Winterkolen kweken in de moestuinbak

Kolen worden van oudsher gegeten als echte groenten voor in de winter. De verschillende koolsoorten die wij in de moestuin kennen behoren tot de Brassicaceae-familie, maar door de manier van kweken en het eten van de verschillende delen ontstaat er een ruime variatie aan mogelijkheden. Hoe kan je deze kweken in de moestuinbak of moestuintafel en waar moet je op letten?

Wat is Winterkool?

Winterkool is het kweken van kolen in de winter. Kolen kun je in de zomer kweken, maar ze zijn ook geschikt voor de koudere seizoenen. Het kost echter wel een beetje plannen om deze in de volle kou van de winter te laten bloeien. Er zijn een paar trucs over het kweken van winterkool. Deze blog vertelt je meer over het kweken van winterkool.

De koolsoorten die het beste blijven, hebben een koudere tolerantie en zijn geschikt voor later in het seizoen. Winterkool heeft kleinere koppen en is harder. Sommige soorten (zoals Huron, OS Cross en Deens Ball Head) zijn variëteiten voor het langere seizoen die tot ver in de winter kunnen produceren. Weten wanneer je winterkool moet planten voor een late oogst, zorgt ervoor dat de bloei op het juiste moment is. Verspreid de aanplant voor een verdeelde opbrengst.

Hoe je winterkool kunt kweken in de moestuinbak

Zaai de zaden midden in de zomer direct in de moestuinbakken of kweektafels. Sommige tuiniers vragen zich misschien af ​​wanneer ze winterkool moeten planten. Zolang u tot midden in de zomer wacht, kunt u op elk gewenst moment zaaien tot zelfs in de vroege herfst. Zaden ontkiemen tot temperaturen van 5 graden.

Zaai vervolgens elke week voor een gewas dat de winter doorhoudt. De teelt van winterkool is hetzelfde als de kool in het vroege seizoen. Zorg ervoor dat de jonge bladeren niet worden blootgesteld aan vorst, anders zullen ze verwelken en sterven.

Gewassen hebben in de winter overigens minder water nodig. Dit omdat de natuur voldoende vocht levert. Zorg er dus voor dat de grond niet te nat wordt en goed draineert. Kool in te natte grond heeft namelijk de neiging om te splijten

Wintergroei van kool

Uiteraard kunt u beginnen met het voorzaaien van zaden binnenshuis, maar het is mogelijk om jouw winterkool eind juli tot begin augustus direct in de moestuinbak of kweektafel te zaaien. Let wel op dat jonge kool bij intens zonlicht kan verbranden, zorg dus eventueel voor rijhoezen. Deze helpen ze ook te beschermen tegen koolvliegen en ander ongedierte. Rijhoezen hebben het extra voordeel dat ze warmte vasthouden wanneer bevriezingen optreden.

Zorg er verder voor dat je voldoende mest aan brengt om de rijpende koppen te voeden en dat de bodem voldoende afwatert om ijsschade aan de wortels te voorkomen. Winterkolen zijn zeer geschikt voor moestuinbakken omdat ze ondiepe wortels hebben.

Welke kolen kan je kweken in de winter?

Geschikte kolen voor de winterteelt zijn uiteraard soorten die de kou kunnen verdragen om in de winter in de moestuinbak te kunnen blijven staan. Dat soort kolen wordt vaak zelfs lekkerder van zo’n koude periode (door de omzetting van zetmeel in suikers). Een aantal ‘winterkolen’ op een rijtje:

  • Spruiten (zaai je vaak al in mei, hebben een lange aanloop nodig om in de late herfst en in de winter een goede oogst te geven)
  • Boerenkool (zaai je tussen mei en juli voor oogst tussen november en februari)
  • Spitskool (kies het juiste ras want er zijn zomerspitskolen, herfstspitskolen en dus ook rassen die veel kou kunnen verdragen en geschikt zijn voor de late herfst en winter)
  • Chinese kool (is geen winterkool maar een herfstkool, maar je zaait ze ook in de zomer – na de langste dag = 21 juni – en ze zijn vaak nog wel oogstbaar tot in november)
  • Rode kool (ook hiervan zijn er rassen die vooral geschikt zijn voor de oogst in de zomer, herfst of juist winter)
  • Witte kool (hiervoor geldt hetzelfde als voor rodekool en spitskool; kies het juiste ras voor de juiste periode).
  • Palmkool (een Italiaanse bladkool die ook veel kou kan verdragen en waarvan je alleen de bladeren oogst die je wilt eten en die vanuit het hart dan weer nieuwe bladeren maakt).
  • Paksoi (is net als Chinese kool niet echt een winterkool maar je kunt haar wel ook tot in november oogsten)

Binnen deze soorten zijn er veel verschillende vormen, kleuren en grootte. Zo kun je zelfs nog wat kleur geven aan de moestuinbak in de winter.

Meer oogsten van jouw winterkolen

Er zijn verschillende manieren om vaker van een plant te oogsten. In Nederland is men gewend om na het oogsten de plant te verwijderen, maar als men de stronk na het oogsten gewoon laat staan zullen er na een paar weken meerdere minikooltjes groeien. Heerlijk voor bijvoorbeeld een salade, wokgerecht of omelet.

Het geheim hierbij zit hem in de manier van oogsten van de eerste kool. Het is namelijk belangrijk dat je deze niet op de grond, maar net onder de kool afsnijd zodat er knoppen over blijven om kleine kooltjes uit te laten groeien. Snij verder met een schuin snijvlak zodat er geen water op het snijvlak blijft staan. Zeker wanneer je dit probeert met een broccoli of bloemkool is voldoende aandacht voor een schuin snijvlak een must omdat de stronk anders gaat rotten.

Dit trucje kan je zeer goed toepassen wanneer je kolen oogst in de zomer of vroege herfst als de groeisnelheid van de planten hoog is. Van bijvoorbeeld een spitskool waarvan je in de vroege zomer de kool oogstte kan je meermaals mini kooltjes oogsten tot een heel stuk in de herfst.

Scheuten van kolen oogsten uit de moestuinbak

Op het moment dat de temperaturen dalen valt de oogst uiteraard wat stil. Het is dan nog niet gedaan met de plant, want je kunt nog meer oogsten. De kool is namelijk tweejarig, dat betekent dat ze in het tweede jaar gaan denken aan voortplanting. Wanneer de dagen langer worden gaan de winterkolen schieten: bloeistengels vormen. Door deze bloeistengels te oogsten als ze een centimeter of 15 zijn, heb je een voorjaarsgroente die lijkt op asperge met een bijzonder karakter. Een lekkere maaltijd typerend voor de eerste mooi lentedagen wanneer je snakt naar verse groente na de donkere wintermaanden.

Weer opnieuw kool kweken in de moestuinbak?

Zelfs dan is het nog niet gedaan met het oogsten. Op het moment dat je de bloeischeuten blijft wegnemen voorkom je dat de plant gaat bloeien. Logischerwijze kan je dan natuurlijk geen zaad oogsten want de planten hebben nooit gebloeid. Wel kan je op die manier ervoor zorgen dat je broccoli of bloemkool gewoon verder blijft groeien en opnieuw produceert.

Doorlevende kolen voor in de moestuin?

Wist je trouwens dat er ook doorlevende kolen zijn zoals nine star perennial broccoli en eeuwig moes?

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek