Wat is de beste plaats voor jouw kweekbak?

Je bent eindelijk zover, je gaat een moestuin beginnen! Is jouw ruimte wel geschikt voor een moestuin? Kun je wel een kweekbak plaatsen op jouw balkon? Voordat je een kweekbak gaat plaatsen is het belangrijk dat je met een aantal punten rekening houdt zodat je het maximale uit jouw kweekbak haalt. Lees hier waar je de kweekbak beter wel of niet moet neerzetten, en waar je verder rekening mee moet houden.

Zonlicht voor 6 tot 8 uur

Voor een gezonde oogst hebben jouw groenten en kruiden voldoende zonlicht nodig. Hierdoor kunnen ze groeien en maken ze het grootste gedeelte van hun voeding aan. Zorg er dus voor dat je jouw kweekbak of kweektafel plaatst op een plek met minimaal 6 uur zonlicht, genoeg voor bijvoorbeeld bladgroenten. Voor tomaten, paprika’s en bijvoorbeeld courgettes heb je zelfs 8 uur zonlicht nodig.

Hoe bepaal je het aantal uren zon?

Kies een zonnige dag en bekijk op verschillende momenten van de dag welke plekken in jouw tuin of op jouw balkon zon krijgen. Soms krijgen bepaalde plekken namelijk alleen ’s ochtends of ’s middags zon. Hou daarbij rekening met de tijd van het jaar. Een plek die in het voorjaar nog in de schaduw ligt, kan in de zomer wél genoeg uren zon krijgen omdat de zon dan veel hoger staat. Zo kun je in bijna elke tuin of balkon wel een plek vinden die minimaal 8 uur zon krijgt.

TIP | Let ook op bomen en struiken: die groeien harder dan je denkt. Voor je het weet overschaduwen ze de kweekbak.

Beschut tegen de wind

Verder is het belangrijk dat je de kweekbak of kweektafel bescherming biedt tegen de wind. Sommige planten kunnen er namelijk niet tegen en de grond droogt er sneller uit. Kijk dus waar de wind vandaan komt en hoe je jouw kweekbak kunt beschermen. Als je de kweekbak op een dak of balkon wilt plaatsen kan het raadzaam zijn om een windscherm te plaatsen.

Een droge plek voor jouw kweekbak

Van Vertisign raden we aan om jouw kweekbak en kweektafel te plaatsen op een drogere plek. De bakken zelf kunnen overtollig (regen)water kwijt via de kieren in de bak, maar hiervoor is een droge ondergrond wel van belang. Daarbij is dat wel zo fijn als jij tussen de buien door even wat kruiden wilt oogsten.

Beschikbaar water in de buurt

Zeker tijdens de droge, warme zomers is het fijn als er water in de buurt is bij jouw bakken. Hierdoor kun je jouw gewassen makkelijker water geven. Een waterton of een watertappunt in de buurt van jouw kweekbak is dus geen overbodige luxe. Geef overigens niet te veel water, dit is nadelig voor de ontwikkeling van de planten.

Stabiele ondergrond voor de kweekbak

Als je een kweekbak, kweektafel of kweekrek plaats is het belangrijk dat je deze plaatst op een stabiele ondergrond. Hierdoor heeft jouw moestuin minder kans op omvallen. Een terras, balkon of dak is daarom uitermate geschikt voor een moestuin van Vertisign. Houd er bij een balkon of dak wel rekening mee dat deze het gewicht van de bakken kan dragen.

Kun je de kweekbak bereiken?

Verder is het verstandig na te denken over hoe je bij de kweekbak komt. Je kunt namelijk wel een geschikte locatie hebben, maar als je er maar moeilijk kunt komen zal je weinig plezier ervaren uit jouw kweekbak of kweektafel. Vandaar dat het belangrijk is om na te denken over de bereikbaarheid.

Als je meerdere kweekbakken plaatst zal je ook na moeten denken over de ruimte tussen de bakken. Creëer paden tussen de bakken van minimaal 80 cm voor een goede bereikbaarheid. Als je in een rolstoel zit raden we zelfs 1,2 meter aan zodat je tussen de bakken kunt manoeuvreren.

Houd rekening met randen

Voor de veiligheid is het verder belangrijk dat je voldoende ruimte houdt tot eventuele randen van het dak of het balkon. Je wilt namelijk niet dat jouw kweekbak een aantal verdiepingen naar beneden valt. Plaats de bak dus op ruime afstand van de rand of zorg voor een veilige afscheiding.

Ook voor de kweekrekken is het belangrijk dat je deze op geruime afstand plaatst van dakranden of randen van het terras. Dit om omvallen van het rek te voorkomen.

TIP | Met behulp van klimrekken is het mogelijk een afscheiding te maken tot de dakrand, neem gerust contact op met Vertisign voor jouw mogelijkheden.

Plaats de kweekbak in het zicht

Wil je het onderhoud van jouw kweekbak makkelijk maken is het verstandig de bak dichtbij het huis of zelfs de keuken te plaatsen. Zo loop je makkelijk even naar de bak om wat onkruid te verwijderen of om de bak water te geven. Daarnaast geld zeker voor een moestuin: uit het oog uit het hart. Plaats je de bak verder weg, dan bestaat de kans dat je hem vergeet en dus minder kunt oogsten uit de kweekbak of kweektafel.

Zet de kweekbak daarom zo dicht mogelijk bij de keuken. Het liefst zó dat je die vanuit de keuken kan zien. Dan loop je tijdens het koken nog makkelijk even naar de kweekbak om wat te oogsten.

Weet jij al waar je de kweekbak gaat plaatsen?

Als je een geschikte plaats gevonden hebt voor jouw kweekbak kun je deze aanschaffen via onze webshop. Hier vind je de geschikte kweekbak, kweektafel of kweekrek voor jouw balkon, dak of terras. Begin ook een moestuin. Mocht je toch nog vragen hebben kun je overigens altijd contact met ons opnemen.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek