Wist je dat tenminste 40% van het afval dat je in de vuilnisbak stopt organisch materiaal is? Voedselafval, fruit, groenten, bladeren, eierschalen of koffie zijn enkele voorbeelden van het afval dat kan worden hergebruikt als grondstof om zelfgemaakte compost te maken. Uit 5 kilo organisch afval haal je tot 1,5 kilo compost.
Compost is een natuurlijke meststof boordevol voedingsstoffen die helpt bij het bemesten van je moestuinbak of kweektafel: een veel milieuvriendelijker alternatief voor chemische meststoffen.
Er bestaan veel voorkomende misvattingen over thuiscompostering. Het zou te ingewikkeld zijn, raar ruiken en rommelig worden. Dit is allemaal waar als je op de verkeerde manier composteert. Gelukkig is composteren op de juiste manier vrij eenvoudig: leg organische materialen en een scheutje aarde op een laag om een brouwsel te maken dat in humus verandert (de beste grondbooster die er is!). Als je eenmaal met je composthoop bent begonnen, zul je merken dat het een gemakkelijke manier is om keukenresten en andere organische materialen opnieuw te gebruiken, en om te zetten in de perfecte voeding voor de planten in jouw moestuinbak!
Er zijn twee soorten compostering mogelijk: koud en warm. Koud composteren is het eenvoudigst. Je verzamelt je keukenafval en maakt vervolgens een stapel, of je stopt het in een speciaal ontworpen compostbak. In de loop van ongeveer een jaar zal het materiaal uiteenvallen.
Hete compostering is meer werk, maar het rendement is dat het een sneller proces is. Bij warm weer krijg je binnen één tot drie maanden compost. Er zijn vier ingrediënten nodig voor het snel “koken” van hete compost: stikstof, koolstof, lucht en water. Samen voeden ze micro-organismen, die het vervalproces versnellen. In de lente of herfst, wanneer er veel tuinafval is, kun je een grote partij compost mengen met keukenafval.
Een derde optie is vermicompost, dat wordt gemaakt met behulp van wormen. Wanneer deze wormen je etensresten opeten, komt er stikstof vrij. Je kunt hiervoor echter niet zomaar oude wormen gebruiken: je hebt rode wormen nodig. Wormen voor compostering kunnen goedkoop online of bij een tuincentrum worden gekocht.