Water geven in de moestuinbak

Op het moment dat we dit schrijven is het buiten nog bewolkt, maar komende week wordt het zelfs ruim 25 graden en zonnig. Als de temperaturen zo oplopen is het belangrijk dat je de moestuinbakken regelmatig van water voorziet. Je wil natuurlijk niet dat je zo gekoesterde groente en kruiden het niet overleven! Maar niet alleen als de mussen van het dak vallen, het hele jaar door is water een van de basiselementen in je moestuin. Dus: hoe geef je je moestuinbakken of moestuinrekken het beste water, en in wanneer doe je wat?

Van goed kijken leer je veel

Iedere grond is anders. De een heeft potgrond, de ander aarde, een ander heeft een biologische moestuinmix. Dat heeft gevolgen voor de waterhuishouding in je moestuinbak of kweektafel. Weet je niet wat voor grond je hebt? Je kunt aan je groenten zien of ze voldoende water krijgen. Zien de blaadjes er gekruld uit of hangen ze slap? Hebben ze bruine randen? Dan is er teveel vocht uit je planten verdampt en hebben ze dringend water nodig! Ook als de grond er kurkdroog uitziet is het zeker tijd om water te geven. Je kunt de grond testen door een klein beetje weg te graven. Is het op 8 cm diepte nog droog? Hoogste tijd voor water! Trouwens, overdrijven is ook een kunst dus let op dat je niet te veel water geeft. Beginnen bladeren geel te kleuren of te rotten? Zorg dan dat je wat minder scheutig bent de volgende keer.

Moestuinbak of volle grond?

Of je de groenten in een moestuinbak hebt staan of in de volle grond is een groot verschil. In een moestuinbak droogt de grond sneller uit en hebben de groenten en kruiden dus vaker water nodig. Voel regelmatig of de grond nog vochtig aanvoelt. Met zeer hoge temperaturen kun je dit beter 2 keer per dag checken! Groenten in de volle grond moet je niet te veel verwennen met water. Je wil namelijk dat deze mooie sterke wortels krijgen. Die krijgen ze als ze dieper in de bodem op zoek moeten gaan naar water. Om de paar dagen water geven is voldoende. Maar ook hier geldt het devies: gebruik je ogen en je gezonde verstand! Als het flink geregend heeft hoef je geen water te geven natuurlijk.

Voorkom uitdroging

Nog beter dan op tijd water geven is zorgen dat de grond niet uitdroogt. Dit kun je doen door te mulchen. Mulchen is niet meer dan de bodem bedekken zodat de grond vochtig blijft en onkruid geen kans krijgt. Gras uit de grasmaaier, houtsnippers of cacaodoppen en herfstbladeren zijn uitstekende middelen om mee te mulchen.

Een andere optie is het mengen van gesteentes als Perliet, Vermiculiet of hydrokorrels door de moestuinbakken. Deze gesteenten nemen namelijk overtollig water op en geven deze pas af als de grond eromheen is opgedroogd. Onze moestuingrond bevat een gedeelte Perliet zodat de waterhuishouding verbeterd en de grond luchtiger blijft.

Grond waar niks op groeit droogt overigens sneller uit. De zon en wind kunnen er volop bij waardoor het vocht snel verdampt. Lekker veel groenten plaatsen dus! Wortels van planten trekken immers water aan. Een mooi voorbeeld: onder mijn klimbonen is altijd een open plek. Sla houdt van schaduw. Door mijn sla onder de bonen te planten staan ze lekker in de schaduw daarvan én blijft de grond koel en vochtig.

Water geven in de moestuinbak

Hoe geef je je moestuinbakken het beste water?

  • Met de gieter: geef altijd water aan de voet van de plant, de bladeren hoeven niet nat te worden. Bij tomaten is dit zeker het geval, die zijn vatbaar voor ziektes als de bladeren nat zijn. Gebruik bij voorkeur een sproeikop zodat je de grond niet bij de wortels wegspoelt.
  • Sproeien mag ook, maar doe dit alleen vroeg in de ochtend of ‘s avonds. Als de zon fel schijnt werken de waterdruppels als een vergrootglas en daardoor verbranden de blaadjes. En zoals gezegd: bij tomaten liever niet sproeien!
  • Gebruik het liefst regenwater of grondwater, dit is veel zachter dan het water uit de kraan. En een stuk milieubewuster.
  • Als het normaal ‘Hollands’ weer is hoef je vaak helemaal geen water te geven. Goed kijken en leren aanvoelen wat je tuin nodig heeft is het allerbelangrijkst!

Kortom snel aan de slag met jouw eigen moestuinbak of moestuintafel, met deze tips kunt ook je aan de slag met een van onze prachtige kweekbak op jouw balkon of terras.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek