Wat moet ik doen met mijn moestuinbak in juli?

Wat moet ik doen met mijn moestuinbak in juli?

Het is inmiddels alweer juli. De zomer is aangebroken. Het is lekker weer, dus een mooie tijd om aan de slag te gaan met je moestuinbak. Maar wat moet je nou precies doen in juli met je moestuinbak? Dat lees je in deze blog. Juli is meestal een warme maand, wat betekent dat er volop kan worden geoogst. Hierdoor komen er ook weer plekken leeg te staan in je moestuinbak, waardoor je moestuinbak dan weer klaar is voor de volgende teelt.

Zaaien in juli

Je kunt nog steeds een aantal gewassen zaaien in jouw moestuinbak of moestuintafel. Denk bijvoorbeeld aan rapen, radijzen, wortelen, andijvie, pluksla, postelein, paksoi, Chinese kool, spinazie, rucola en tuinkers. Tussen eind juli en begin augustus kun je nog een laatste ronde klein duimpjessla zaaien. Dun eerder geplante zaailingen goed uit zodat ook deze gewassen goed de ruimte krijgen om te groeien.

Oogsten in juli

Deze maand kunnen de eerste komkommers, augurken, ronde worteltjes, boontjes en doperwten geoogst en klaargemaakt worden. Daarnaast kun je deze maand ook weer courgette, rapen, peterselie, koolrabi, wortel, spinazie en bloemkool oogsten. Ook bij klein fruit zoals zomerframbozen, aalbessen, zwarte bessen, kruisbessen, blauwe bessen en bramen kunnen de vroege rassen al geplukt worden. Pluk verder zoveel mogelijk zoveel mogelijk gewassen, des te meer zullen ze produceren. Als je enkele vruchten rijp laat worden, zal de plant stoppen met zaad produceren.

Tips tegen warmte en droogte

In juli kan het vaak warm en droog zijn in je verhoogde moestuinbak of kweektafel. Om dit tegen te gaan en te bestrijden hebben wij een aantal tips voor je:

  • Stel zaaien en planten uit tot na de warmte en droogte. En let vooral op met wieden in een droge periode. Met het losrukken van onkruid of door te schoffelen, kun je gemakkelijk andere planten beschadigen.
  • Giet zeker niet elke dag, want dan maak je de planten afhankelijk van je watergift omdat hun wortelstelsels oppervlakkig blijven. Planten die maar wekelijks water krijgen, gaan dieper en actiever op zoek naar water met diepere wortels.
  • Dehydratatie is niet goed voor je huid, maar evenmin voor je moestuinbak. Vooral op hete dagen, maar evengoed als het hard vriest, droogt je grond uit. Mulch daarom je grond met diverse materialen. Zo’n beschermlaag is afgekeken van moeder natuur. Dunne laagjes maaisel en stro zijn klassieke mulchmaterialen, maar ook een extra laagje (halfverteerde) compost en lavagruis werken beschermend.
  • Geef voldoende water, maar zeker niet te veel. Eén keer per week is meestal al genoeg.

Algemene tips voor juli

  • Ziekten en schimmels zoals meeldauw liggen op de loer. Zorg ervoor dat je gewassen minder vatbaar zijn door ze in optimale conditie te houden.
  • Iedere dag valt er nu meer uit je moestuinbak te oogsten. Het beste is om wat je verzamelt uit je moestuinbak gelijk op te eten nu het nog vers is. Zodra groenten zijn geoogst, beginnen ze in kwaliteit achteruit te gaan omdat het vocht verdampt uit de vezels.
  • In volle grond is de aardappelziekte nu een voortdurende bedreiging voor aardappels en tomaten. Vooral als het een nat jaar is, dan ontkom je er niet aan dat je meerdere keren de planten moet bespuiten om de ziekte te voorkomen.
  • Tomaten, komkommers, paprika’s, meloenen etc. hebben vooral water en vloeibare voeding nodig. Om plagen te voorkomen is het verstandig om biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken.
  • Geef bonen voldoende water bij de wortel zolang ze aan het bloeien zijn. Hiermee bevorder je ook de nieuwe bloemvorming.

Na het lezen van deze blog weet je wat je kunt zaaien en oogsten in de maand juli. Daarnaast weet je ook wat je moet doen bij warmte en droogte in je moestuinbak. En tenslotte weet je ook welke algemenen tips je kunt toepassen bij jouw moestuinbak. We hopen dat je er wat aan hebt. En dat je lekker kunt gaan moestuinieren in jouw moestuinbak op poten. Tot slot, geniet van je oogst!

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek