Dat moestuinieren de lichamelijke gezondheid verbetert en voedzame, zelfgekweekte lekkernijen oplevert, begrijpen we inmiddels. De ‘therapeutische’ voordelen gaan echter verder dan dat. Van ontspanning en stressvermindering tot formele, door therapeuten geleide programma’s: (moest)tuinieren is een breed gewaardeerde manier van therapie, voornamelijk bij depressie of stress. Het mentale en emotionele welzijn krijgen een behoorlijke boost door je moestuinbak!
Contact met de natuur
De Japanse uitdrukking shinrin-yoku kan worden vertaald als: baden in het bos. Dit geeft mooi de ervaring weer van ondergedompeld te zijn in het groen. Het hebben van een moestuinbak of kweektafel, klein of groot, betekent echt een relatie hebben met het stukje grond dat je verzorgt, in de vorm van een moestuinbak. Je wordt je bewust van de elementen: de eerste en laatste nachtvorst van het seizoen, hoeveel regen we hebben gehad, de temperatuur en waar zonlicht de hele dag door valt. Moestuinieren verbindt ons nauw met de cyclus van de seizoenen. Je kunt zien hoe jouw kleine tuintje werkt, en als dat je boeit: daarmee ook meer begrip en respect tonen voor moeder natuur en wat zij voor je kan doen. Je leert dit echt door te doen, want alleen op die manier zie je hoeveel moeite, tijd en energie er in het groeien van een stuk fruit of groente gaat zitten.
Integreer je gezin
Door een deel van het huis, tuin of balkon aan te wijzen om middels je moestuinbakken voedsel te verbouwen, worden de verschillende leden van het gezin betrokken, inclusief de kinderen, die de levenscycli en de eigenschappen van de natuur zullen leren kennen. Het begint allemaal bij de ontkieming van het zaadje en wat er voor nodig is om dat mogelijk te maken. De hele groei van het plantje, het effect wat het weer en licht/donker op de plantjes heeft, hoe je de planten uiteindelijk oogst, hoe je dit verwerkt in een maaltijd: dit zal allemaal aan bod komen. Voor kinderen is het de perfecte manier om te kunnen deelnemen aan de verbouwen van voedsel, en wie weet eten ze ook gemakkelijker hun groenten!
Discipline met een moestuinbak
Of je de moestuinbak samen met je gezin, je huisgenoten, met de buren of in je eentje onderhoudt, je zult discipline moeten hebben om het geheel te laten slagen. Het samen uitvoeren van de verschillende taken gaat gepaard met overleggen, plannen en samenwerken, met andere woorden gaat het om teamwork en teambuilding. Het hebben van een moestuinbak heeft het voordeel dat het bestaande goede eigenschappen versterkt en eigenschappen zoals discipline en verantwoordelijkheid tot bloei kan brengen. Het hebben van een moestuinbak impliceert dat je een schema hebt van de verschillende taken die moeten worden uitgevoerd om dat gewas dat we willen zien groeien ook daadwerkelijk te laten groeien.
Mindfulness
Laten we vooral stilstaan bij het feit dat de moestuinbak, ondanks de nodige discipline, vooral ontspanning kan bieden door middel van het cultiveren van momenten van rust en stilte. De tuin kan een beschermde plek zijn waar we oefenen om te zijn waar we zijn en werkelijk te doen wat we doen en de moestuinbak is hier een geweldig alternatief voor.
Controle
Het meeste van ons lijden komt doordat we proberen dingen te beheersen die we eigenlijk niet kunnen beheersen. Hoe meer we de grenzen van onze controle en de onvoorspelbaarheid van het leven kunnen accepteren, hoe meer gemoedsrust we kunnen vinden – en moestuinieren is een geweldige manier om dit te oefenen. Elke dag van de verzorging van je moestuinbak is weer een herinnering van Moeder Natuur dat je niet de controle hebt. Loslaten en accepteren zijn dus belangrijke begrippen. Acceptatie in de tuin of elders betekent natuurlijk niet opgeven. We doen onze uiterste best om datgene te beheersen dat we kunnen beheersen, en we laten de rest los. Met tuinieren betekent dat de beste omgeving voorbereiden en creëren voor je planten, en de natuur het van daaruit te laten overnemen. Je moestuinbak is (net als je leven) in grotere handen dan die van jou.
Als je vatbaar bent voor perfectionisme, ben je je waarschijnlijk goed bewust van de consequenties daarvan. Dingen perfect proberen te maken kan leiden tot frustratie, gemiste deadlines en kansen, en gespannen relaties. Het kan er ook toe leiden dat je niet eens probeert iets te doen, met een mentaliteit van “waarom zou je je druk maken als het niet perfect kan zijn?”
Gezien het gebrek aan controle dat we hebben, kan moestuinieren in een moestuintafel een goed tegengif zijn voor perfectionisme. Ongeacht hoe zorgvuldig je je moestuinbak inricht en onderhoudt, er zijn talloze factoren die je niet kunt voorspellen – invasies door insecten, slecht weer, om maar eens wat te noemen. Moestuinieren biedt een eindeloze voorraad van dit soort “neutralisatoren voor perfectionisme”. Het nastreven van perfectie is tijdverspilling – vooral in de moestuin.
Growth Mindset
Het onvermogen om perfect te moestuinieren is eigenlijk reden voor een feestje. Moestuinieren is een geweldige kans om een growth mindset the ontwikkelen. Met een growth mindset gaan we ervan uit dat we constant leren. Als iets niet werkt zoals we hadden gehoopt, zien we het eerder als een leermogelijkheid dan als een ‘mislukking’.
Door bezig te zijn met je moestuinbak en/of -rek, kun je ook gewoon eens genieten van een rustige ochtend of middag, in contact met de natuur komen en de veranderingen in de verschillende natuurlijke cycli opmerken. Je kunt aan je mindfulness werken en je richten op letterlijk groeien: niet alleen de planten maar ook je eigen mindset! Beleef het zelf met de moestuinbakken van Vertisign! Het zal je echt goed doen voelen.