Een eigen moestuinbak of moestuintafel; leuk voor de kinderen om mee bezig te zijn en het maakt gezond eten een stuk aantrekkelijker. Lekker, jouw tanden zetten in een zelfgekweekte tomaat. Maar hoe pak je zo’n project het beste aan? Een aantal tips om jouw kinderen bij de verhoogde moestuinbak te betrekken.
Betrek je kinderen van jongs af aan bij de moestuinbak
Veel kinderen vinden het leuk om te tuinieren, maar weten weinig van hoe alles groeit en bloeit. Niets is leuker dan te zien hoe een komkommer groeit – en hoe belachelijk veel emmers water die nodig heeft om groen en groot te worden. En dan heb je dus nog maar één komkommer. Ook leren ze incasseren, want een dag niet bewaterd betekent een dag later een verdorde plant.
Denk klein
Je hoeft geen lap grond te hebben om jouw kinderen en jezelf plezier aan een moestuintje te laten beleven. Een grote moestuin vraagt namelijk om grote zorg en die hebben we in de huidige tijd al genoeg aan onze kinderen. Start met een kleinere moestuin of moestuintafel en zorg zo dat het moestuinieren leuk blijft. Wist je trouwens dat je ook op jouw balkon of dak een moestuin kunt beginnen?
Houd het leuk
Bedenk dat je degene bent die een moestuin wil, en dat jouw kind daarin alleen meehelpt en niet het leeuwendeel van de zorg moet doen. We overdrijven misschien wel eens en laten de kinderen de moestuin omspitten of eindeloos onkruid plukken. Dat is zonde, want daardoor raken ze minder gemotiveerd. Gek hè? Dus laat hen zaadjes planten met maximaal resultaat: rucola (groeit hard en snel), veldbloemen (want ook die zijn nodig in een mooie moestuin) en bijvoorbeeld boontjes.
Wees voorbereid op lastige vragen
Soms kunnen kinderen intelligente vragen stellen als: ‘Waarom zouden we hier in de moestuin zo ingewikkeld doen om sla te poten, als we ze voor 99 cent in de winkel kunt kopen?’ Heb daar maar eens een goed doordacht antwoord op. Vertel ze iets over de eigen grond, dat het langzaam groeit en dus lekkerder is, dat het waardevol is om zelf te verbouwen, dat je ervan leert door voor je grond en dus ook voor je gewassen te zorgen. Dat er bij ons geen pesticiden aan te pas komen en in de winkel wel. Overtuig ze!
Verbouw niet meer dan nodig
Maar als je een grote moestuin heeft, heb je ook bakken vol bonen. Dat houdt in: invriezen. Want geloof me, na een week boontjes uit eigen tuin komen ze de neusgaten uit. En ook uit die van jouw kinderen. Dan wordt de juichkreet ‘kijk jongens, uit eigen tuin!’ met gegrom begroet. Dus zaai niet teveel van hetzelfde in de verhoogde moestuinbak of moestuinrek en zorg zo voor een gevarieerde oogst.
Moestuinieren is goed voor de ‘leef in het moment’-fase
Ook voor kinderen. Ze zijn even weg bij telefoons, televisie of iPads en ze zijn buiten. Uit diverse onderzoeken blijkt hoe gezond het is om buiten te zijn. Je denkt helemaal nergens aan. Er ontstaan vaak leuke gesprekjes en je zweet weer eens (want het is best zwaar werk). Daarnaast eten kinderen die zelf groenten kweken tot 4x meer verse groenten en vers fruit.
Maak van de moestuinbak een leermoment
Veel spreekwoorden gaan leven met een moestuin. Groeien als kool, vele handen maken licht werk, de appel valt niet ver van de boom, onkruid vergaat niet, met wortel en tak uitroeien, wat je zaait oogst je. En, als je ook nog een paar kippen hebt: als de kippen erbij zijn.
Ze raken verlos van de angst voor beestjes
Slakken, vliegjes, rupsen, lieveheersbeestjes, wormen; er zit echt van allerlei krioelend spul op uw groenten en fruit. De sla wordt aangevreten door slakken en rupsen, in de appels zit een worm. Dus het is een kwestie van goed wassen en de aangevreten delen eraf scheuren. En dat duurt langer dan je denkt. En vaak is het dan nog zo dat er wel eens wat uit wil kruipen als de salade eenmaal op je bord ligt. Sommige kinderen vinden dat heeeeeel vies. Sommige moeders en vaders ook. In dat geval is een moestuin met sla of andere bladgroenten of kolen niet aan jou besteed. Maar met boontjes of tomaten heb je er minder last van.
Leer geduld hebben
Niets is zo frustrerend als verspilde moeite. Realiseer je dat moestuinen een aanslag zijn op jouw geduld. Realiseer je ook dat jouw lieve kleine plantjes, als ze al opkomen, heel snel het slachtoffer worden van allerlei gespuis. Zijn het niet de kinderlaarsjes van jouw kind die het boerenkoolplantje plet, dan zijn het wel rupsen, vogels, muizen, ratten, slakken of konijnen die ervan lusten. Probeer daar waar het kan jouw plantjes te beschermen door ze op te kweken onder een kasje of start met kweken in een moestuintafel of moestuinbak van Vertisign. Hier zijn ze beschermt tegen de kinderen en veel ongedierte. Pluk elke avond met de hand de rupsen van jouw kooltjes af. (Leuk klusje voor de kinderen, maar wat doe je er vervolgens mee? Niet doodmaken, want dat is zielig.
Kies de makkelijke weg
Start met dingen waarvan succes gegarandeerd is: boontjes, prei, snijbiet, boerenkool, sla, spinazie, aardappel. Pompoenen lijken makkelijk, maar hebben heel vruchtbare grond nodig. Van aardbeien droom je, maar uiteindelijk zijn ze voor de vogels. Probeer eens een witte aalbesstruik, die zijn zoeter en lekkerder dan de rode, en de vogels ‘zien’ ze niet als rijp. Probeer niet te veel tegelijk te zaaien van één gewas. Het lijkt alsof het niks is, maar uit ieder zaadje komt echt een krop sla. Tien kroppen is beslist voldoende. Dus zaai er liever met tussenpozen nieuwe bij.
Wil jij een leerzame moestuinbak beginnen?
Een moestuintafel of duurzame moestuinbak van Vertisign is dus niet alleen leuk, het biedt ook een aantal belangrijke lessen voor de kinderen. Heb jij echter niet genoeg ruimte voor een moestuin op het balkon, in jouw tuin of op het terrras? Dan bieden de moestuintafels of moestuinbakken en moestuinrekken van Vertisign uitkomst.