Waarom je in februari al jouw moestuinbak moet voorbereiden

Het lijkt misschien nog vroeg om nu al met de moestuin bezig te zijn, maar voor velen is februari het moment om te gaan voorbereiden op het nieuwe seizoen. Anders dan in maart of april kan je in februari namelijk al een voorsprong nemen op het moestuinieren. In deze blog zetten we een aantal redenen op een rijtje waarom je juist nu kunt beginnen met jouw moestuinbak.

Jouw favoriete zaden kiezen

Wanneer je op tijd begint met de voorbereidingen heb je genoeg tijd om op zoek te gaan naar de leukste en lekkerste groenten voor in de moestuinbak. Want dat is toch het belangrijkste? Dat jouw kweektafel die verse groenten oplevert waar jij zo dol op bent. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de houdbaarheid van de zaden die je over hebt van vorig seizoen: zo weet je precies wat je nog nodig hebt om ook komend jaar weer lekkere groenten te oogsten; de hoogste tijd om die zaden te bestellen zodat je ze op tijd in huis hebt.

Een indeling maken voor de moestuinbak

Het is net als interieur ontwerpen; ook jouw moestuinbak heeft een indeling en ontwerp nodig voor komend seizoen. Dit maak je aan de hand van een moestuinplan. Dus regent het buiten en is het nog te koud om aan de slag te gaan: neem dan pen en potloden in de hand en ontwerp jouw moestuin. Door rekening te houden met het formaat van de gewassen kun je de moestuinbak of kweektafel zo efficiënt mogelijk inrichten en gaat er komend seizoen geen ruimte verloren.

In deze indeling kun je vervolgens goed zien welke gewassen wanneer gezaaid en geoogst moeten worden en kun je goed rekening houden met combinatie en wisselteelt. Een goede combinatieteelt zorgt ervoor dat jouw gewassen minder ziek worden. Groenten en kruiden trekken namelijk met stoffen en geuren bepaalde insecten aan en dit kan voor het ene gewas schadelijker zijn dan voor de ander. Zoek dit dus even goed uit.

Het moestuinmateriaal controleren

Om komend seizoen optimaal te genieten van een moestuin is het handig om nu alvast je gereedschap te controleren en een eventuele onderhoudsbeurt te geven. Zo grijp je later dit jaar niet naar een kapotte schoffel of een botte schep. Ook is het verstandig om eventuele moestuinbakken te controleren op beschadigingen en de benodigde extra kweekbakken alvast te bestellen.

Nog een moestuintip: maak je kas schoon zodat je extra veel zonlicht kan oogsten!

Het bewerken van de grond

Nog zo iets waar de maand februari zich goed voor leent, het bewerken van de grond. Geen zorgen dus dat je te laat bent, in februari en zelfs in maart kun je dit nog doen. Zo ben je ruim op tijd met heb vrij maken van jouw moestuinbakken van blad en onkruid en kun je de zuurtegraad van de grond onderzoeken.

Wil je de zuurtegraad aanpassen, lees er dan meer over in onze blog over de zuurtegraad van jouw moestuinbak en ga goed voorbereid het voorjaar in.

Voorzaaien in de vensterbank

Wie is er nu niet dol op verse tomaten, komkommers en paprika’s? Deze groenten kunnen echter slecht tegen de koud. Zaai ze dus vast voor in de vensterbank en verpot ze later in een grotere pot. Zo kunnen ze vast groeien en een voorsprong nemen op het seizoen. Zodra het buiten warm genoeg is kun je ze vervolgens laten afharden en daarna buiten uit poten. Zo geef je de gewassen genoeg tijd om voor een goede oogst te zorgen.

Oogsten van wintergewassen

Misschien heb jij nog wel boerenkool, prei of bijvoorbeeld wortels in de moestuinbak staan. Vergeet deze niet te oogsten in februari zodat je er een heerlijk gerecht van kunt maken. Daarbij creëer je zo weer ruimte om komend seizoen aan de slag te gaan met verse gewassen.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek