

De zaailingen in jouw moestuinbak

Je zaadjes zijn ontkiemt en de groenten en kruiden pronken al enige tijd boven de grond. Hou dan rekening met de volgende tips:

  • Houd de zaailingen op de juiste standplaats zodat ze licht en lucht krijgen.
  • Plant plantjes niet te vroeg buiten; plant je niet-winterharde plantjes niet uit voor 11-12-13 mei. Onofficieel is 12 mei de laatste dag dat er vorst zou kunnen zijn.
  • Vertroetel ze, maar niet te veel! Geef ze niet teveel water en voeding. Overdaad schaad.
  • Hou ze in de gaten! De omstandigheden kunnen per dag (soms per uur) verschillen.

En dan? Oogsten uit jouw moestuinbak

Als je goed voor jouw groenten en kruiden zorgt zal je beloond worden met een mooie, verse oogst uit jouw eigen moestuinbak, moestuintafel of moestuinrek. Een mooie beloning voor het harde werken en geduld dat je op hebt moeten brengen.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek