Waarom jouw plantjes niet groeien in de moestuinbak

Waarom jouw plantjes niet groeien in de moestuinbak

Je hebt eindelijk de stap gezet om te gaan moestuinnieren in je moestuinbak, maar het wil maar niet lukken. Je vraagt je misschien wel af: hoe kan dit? En wat kan ik ertegen doen? Het antwoord daarop vind je in deze blog.

Komen jouw plantjes niet goed op, groeien ze slecht, zien ze er niet uit of gaan ze zelfs dood. Dit is natuurlijk heel vervelend en dit heeft een aantal oorzaken. Planten functioneren het liefst onder ideale omstandigheden. Planten zijn hierbij afhankelijk van het weer. Planten groeien slecht als het te koud, te warm, te nat, te droog, of te winderig is. Dit zijn dus een aantal oorzaken, aan sommige oorzaken kun je wat doen, maar soms moet je de natuur ook gewoon accepteren. Toch willen wij jou in deze blog verder uitleggen wat de oorzaken zijn. En vertellen wat je ertegen kunt doen.

Zaadjes komen niet op in de moestuinbak

Het kan zijn dat jouw zaadjes al wat ouder zijn, waardoor ze lastig ontkiemen. Om erachter te komen of jouw zaadjes nog goed zijn kun je een kiemtest doen. Zo kom je erachter of jouw zaadjes nog genoeg kiemkracht hebben.

Zijn jouw zaadjes wel gewoon goed, maar wil het nog steeds niet lukken. Dan kan het zijn dat ze te koud, te droog of te nat zijn. Zorg hierbij dat jouw plantjes genoeg warmte krijgen doormiddel van zonlicht. Ook is het belangrijk om je plantjes voldoende water te geven, maar vooral ook niet te veel. Het beste is om jouw plantjes één keer per week water te geven. Of als je merkt dat de grond waarin jouw plantjes gezaaid zijn droog wordt.

Het kan ook voor komen dat jouw zaadjes zijn opgegeten door vogels. Je kan jouw moestuinbak op een aantal manieren beschermen tegen vogels: creëer een barrière tegen vogels. De makkelijkste manier hiervoor is een net spannen over jouw moestuinbak. Ook kun je proberen om vogels af te schrikken.  Dit kan op een aantal manieren: hang schijven van cd’s en dvd’s op in je tuin of balkon; dit zorgt voor flitsen, waar vogels niet tegen kunnen. Ook kun je een gekleurd plastic windmolentje plaatsen in jouw tuin of op jouw balkon. Doordat dit molentje vrolijk ronddraait, schrikt dit vogels af. Plaats er meerdere in je tuin of op jouw balkon voor het beste resultaat. Dit is vooral ook een leuk idee als je kleine kinderen hebt. Tenslotte kun je ook altijd gebruik maken van de klassieker: een vogelverschrikker. Wissel alle manieren af voor het beste resultaat.

Tenslotte is het ook belangrijk dat je jouw moestuinzaden niet te diep zaait. Dan zijn jouw zaden namelijk al uitgeput voordat ze boven de kweekbak uitkomen. De stelregel is dat je de zaadjes net zo diep zaait als dat het zaadje groot is.

Zaden en jonge plantjes verdwijnen

Als je merkt dat jouw zaden steeds verdwijnen, dan heeft dit meestal te maken met ongedierte. Jonge plantjes zijn namelijk een delicatesse voor o.a. slakken, rupsen, kevers, luizen en zelfs vogels. Slakken zijn makkelijk te herkennen aan hun slijmspoor. Voor ander ongedierte moet je even wat langer zoeken. Als je regelmatig je plantjes checkt kun je makkelijk de boosdoener vinden en deze wegplukken. Blijf je last houden van ongedierte, maak dan gebruik van knoflook spray. Deze kun je zelf maken en is dus diervriendelijk.

Plantjes groeien niet in de moestuinbak

Dit kan te maken hebben met het weer: het is te koud, te warm of er is te veel wind. Veel wind zorgt ervoor dat je plantjes te veel energie nodig hebben om rechtop te blijven staan. Zorg er dus voor dat jouw plantjes uit de wind staan.

Als jouw plantjes te dicht op elkaar staan kunnen ze niet goed groeien. Zorg dus voor voldoende afstand tussen jouw plantjes in jouw moestuinbak. Daarnaast is het ook belangrijk om te veel zaailingen weg te knippen.

Het kan ook zijn dat jouw plantjes niet genoeg voeding krijgen. Zorg er dus voor dat je gebruik maakt van voldoende compost.

Planten worden geel

Vaak is dit helemaal geen probleem en is dit gewoon een natuurlijk proces van jouw plant. Jouw plant maakt namelijk ruimte voor nieuwe vruchten. Ondanks dat kunnen er ook een aantal andere oorzaken zijn. Jouw plantjes krijgen te weinig zonlicht. Zorg ervoor dat jouw plantjes voldoende zonlicht krijgen, dat is namelijk een belangrijke voedingstof voor jouw plant. Jouw planten kunnen ook uitgedroogd zijn; zorg dus voor voldoende water.

Gaten in het blad van jouw groenten

Dit komt meestal door slaken en rupsen. Veel koolsoorten hebben hier last van. Je kunt dit voorkomen doormiddel van insectengaas of knoflookspray. Daarnaast kun je ze ook afleiden doormiddel van het planten van Oost-Indische kers in jouw moestuinbak of kweektafel. Vlinder leggen graag eitjes op hun blad en hiermee vergroot je de kans dat ze jouw koolplanten met rust laten.

Na het lezen van deze blog weet je dus wat de oorzaken zijn van slecht groeiende planten. Daarnaast weet je ook wat je hiertegen kunt doen. We hopen dat je hier wat aan hebt. Maar houd ook in je achterhoofd, dat het niet altijd perfect kan gaan. Planten met kleine schoonheidsfoutjes kun je nog prima eten. En mocht het echt mislukken begin gewoon opnieuw. Geef niet op!

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek