Lijkt het jou niet heerlijk om te kunnen genieten van verse groenten en kruiden uit een eigen moestuin? Een eigen moestuin beginnen lijkt echter duur, zeker als je eerst een moestuinbak, kweekkas of kweektafel koopt. Toch kan het je naast verschillende gezondheidsvoordelen meer op leveren dan je denkt. Wat levert het kweken van verse groenten en kruiden in een kweekbak of moestuintafel op?
Wat kost het om een moestuinbak te beginnen?
Als je beschikt over een grote tuin niets. Je kunt makkelijk een hoekje in de tuin omspitten en beginnen met een moestuin. Als je deze ruimte niet tot je beschikking hebt kun je kijken naar andere opties zoals een moestuinbak, kweektafel, kweekrek of verticaal moestuinieren. Een stukje grond huren van de gemeente of een volkstuinvereniging kan overigens ook.
Het starten van een moestuin in kweekbakken kost je ongeveer 100 tot 500 euro, afhankelijk van de afmetingen van je moestuin. Deze gaan gelukkig nog jaren mee, als je een goede en duurzame investering doet. Het huren van grond bij de gemeente kost je ongeveer 100 euro per jaar.
LET OP: als je een moestuinbak begint zal je ook grond moeten aanschaffen voor in de bakken. Kies niet te snel voor de goedkoopste variant, duurdere aardemixen zijn van betere kwaliteit waardoor je groenten en kruiden beter zullen groeien en smaken.
Verder zal je gedurende het seizoen zaden, plantjes en andere materialen nodig hebben. Vaak komen deze kosten uit op ongeveer 25 euro aan zaden en plantjes (uiteraard afhankelijk van de grootte van de moestuin) en ongeveer 50 euro aan materialen zoals sproeiers, gereedschap en opbindmaterialen.
Dit komt neer op een totale kosten voor de moestuin van ongeveer 175-200 euro per seizoen.
Wat levert een groentenbak op?
Het blijft lastig om een schatting te maken van wat het kweken van verse groenten en kruiden oplevert. Dit komt omdat veel afhangt van wat je kweekt, hoe het groeiseizoen zich ontwikkelt en hoe jij jouw kweekbak verzorgt. Toch leert de ervaring van meerdere moestuinders dat een moestuinbak ongeveer het volgende kan opleveren in een maand:
- Minimaal twee kroppen sla
- Twee kroppen andijvie
- Een maaltje bietjes
- Een maaltje worteltjes
- Een maaltje radijsjes
- Verse munt en andere kruiden
- Vijf courgette
- Vijf komkommers
- Tien tomaten
- Vier paprika’s
- Aardbeien
- Overige groenten die afhankelijk zijn van jouw voorkeur
Opgeteld komt dit uit op een opbrengst van ongeveer 25 tot 40 euro per maand, afhankelijk van het moment in het seizoen. Omdat je ook in de winter nog kunt oogsten betekent dit een opbrengst van ongeveer 300 tot 480 euro per groeiseizoen uit jouw moestuinbak. Uiteraard afhankelijk van jouw gekozen afmetingen.
Wat komt er nog meer bij een kweektafel kijken?
Zeker als je je realiseert hoeveel tijd je kwijt bent met jouw groententuin dan is moestuinieren eigenlijk heel duur. Reken het uurtarief van je werk maar eens uit en vermenigvuldig dat met alle uurtje onkruid wieden, zaaien en oogsten in de moestuinbak. Geen leuke vergelijking hè. Moestuiniertijd hoeft gelukkig niet per se ten koste te gaan van werktijd.
Het plezier van een groentenbak
Al met al moeten we dus maar niet teveel kijken naar het financiele voordeel v
an een moestuin kopen. Het gaat per slot van rekening ook niet om het geld. Het gaat om het plezier, de ontspanning die het oplevert om lekker in het weekend of ’s avonds als het nog licht is een uurtje te wieden en eens rond te wandelen Heerlijk ontspannend en een stuk gezonder dan op de bankhangen met een laptop op schoot. En daarbij, hoe meer je buiten bent, hoe beter je slaapt.
Leerzaam en gezellig moestuinieren
Het onkruid wieden, zaaien en oogsten doen we meesta in rust, maar toch is een moestuin een heel sociaal gebeuren. Heel het huishouden is vaak betrokken bij een moestuin en loopt er af en toe eens rustig door heen. Daarnaast is een moestuin heel leerzaam voor (jonge) kinderen, betrek ze eens bij het moestuinieren en zie wat ze van een moestuin kunnen leren.
Overigens is een moestuin ook voor jezelf heel leerzaam. In het eerste seizoen zul je nog veel fouten maken, maar gaandeweg krijg je meer ervaring en zul je af en toe iets op zoeken op het internet om jouw kroppen sla dit jaar wel te laten lukken. Zo leer je hoe komkommers groeien en dat je tomaten af en toe moet dieven voor een mooie oogst. Je zult merken hoe verrassend leuk het is.
Een groentenbak levert je lekker eten op
Maar dan hebben we het nog niet eens gehad over de lekkere groenten en kruiden die je oogst. Het is namelijk wel een feit dat zelf gekweekte groenten lekkerder smaken dan die je uit de supermarkt haalt. De liefde en voldoening proef je in de maaltijd terug. Bijkomend voordeel is dat je zeker weet dat de groenten en kruiden geen bestrijdingsmiddelen bevatten en gegroeid zijn zonder toegevoegde meststoffen. Kortom genieten dus van de oogst uit jouw moestuintafel.
Extra voordelen van een moestuinbak
Overigens heeft een moestuinbak nog meer voordelen. Door het buiten zijn verminder je stress en, zoals al eerdergenoemd, slaap je beter. Verder ben je in beweging en blijf je door het moestuinieren dus fysiek gezond (misschien hoef je zo zelfs niet naar de sportschool). Zeker voor ouderen en mensen in een verzorgingstehuis is het zelfs aan te raden om te gaan moestuinieren. Het zorgt er namelijk ook voor dat mensen onderling meer contact maken, hoe leuk is het om samen de boontjes en tomaten te verzorgen?
Moestuinieren is duurzaam
Ook is het zelf kweken van groenten en kruiden een duurzame aangelegenheid. Het verlaagt namelijk jouw ecologische footprint doordat de oogst dicht bij huis in een moestuinbak gekweekt wordt. Het transporteren van zaden kost namelijk minder moeite dan het vers houden van groenten tijdens het transport. Daarnaast worden er met het moestuinieren minder of geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en, als je het goed doet, ook minder water verspild.
Een hoger rendement uit de kweektafel
Als je toch een (financieel) hoger rendement wilt halen uit jouw moestuinbak, kweektafel of kweekrek dan hebben we voor jou de volgende tips:
Kweek kruiden | Verse kruiden zijn vaak duur terwijl het kweken ervan heel gemakkelijk is en je ze ook nog eens makkelijk kunt bewaren door middel van drogen of invriezen. Plaats dus een aantal van jouw lievelingskruiden in de bak voor een hoger rendement.
Kweek duurdere groenten |Kweek groenten die in de winkel duur zijn om vers te kopen. Denk hierbij aan tomaten, paprika’s of in het bijzonder frambozen of aardbeien. Op deze manier bespaar je sneller geld met jouw moestuin.
Kweek groenten met een hogere opbrengst| Door groenten te kweken met een hoge opbrengst oogst je meer. Hierbij moet je denken aan courgette, komkommers of bijvoorbeeld boontjes en radijsjes. En… ze zijn vers uit de kweekbak nog lekker ook!
Bewaar je oogst | Zorg dat je het overschot bewaart. Als je de oogst moet weggooien omdat deze niet langer houdbaar is dan is het zonde van de moeite.
Spreid de oogst |Om efficienter met de oogst om te gaan is het belangrijk een plan te maken van wat je gaat zaaien. Op die manier kun je ook vooraf het oogst moment plannen en zorgen dat je niet te veel oogst op een moment. Zaai bijvoorbeeld je slaplantjes niet allemaal in een keer, maar verspreid deze over een aantal weken.
Hoe begin je een moestuin in bakken?
Kortom, een moestuin levert je meer op dan je denkt! Aan de slag dus met het moestuinieren, want ook jij kan het. Maar hoe begin je zo’n moestuin? Allereerst is het van belang dat je kijkt naar de ruimte die je tot je beschikking hebt, hoeveel zonuren er beschikbaar is en hoe de toevoer van water geregeld is. Daarna kun je beginnen met het inrichten van de moestuin.
Meer tips voor het beginnen van een moestuin lees je hier
TIP |Ook op het dak, terras of balkon kan je een moestuin beginnen. Bekijk onze mogelijkheden in de webshop en plaats een kweekbak of kweektafel op jouw terras.
Meer tips voor het moestuinieren aan huis
- Begin met zaden in plaats van opgekweekte planten te kopen in de winkel. Ondanks dat het meer tijd kost bespaart het je wel veel geld.
- Verspil geen geld aan het kopen van turfpotten of andere startkits. Maak gebruik van eierdozen of wc-rollen om jouw zaailingen op te kweken voordat je ze in de de moestuintafel zet.
- Bezoek de lokale tuinmarkt om op zoek te gaan naar fruit- en groentenplanten. Je ondersteunt hiermee de plaatselijke families en bespaart vaak nog geld ook.
- Verspil geen geld aan het kopen van tuinetiketten. Snij een plastic melkpak in en schrijf hierop wat je gezaaid hebt in het kweekrek of de kweekbak.
- Als je een probleem hebt met vogels en knaagdieren die je groenten opeten, snijd dan een oude tuinslang in delen van 30-40 cm. Dieren zullen deze vaak verwisselen voor slangen en uit je tuin blijven. Je kunt zelfs je kinderen erbij betrekken door ze de slangen te laten verven om er nog meer uit te zien als slangen.
Begin een moestuin met Vertisign
Iedereen kan een moestuin beginnen met de moestuinbakken, moestuintafels en kweekrekken van Vertisign. Bekijk de mogelijkheden in onze webshop en bespaar niet alleen geld maar ook tijd. Het kweken was nog nooit zo makkelijk.