Wortelen kweken

De wortel is in Nederland een heel bekende groente. Sterker nog, we hebben veel verschillende variaties. We kennen de busselwortelen, oftewel bospenen, de losse wortelen, oftewel de waspenen en de winterwortelen, ook wel breekpenen genoemd. Bospenen kun je vaak al in het voorjaar oogsten. Waspenen eet je meestal in de zomer en de winterwortelen, de naam zegt het al, kun je in het najaar oogsten. Ben je liefhebber van een iets kleiner soort? Dan zijn er de Parijse worteltjes, ze hebben de vorm van radijsjes. Wortelen zijn dus het hele jaar door verkrijgbaar in de winkel, maar het leukste is natuurlijk om ze zelf te kweken in jouw moestuinbak.

Wortelen in de moestuinbak

De grond waarop je de wortelen zaait, hoef je niet te behandelen met kunstmest, daar kunnen de kiemplantjes niet tegen. Wel is het verstandig om de grond te bemesten met kalium. Zorg er ook voor dat je de zaden diep in de grond duwt. Geef de wortels regelmatig water zodat ze niet uitdrogen. Wil je zelf wortelen telen in de moestuinbak of kweektafel? Let dan goed op de soort wortel die je gaat kweken. De gewenste zwaarte van de grond verschilt namelijk per soort. Waspenen en breekpenen staan het liefste in grond die zwaar van structuur is. Bospenen houden juist van een lossere en lichtere grondstructuur. Je kunt al vroeg in het jaar beginnen met het zaaien van de brusselwortelen, aangezien het gewas goed tegen de vrieskou kan. Zaai ook gerust door tot halverwege de zomer. Zo heb je een groot deel van het jaar heerlijke verse wortelen uit eigen tuin.

Bewaren en oogsten van wortelen

Maak de bovenkant van de wortel een beetje vrij om te kunnen zien of de wortels klaar zijn om te oogsten. Wanneer de kop ongeveer zo groot is als een munt van €0,50, zijn ze oogstklaar. Laat ze niet te lang zitten, dan kunnen de wortels barsten.

Moestuintip voor het kweken van wortelen

Let er op dat er geen schermbloemigen op de gekozen standplaats hebben gestaan. Dit is om vruchtwisseling te voorkomen.

Groenten kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse groenten kweken, zoals verse wortelen, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de mooie en handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek