Welke moestuinbak is voor jou geschikt?

Het is zover! Je wilt een moestuin beginnen in een moestuinbak, kweektafel of kweekrek van Vertisign. Maar welke variant is voor jou geschikt? De keuze hangt deels af van de locatie waar je de groentenbak wilt gaan gebruiken, hoeveel je wil gaan kweken en hoeveel zon er schijnt. Onze moestuin op poten is namelijk te gebruiken op de volgende plaatsen:

  • In de tuin
  • Op het terras
  • Op het balkon
  • Op het dak
  • Binnen in huis
  • In de kas
  • In de serre
  • Voor scholen
  • Bij zorginstellingen
  • Op dagbestedingen
  • Bij restaurants

Voor elke situatie is een bepaald type moestuin het meest geschikt; zo heb je op een balkon minder ruimte dan op een dak waardoor het handiger kan zijn om voor een moestuinrek te kiezen, terwijl je met een moestuinbak op het dak juist weer zorgt voor een mooie oogst van verse groenten en kruiden.

Om je te helpen bij de juiste keuze hebben we voor elke situatie een passende moestuinbak. Hieronder lichten we de mogelijkheden toe voor nog meer kweekplezier!

Een moestuinbak in de tuin

Als je een moestuin wilt plaatsen in de tuin biedt met name de moestuintafel uitkomst. Hiermee kun je makkelijker moestuinieren doordat de moestuin op hoogte geplaatst is. Een moestuinbak biedt namelijk minder voordelen ten op zichten van het telen in de volle grond omdat je geen ruimte bespaart.

Daarnaast geeft het moestuinrek een te hoge belasting op de bodem ten op zichten van de hoogte van het rek waardoor er een risico bestaat op omvallen of wegzakken. Wil je toch een moestuinrek plaatsen, zorg dan dat jouw kweekrek op een stevige ondergrond geplaatst wordt tegen het verzakken.

Een moestuinbak op het terras

Voor het terras is het mogelijk om zowel een moestuinbak, moestuintafel of moestuinrek te plaatsen. De ondergrond is namelijk stabiel genoeg om een moestuin te plaatsen. Wil je een afscheiding maken met de tuin, kies dan voor een kweektafel, of plaats een groentenrek als decoratie voor een stenen muur.

Omdat terrassen voorzien zijn van een stabiele, vlakke ondergrond raden we aan om de moestuin verrijdbaar te maken. Gevuld met aarde is de moestuin namelijk te zwaar om handmatig te verplaatsen.

Groenten kweken op het balkon

Als je een moestuin wilt beginnen op het balkon is het raadzaam om een klein kweekrek te kiezen. Deze neemt namelijk niet al te veel ruimte in en zorgt toch voor een leuke oogst. Plaats deze bij voorkeur voor een blinde muur. Mochten er toch ramen in de weg zitten kun je alsnog kiezen voor een moestuintafel.

Tip: houd wel rekening met de wind en de zon. Te veel wind is namelijk niet goed voor de planten. Plaats je moestuinrek of moestuintafel daarom altijd tegen een muur.

Een moestuin op het dak

Het is mogelijk om groenten kweken op het dak met de bakken van Vertisign. Hiervoor kun je het beste werken met de moestuinbakken op poten. Hiermee creëer je een groeizame bodem voor jouw groenten en kruiden zonder dat je het dak te zwaar belast. De moestuinrekken en tafels hebben namelijk meerdere niveaus waardoor de belasting 2 of 3 keer zo groot is.

Ook hier is het wel verstandig om rekening te houden met de wind. Dit kun je doen door grote planten langs de rand van het dak te plaatsen of door (op aanvraag te realiseren) glasplaten te plaatsen langs de rand.

Tip: let wel op dat je een wat
ertoevoer hebt op het dak. Door de volle zon en de aanwezige wind zal water sneller verdampen waardoor je vaker moet sproeien.

Advies nodig bij het aanleggen van een moestuin op het dak? Vertisign helpt je graag verder.

Binnen kweken in huis

Als je binnen in huis wilt gaan kweken adviseren we goed te kijken naar de benodigdheden voor groenten en kruiden. Deze hebben namelijk (zon)licht nodig en soms kan dat binnen voor problemen zorgen.

Een kweekrek achter het raam plaatsen zal goed komen, maar mocht er geen raam beschikbaar zijn adviseren we om een kweeklamp aan te schaffen welke je in het kweekrek boven de bakken kunt hangen. Op deze manier zorg je voor kunstmatig licht en zullen je groenten en kruiden ook binnen tot volle wasdom komen.

Extra kweekruimte in de kas

Kassen zijn vaak hoog, terwijl die ruimte vaak onbenut blijft. Met een kweekrek of kweektafel kun je een grotere oogst realiseren in de kas. Wel moet je er rekening mee houden dat er voldoende zonlicht tussen de rekken komt. Daarom raden we aan om aan de noordzijde van de kas kweekrekken te plaatsen, terwijl aan de oost- en westkant moestuintafels voor een grotere kweekruimte kunnen zorgen.

Tip: let er wel op dat de ondergrond voldoende stabiel is.

Wil je zaailingen voorzaaien in de kas? Gebruik ook dan een moestuintafel van Vertisign. Geef je groenten en kruiden een goede start en plant ze later uit in de volle grond.

Moestuinieren in de serre

Heb je een prachtige serre aan het huis? Ook hierin kun je moestuinieren. Plaats verrijdbare moestuintafels of moestuinrekken op de vlakke, stevige ondergrond en creëer een oase. Je kunt de moestuinrekken op wielen zelfs gebruiken als roomdividers of vullen met prachtige (eetbare) bloemen en kruiden.

Houd er wel rekening mee dat de grond vochtig moet blijven. Binnenruimtes zijn vaak droog en verwarmd waardoor er meer vocht verdampt. Daarnaast is binnen kweken op grond oppassen met schimmels, een oplossing is om de ruimte tijdig en vaak te luchten.

Een moestuinbak op school

Men kan veel leren van een moestuin en met name voor basisscholen is het wenselijk om het moestuinieren op te nemen in het lesprogramma. Kinderen leren in de moestuin namelijk veel over het groeien van planten, worden ze door het werk in de moestuin verlost van hun angst voor beestjes en leren geduld hebben omdat het kweken van groenten nu eenmaal tijd kost.

Wil je als school dus aan de slag met een moestuin, dan is het mogelijk om een moestuinbak of moestuintafel te plaatsen. Hier kunnen de kinderen makkelijk bij de moestuin en met elkaar aan de slag.

Voor scholen adviseren we de grootste moestuintafel om de simpele redenen dat er dan meer ruimte is om te moestuinieren en misschien nog wel belangrijker: de moestuintafel is dan te zwaar om gemakkelijk te verplaatsen. Zo zullen hangjongeren op het schoolplein niet zomaar met de moestuintafel gaan slepen.

Een moestuintafel voor zorginstellingen

Het zelf kweken van groenten en kruiden kan zorgen voor mentale en fysieke voordelen voor bewoners van zorginstellingen en met name ouderen. Doordat ze buiten komen en fysiek bezig blijven komt dit de gezondheid ten goede, terwijl ze daarnaast door het samenwerken sociaal bezig zijn.

Voor zorginstellingen is de moestuintafel van Vertisign dus een echte aanrader. Het stevige frame zorgt voor een robuuste, vandalismebestendige moestuin op hoogte. Doordat de moestuinbak op poten geplaatst is hoeven de gebruikers niet te bukken en hebben de gebruikers beter zicht op de groenten en kruiden. Dit maakt het moestuinieren in een moestuintafel veel makkelijker.

De lage moestuinbak en het kweekrek raden we af voor bewoners van zorginstellingen. Dit omdat de moestuinbak te laag bij de grond is, terwijl het kweekrek vaak te hoog is om bij te kunnen komen.

Moestuinieren op de dagbesteding

Ook voor mensen op een dagbesteding is de moestuintafel een goede keuze. Mensen in een rolstoel kunnen namelijk gemakkelijk bij de groenten en kruiden doordat de bak op hoogte geplaatst. Rijd de rolstoel langs de tafel of, als er gekozen wordt voor een moestuintafel type 1, onder de tafel en werk vanuit de rolstoel in de moestuin. Doordat de het frame gebruik maakt van inhaakverbindingen ontstaat er een stabiel frame, ondanks dat het maar 1 liggerpaar gebruikt.

Als er genoeg ruimte is op de dagbesteding kan je zelfs meerdere moestuintafels aan elkaar koppelen waardoor er een efficiënte inrichting ontstaat van de moestuin. Vraag Vertisign gerust eens naar de mogelijkheden, we komen graag langs voor een advies voor jouw moestuintafels.

Daarnaast hebben de moestuinen van Vertisign het voordeel dat er geen gaten in de bakken zitten. De afwatering gebeurt via de zijkanten waardoor de gebruiker in een rolstoel schoon blijft bij het water geven.

Groenten kweken in een restaurant

Wil jij in jouw restaurant verse groenten en kruiden serveren, maar heb je daar eigenlijk de ruimte en tijd niet voor? Plaats dan een kweekrek naast de keuken (bij voorkeur een buitenruimte) een kweek heel gemakkelijk verse groenten en kruiden.

Het moestuinrek neemt namelijk niet veel ruimte in beslag waardoor het makkelijker is om water te geven, je een veel beter zicht hebt op de planten en het werken op hoogte maakt het nog makkelijker ook. Kortom, begin ook met het kweken van verse groenten en kruiden.

Let er wel op dat de behoefte voor verse kruiden in een restaurant hoog is. Je zult dus veel planten nodig hebben om in de behoefte te voorzien.

Advies voor jouw moestuinbak

Ben je er ondanks onze tips nog niet helemaal zeker van welke kweekbak, moestuintafel of kweekrek voor jou geschikt is. Neem dan gerust eens contact met ons op voor meer informatie en een vrijblijvend advies of kijk eens rond in onze webshop. Voor je het weet geniet ook jij van verse groenten en kruiden uit jouw eigen moestuin. Begin nu ook een moestuin!

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek