Onrijpe vruchtgroenten bevatten vaak niet genoeg suikers en te rijpe groenten zijn vaak melig en niet lekker. Om een goede oogst uit jouw moestuinbakken of kweektafels te halen is het daarom belangrijk om de groenten op het juiste moment te oogsten. Lees daarom hier onze oogsttips.
Bladgroenten uit de moestuinbak
Sla die in kroppen groeit, zoals kropsla en ijsbergsla, kun je oogsten als de krop stevig aanvoelt. Pluksla oogst je als de blaadjes een geschikt formaat hebben. Haal bij bladgroenten in de moestuintafel alleen de buitenste blaadjes weg, dan blijft de plant nieuwe blaadjes maken.
Spinazie kweken de moestuinbak op poten
Spinazie ziet er uit als een eenvoudig gewas maar is lastig te kweken in moestuinbakken en kweektafels. De plant raakt door temperatuurwisselingen in de stress en schiet dan snel door. Dat betekent dat de plant in bloei gaat. De bloemetjes zijn niet lekker om te eten. Spinazie oogst je door het een centimeter boven de grond af te snijden. Zitten er bloemetjes in, haal die er dan uit en gooi ze weg.
Kolen oogsten uit de kweekbak
Let bij koolsoorten niet op het formaat van de kool, er zijn namelijk grote en kleinere soorten voor in jouw moestuinbakken. Bloemkool oogst je wanneer de ‘bloem’ loskomt van de zijkanten. Witte-, rode-, spits- en savooiekool oogst je wanneer de kool stevig aanvoelt en groot genoeg is volgens jou. Oogst kolen trouwens voor het gaat vriezen. Behalve boerenkool en spruitjes, deze smaken juist lekkerder als de vorst erover is geweest. Broccoli bestaat uit een heleboel bloemknopjes. Je oogst als de knopjes duidelijk zichtbaar zijn. Zodra je echte bloemetjes ziet is de broccoli doorgeschoten en niet lekker meer.
Wanneer zijn vruchtgroenten in het kweekrek rijp?
Vruchtgroenten zijn groenten waarvan je de vruchten plukt. Bijvoorbeeld die overheerlijke tomaatjes, of zoete paprika’s uit jouw moestuinrek of kweektafel! Als je de tomaten direct wilt eten, pluk je ze wanneer ze vuurrood zijn. Wil je ze liever bewaren? Pluk ze dan als ze nog niet helemaal rood zijn. Aubergines oogst je wanneer je ze zacht kunt indrukken, het juiste formaat hebben en mooi van kleur zijn. Laat zeker komkommers niet te groot worden. Ze worden hol en verliezen hun smaak. Dit geldt ook voor courgettes. De kleine, jonge vruchtjes zijn veel smaakvoller dan de grote exemplaren. Pompoenen oogst je wanneer het steeltje rimpelig en droog is. Snijd de pompoen op ongeveer 5 cm van de vrucht af. Wanneer je oogst zonder steeltje is de kans op rotten groot
Wanneer kan je wortelen en aardappelen oogsten?
Bij wortelgroenten test je of de wortelen rijp zijn door er eentje te oogsten. Zijn de wortelen nog spits? Laat dan de overige wortelen nog even in de moestuingrond zitten. Wortelen met een ronde punt zijn uitgegroeid en klaar voor gebruik. Ook bij aardappelen is het altijd weer een verrassing wat er onder de grond groeit. Toch verraadt het loof bij aardappelen wel het een en ander. Zodra dit begint af te sterven kun je oogsten. Vooral jonge aardappeltjes vormen een koningsmaal, laat de aardappelen dus niet te groot worden. Wees bij aardappelen wel alert: zodra een aardappelziekte de kop opsteekt, moet je het hele veldje rooien.
Bieten oogsten uit de kweektafel
Heb je in het voorjaar bieten gezaaid? Deze kun je oogsten zodra jij vindt dat ze groot genoeg zijn. Oogst overigens eerst de grotere bieten uit jouw kweekbak of moestuintafel zodat de kleinere bietjes ruimte krijgen om door te groeien. Wist je trouwens dat je het loof van de bieten ook kunt eten? Als je nog wat extra bieten zaait juli, dan kun je in september lekkere kleine bietjes, maar ook babyleafs van de bieten eten. Het loof heeft een lichte sla- of bietensmaak en is lekker door een salade heen.
Radijsjes oogsten
Oogst de grootste radijsjes uit het rijtje, de kleinere radijsjes krijgen daarna weer meer ruimte om nog te groeien. Geef het rijtje radijsjes dat achterblijft gelijk na de oogst van de grotere radijsjes wat water want soms beschadig je wel wat worteltjes, met wat water zorg je dat de achtergebleven radijsjes weer verder kunnen groeien.
Trek de radijsjes onderaan het loof uit de grond. Verwijder wel gelijk het loof zodat de radijsjes hard blijven. Je kunt radijsjes uit eigen moestuinbak niet lang bewaren. Maar als je het blad eraf draait fris je de radijsjes op door ze in een bakje met koud water te leggen.
Knoflook en uien oogsten uit de moestuinbak
Je kunt op zijn vroegst vanaf eind juni knoflook oogsten. Als tweederde van het loof van de plant geel verkleurt, is hij gereed om met loof en al te worden gerooid. Doe dat voorzichtig om de bollen niet te beschadigen. Laat de oogst in de wind drogen maar zorg ervoor dat die niet nat wordt. Vlecht daarna de bollen met het loof tot een streng of snijd het loof eraf en bewaar de bollen los van elkaar. Na ongeveer twee weken drogen zijn de bollen gereed om in gerechten te gebruiken.
Uien en sjalotten zijn oogstbaar wanneer het loof dor begint te worden en tegen de grond gaat. Wil je het proces versnellen, help ze dan een handje door ze allemaal dezelfde kant op te duwen. Het loof, net boven de bol, zal dan snel neervallen. Idealiter laat je de uien en sjalotten uit jouw moestuinbak of kweektafel daarna een 10 tot 14 dagen liggen op houten bakjes waar er voldoende lucht in en onder kan, om droog te worden.
Hoe komt het dat groenten doorschieten?
Wanneer groenten in de moestuinbak of kweektafel ongewenst bloemen vormen en zaad produceren noemen we dit doorschieten. Sla en andijvie zijn dan nog wel eetbaar, maar zijn niet echt lekker van smaak. Planten schieten door als ze niet de juiste verzorging krijgen, als ze verkeren in (voor hen) slechte weersomstandigheden of als je ze niet op tijd oogst. Als je andijvie en sla na de langste dag van het jaar zaait (21 juni), schieten deze minder snel door. Dit heeft te maken met het aantal groeidagen. Een snelle groei is belangrijk bij deze gewassen. Schieten je groenten toch door? Geniet dan van de prachtige bloemen die ze geven. Andijvie bloeit bijvoorbeeld met mooie hemelsblauwe bloemen en broccoli met liefelijke gele bloempjes.
Kruiden oogsten uit het kweekrek
Verse kruiden uit jouw moestuinbak op poten geven een heerlijke smaak en zijn daardoor een toevoeging voor de maaltijd. Vergeet daarom je kruiden niet te oogsten. In augustus en september zijn deze op topgrootte en is het heerlijk om een voorraad aan te leggen voor in de winter. Je kunt kruiden namelijk binnen makkelijk drogen en daarna bewaren in luchtdichte potten. Zorg er wel voor dat de kruiden echt goed droog zijn, voordat je ze in de pot stopt, want anders gaan ze schimmelen.
Kruiden oogst je door de bladeren te knippen. Let er wel op dat je altijd twee bladeren van onderen laat staan zodat de plant weer verder kan groeien. Kruiden oogst je het best voor de bloei, de kruidenblaadjes bevatten dan de meeste aromatische stoffen.
Oogst ’s morgens uit jouw kweekbak
Op warme, zonnige dagen kun je het beste ’s morgens vroeg of anders in de avond oogsten uit jouw moestuinbakken. Wil je de groenten bewaren, wikkel ze dan in kranten en verpak ze daarna in plastic. Op een koele, donkere plek blijven ze zo het langst goed. Kruiden oogst je eigenlijk altijd het best ’s morgens vroeg, als de dauw op de blaadjes net is opgedroogd. Door de zon vervliegen de aromatische stoffen. Hang kruiden te drogen op een winderige plek in de schaduw. Invriezen is nog beter, zeker als je dit direct na het oogsten doet.
Iedereen kan zelf oogsten met een kweekbak of moestuintafel
Kortom, wil jij verse groenten en kruiden oogsten, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de mogelijkheden van Vertisign en begin een gemakkelijke moestuinbak, kweektafel of kweekrek.