Iedereen kan een moestuinbak beginnen. Het kweken van verse groenten en kruiden met een kweekbak of moestuintafel van Vertisign is namelijk een eitje, voor je het weet heb jij ook groene vingers en geniet jij van jou verse oogst uit eigen moestuinbak. Toch kan het zijn dat het misgaat in de moestuinbak. Voorkomen is beter dan genezen, daarom vertellen wij jou hier wat er mis kan gaan in een moestuinbak.
Een te grote moestuinbak nemen
Elk stukje moestuin vraagt een stukje van iemands tijd. Er moet namelijk af en toe onderhoud gepleegd worden aan de gewassen en de moestuinbak. Hoe groter de moestuin is hoe meer tijd dat het kost. Het is dus van belang dat de hoeveelheid tijd die iemand beschikbaar heeft overeenkomt met de tijd die een moestuin kost. Nu kost het kweken in een moestuinbak van Vertisign gelukkig minder tijd dan het moestuinieren in de volle grond.
Geen vertrouwen hebben
Moestuinieren is helemaal niet zo moeilijk als iedereen denkt, het is dus helemaal niet nodig om onzeker te zijn over jouw groene vingers. Begin maar gewoon met een moestuinbak of kweektafel en de natuur wijst je vanzelf de weg.
Kiezen voor moeilijke groenten in de moestuinbak
Aansluitend hierop is het, zeker voor beginners, belangrijk dat je kiest voor makkelijke gewassen zoals sla, bietjes, rucola, radijsjes en worteltjes. Hiermee leer je hoe het moestuinieren werkt en kweek je tegelijkertijd vertrouwen in jouw eigen moestuinkunsten. Daarnaast is het zonde als alle moeite te niet gedaan wordt omdat er niet geoogst kan worden. Kies dus voor makkelijke gewassen in jouw moestuinbak of kweektafel.
Maak een moestuinplan voor de kweekbak
Het is raadzaam om vooraf een plan te maken voor jouw moestuinbak. Wat ga je wanneer zaaien en naast welke gewassen komen deze te staan? Zo kun je efficiënt gebruik maken van de beperkte ruimte die beschikbaar is en kun je rekening houden met combinatie- en wisselteelt in jouw moestuin. Sommige groenten en kruiden vinden het namelijk fijner om naast bepaalde gewassen te staan. Hou daar dus rekening mee!
Op het verkeerde moment zaaien in de moestuinbak
Een veel gehoorde fout is dat men niet op het juiste moment zaait. Zodra de eerste zonnestralen in het voorjaar doorbreken beginnen namelijk de groene vingers vaak weer te jeuken. Te vroeg zaaien levert echter geen voordeel op en is soms alleen maar nadelig voor de gewassen omdat de temperatuur nog te laag is. Hou er in het najaar ook rekening mee dat het groeiseizoen op zijn eind loopt. Te laat zaaien zorgt er namelijk voor dat je niet meer kunt oogsten.
Te veel zaaien in de moestuinbak
Zaai met mate, een enkel zaadje geeft namelijk al een plantje welke later groter wordt. Als je meerdere plantjes naast elkaar zaait op een kleine ruimte in de kweekbak zullen ze met elkaar gaan concurreren en zo snel mogelijk willen groeien waardoor je zwakke planten kweekt in jouw kweektafel of moestuinbak. Daarnaast kan het zo zijn dat alle groenten op hetzelfde moment geoogst moeten worden en je meerdere kroppen sla oogst op hetzelfde moment. Zaai dus met mate.
De plantafstand niet juist aanhouden in de bak
In navolging op het punt hierboven is het dus belangrijk om de juiste plantafstanden aan te houden, ook onderling tussen andere gewassen in jouw moestuinbak. Anders overwoekert het ene gewas namelijk de andere. Op de verpakking van de zaden wordt meestal vermeld op welke afstand van elkaar de zaden gezaaid moeten worden.
Groenten zaaien die te groot zijn voor de moestuinbak
Verder is het ook belangrijk om te kijken naar hoe groot de gewassen worden. Het kan namelijk zijn dat er niet voldoende ruimte is in de moestuinbak om een bepaald gewas tot volle wasdom te kweken. Rabarber vraagt bijvoorbeeld veel ruimte en ook kolen blijven klein in een moestuinbak of kweektafel.
Te weinig aarde aanbrengen in de moestuinbak
Groenten en kruiden hebben een bepaalde laag grond nodig om optimaal te groeien. Zorg dus dat je minimaal 15 cm grond aanbrengt in de moestuinbak of kweekbakken. Hierdoor hebben de gewassen voldoende diepte om te wortelen en goed te groeien.
Onkruid laten groeien in de moestuinbak
De aanwezigheid van onkruid in de kweekbak heeft ook voordelen, maar over het algemeen verbruiken ze kostbare voedingsstoffen en ontnemen ze de ruimte voor andere gewassen. Verwijder dus tijdig onkruid en laat ze niet te groot worden.
De moestuinbak staat op een verkeerde plaats
Zorg er verder voor dat de moestuinbak op een goede plaats gezet wordt. Een teveel aan wind en te weinig zonlicht hebben nadelige gevolgen voor jouw kweekresultaat. Zorg dus dat de moestuinbak uit de wind staat op een zonnige plek met minimaal 6 uur zon per dag.
Niet voldoende of juist te veel water geven
Het is uiteraard belangrijk dat de groenten en kruiden in de moestuinbak en kweektafel niet uitdrogen. Hierdoor gaat de volledige oogst en inspanning verloren. Zorg er dus voor dat je tijdig water geeft in de moestuinbak, zeker in de zomer. Overigens kun je ook te veel water geven waardoor de planten gewend raken aan een overschot en een zwak wortelgestel ontwikkelen. Over het algemeen; steek een vinger in de aarde, als er nog grond aan blijft kleven is er voldoende vocht aanwezig in de kweekbak.
Onvoldoende voedingsstoffen in de grond
De gewassen die je gezaaid hebt hebben voedingsstoffen nodig om te groeien. De plant geeft gelukkig zelf aan of deze meer voedingsstoffen nodig heeft dus kijk goed naar de bladeren van de plant. Overigens dien je niet teveel meststoffen toe te voegen, zeker jonge plantjes gaan dan verloren doordat ze te hard gaan groeien. Bemest de moestuinbak dus met mate.
Dieren en insecten hun gang laten gaan in de moestuin
Op zich is het voor de natuur goed als ook insecten en slakken zich af en toe te goed mogen doen aan de gewassen in jouw moestuinbak, iedereen verdient namelijk het recht om te leven. Echter een overschot van insecten en slakken dien je te verwijderen om te zorgen dat ook jij nog recht hebt op een stukje van de oogst. Slakken en rupsen kun je gemakkelijk verplaatsen, insecten zal je moeten bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen. Let er ook op dat bijvoorbeeld konijnen en vogels niet te veel oogsten uit jouw moestuinbak.
Houd kinderen in de gaten
Op zich is het prachtig om kinderen alles te leren over het moestuinieren. Echter dien je jonge kinderen wel in de gaten te houden, ze zullen het namelijk prachtig vinden om jouw jonge slaplantjes met wortel en al te verwijderen, of om met hun mooie laarzen door jouw moestuin te wandelen.
Niet op tijd oogsten uit de kweekbak
Tenslotte de belangrijkste: oogst de gewassen op tijd. Het is namelijk heel erg zonde als jij zoveel moeite hebt geleverd om een mooie krop sla te kweken en je deze vervolgens te lang laat staan waardoor deze in het zaad schiet en niet lekker meer is. Houd dus goed in de gaten wanneer je kunt oogsten.
Het moestuinieren gaat jou lukken met onze moestuinbak
Nu je op de hoogte bent van alles wat mis kan gaan in de moestuinbak, kweekbak of kweektafel is het tijd om aan de slag te gaan moet jouw eigen moestuin. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee en je weet nu waar je op moet letten. Kortom, beginnen maar!