Waarom je een moestuinbak moet beginnen

Jouw eigen groenten eten, zelfgekweekt in jouw moestuin. Duurzamer kan het eigenlijk niet. Voor veel mensen lijkt dit echter onwerkelijk, maar sinds de komst van moestuinbakken of kweekrekken is die wens voor iedereen een stuk dichterbij gekomen. Je hoeft namelijk geen grote tuin, terras, of volkstuin meer te huren; je kunt nu zelfs moestuinieren op het balkon. In deze blog geven we je 9 redenen waarom jij een moestuinbak moet beginnen en wat de voordelen van een moestuinbak zijn.

1. Het is makkelijk om te doen

Het kweken van groenten in een moestuinbak is echt heel makkelijker. Natuurlijk moet je de bak even in elkaar zetten, maar met de montagehandleiding is dat zo gedaan. Vervolgens kun je de moestuinbak vullen met moestuingrond en de bak is gereed voor jouw eerste groenten. Vervolgens is het tijd om te zaaien (als je dat makkelijker vindt kun je ook plantjes kopen in de tuincentra) om vervolgens periodiek de moestuinbak water te geven.

Een aantal leuke gewassen om mee aan de slag te gaan zijn: rucola, bietjes, bonen, munt, krulsla, bieslook, basilicum en peterselie. Radijzen en wortels zijn ook leuk om te kweken, maar dit kost wel meer geduld voordat je kan oogsten.

2. Ook jouw balkon of terras is geschikt

Het lijkt misschien onmogelijk, maar doordat de ruime variatie aan afmetingen is er altijd wel een moestuinbak die past op jouw balkon of terras. Ondanks dat het soms lijkt alsof de opbrengst minimaal is zal je verrast zijn hoeveel je kunt oogsten uit een kleine moestuinbak. Zo vind je in onze webshop moestuinbakken van 40 bij 103 cm tot 60 bij 130 cm, altijd wel een formaat dus dat past op jouw balkon of terras.

3. Minder voedselverspilling door een moestuinbak

Doordat men slechts oogst wat men nodig heeft verspild men minder voedsel. En daarbij, omdat je die krop sla of de verse radijsjes zelfgekweekt hebt kun je het niet over je hart krijgen om het weg te gooien. Hoe anders is dat met de porties (voorverpakte) sla waar een beetje van over blijft? Mensen die moestuinieren oogsten en plukken enkel de hoeveelheid die ze nodig hebben, de rest kan rustig verder groeien.

4. Minder afval door het kweken

Door het zelf kweken van groenten en kruiden koopt men minder voorverpakte groenten en kruiden. Ondanks dat het telkens maar kleine hoeveelheden zijn is het aantal verpakkingen in verhouding echt bijzonder veel. Het zelf kweken van groenten en kruiden in een moestuinbak of kweektafel zorgt er dus voor dat we mindere afval hebben.

5. Je bespaart geld met een moestuinbak

Natuurlijk, de aanschaf van een moestuinbak uit onze webshop kost geld, maar doordat zaden voor de moestuin redelijk goedkoop zijn kun je door het zelf kweken van groenten en kruiden geld besparen met een moestuinbak. Kortom, investeren maar!

6. Het is leuk om een maaltijd zelf te gaan plukken uit de bak

Daar doen we het uiteindelijk toch voor? Het heerlijke moment dat je jouw verse groenten en kruiden kunt plukken uit de moestuinbak. Juist die lekkere kruiden voor door de pasta, of die verse sla voor de salade. Het geeft je voldoening als je zelf jouw maaltijd gekweekt hebt. Ook kinderen zijn er dol op trouwens!

7. Het is vers en extra lekker, en gezond

Zelf groenten oogsten uit de moestuinbak: verser en lekkerder kan het niet. Naast de smaak komt dat ook nog eens de voedingswaarde ten goede omdat de groenten direct gegeten kunnen worden. Ook creatief zijn in de keuken is makkelijker, omdat je snel nog even een extra accentje aan de maaltijden kan toevoegen. De kruiden staan namelijk gewoon voor het grijpen in jouw moestuinbak.

8. Het is super leerzaam om groenten te kweken

De moestuin is voor veel kinderen (en ook volwassenen) een leerzame en inspirerende plaats. Naast dat men leert hoe groenten en kruiden groeien en welke voedingsstoffen en verzorging een plant nodig heeft is het ook belangrijk dat men leert geduld te hebben. Gewassen groeien nu eenmaal niet sneller. Daarnaast komen kinderen ook in aanraking met insecten waardoor de angst voor deze mooie schepsels verdwijnt.

9. Je bent buiten en in beweging

Werken in je moestuinbak is een goede manier van bewegen. Je bent bezig met scheppen, oogsten, je loopt heen en weer, bukt en staat weer op. Je blijft er fit bij, terwijl je nuttig bezig bent met een goed resultaat. Daarnaast staan de meeste moestuinbakken en moestuintafels buiten, je krijgt dus vanzelf extra vitamientjes D binnen van de zon.

Hoe kan ik dan beginnen met een moestuinbak?

Eigenlijk is dat heel simpel! Kies de moestuinbak uit in onze webshop die past bij jou en de plaats waar je wilt gaan moestuinieren. Zo is een moestuinrek minder handig voor op een dak, terwijl je met een moestuintafel juist weer perfect op het balkon, dak of terras kunt kweken. Nadat de bestelling is geleverd kun je de moestuinbak in elkaar zetten en vullen met grond. Tijd om te beginnen met jouw moestuin!

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek