Wanneer kun je beginnen met een moestuinbak?

Aan het begin van elk jaar is het misschien wel de meest gestelde vraag met betrekking tot een moestuin: wanneer kun je het beste beginnen met een moestuinbak of kweektafel? Het antwoord hierop is echter net zo veelzijdig als de vraag zelf. Je kunt namelijk gedurende het hele jaar starten met een moestuinbak en elk seizoen heeft zo zijn bijbehorende voordelen. We zetten in deze blog de voordelen van elk moment uit een.

Is het voorjaar het moment om te starten?

De meeste mensen denken namelijk dat het voorjaar het moment is om een moestuin te starten. De lange, donkere en koude periode van de winter is namelijk achter de rug en het begint bij de meeste moestuinierders weer te kriebelen om met hun kweekbakken aan de slag te gaan. Het is ook heel logisch, want in maart en april kan er volop gewerkt worden in de moestuinbakken en kweektafels voor een mooie oogst uit de moestuin gedurende het seizoen.

Natuurlijk moestuinieren begint eerder

Voor een natuurlijke moestuinder is het echter minder logisch om pas in het voorjaar aan de gang te gaan met de moestuin. Klassieke moestuinierders pakken in maart meestal de frees en zijn begonnen, maar een natuurlijke moestuinierder spit niet. Om de structuur van zijn bodem zo goed mogelijk te krijgen heeft hij dus hulp nodig van de natuur en dat heeft tijd nodig.

De bodem verbeteren in het najaar

Doordat je niet gaat spitten moet je op zoek naar een andere manier om onkruid te verwijderen en de bodemstructuur te verbeteren. Door het aanbrengen van een mulch gebeurt dit tegelijk. Door de dikke mulchlaag sterven de aanwezige planten af en wordt het bodemleven gestimuleerd waardoor de structuur van de bodem verbeterd. Het kost echter wel enige tijd voordat de natuur zijn werk heeft gedaan. Gemiddeld genomen kost het ongeveer zes maanden voordat er een gezonde en goede bodem is ontstaan waarop jij groenten kunt kweken.

Meteen beginnen met een moestuinbak

Als jij geen zes maanden wilt wachten voordat je een moestuin wilt beginnen kun je altijd snel beginnen met een moestuinbak. Hierin kun je gezonde moestuingrond aanbrengen waardoor je meteen kunt beginnen met het kweken van jouw verse groenten en kruiden zonder eerst onkruid te verwijderen of mulch aan te brengen. In onze webshop vind je de moestuinbak, kweektafel of moestuinrek voor jouw balkon of terras.

Begin het hele jaar door met een moestuinbak

Eerder in ons blog vertelde we dat de meeste moestuinierders beginnen in maart of april. Toch kun je het hele jaar door beginnen met jouw moestuin en heeft elk moment zo zijn charmes en voordelen. Het is dus lastig om een ideaal moment te kiezen voor het beginnen van jouw moestuin.

Een moestuin beginnen in maart

Als je in maart begint met een moestuinbak pak je meteen het hele seizoen mee en kun je hetzelfde seizoen nog oogsten. Zo kun je meteen aan de slag met worteltjes, bietjes, spinazie of radijsjes en voor je het weet kun je van mei tot november oogsten uit jouw kweekbak of kweektafel. Op die manier haal je het hoogste rendement uit jouw moestuinbak. Let er overigens wel op dat je niet te vroeg begint met zaaien, want kou en nattigheid kan gedurende het vroege voorjaar voor vertraging zorgen.

Zomergroenten zaaien in mei

Ook gedurende mei en juni kun je beginnen, het is dan de hoogste tijd om zomergroenten als courgettes, tomaten en paprika’s in de moestuinbak te zetten. Door het lekkere weer komen jouw zaadjes sneller op en groeit alles sneller. Ook kun je tijdens deze periode volop planten kopen in de plaatselijke tuincentra zodat je sneller kun oogsten uit de kweekbak.

Moestuin starten in de zomer of herfst

Als je pas aan het einde van de zomer of in de herfst wilt beginnen lijkt het alsof je al te laat bent voor het seizoen. Toch kan je ook gedurende deze periode nog van alles zaaien zodat je de gewassen in de winter (bijvoorbeeld spinazie, veldsla, rucola) of het vroege voorjaar (onder andere tuinbonen, knoflook, bloemkool) kunt oogsten. Lekker vroeg in het seizoen dus.

Jouw moestuin gaat jarenlang mee

Naast dat je altijd kun beginnen met een moestuinbak of kweektafel gaat jouw moestuin ook nog eens jarenlang mee. Hierdoor kun je het seizoen daarop weer verder gaan waar je aan het einde van het jaar gebleven bent. Of het dus voorjaar, zomer, herfst of al winter is, je kunt altijd met een moestuinbak beginnen.

Extra moestuintips voor het beginnen

  • Begin klein en zorg dat het leuk blijft.
  • Zaai makkelijke groenten en kruiden in de moestuinbak.
  • Denk aan de benodigde gereedschappen en schaf deze aan.
  • Bedenk wat je leuk vindt om te zaaien
  • Maak een moestuinplan zodat je weet welke gewassen je wanneer kunt zaaien en oogsten.

Tenslotte; wanneer je begint is niet voor discussie vatbaar: gisteren was eigenlijk beter dan vandaag, en vandaag is nog altijd een stuk beter dan morgen! Begin dus ook meteen.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek