Voordelen van het kweken in eigen moestuinbak voor het welzijn. Deel 1: lichamelijke gezondheid.

De voordelen van het kweken van groenten en fruit voor eigen gebruik in je moestuinbak of moestuinrek variëren van het verbeteren van je fysieke en mentale gezondheid tot en met het ontlasten van het milieu en het (op langere termijn) besparen van geld. In deze reeks blogs gaan we in op deze voordelen, beginnende met onze lichamelijke gezondheid en de bijdrage die het kweken met een eigen moestuinbak daaraan kan leveren. In het tweede deel van deze serie zullen we het hebben over de mentale voordelen en het derde deel zal gaan over de gemeenschappelijke gezondheid en het positieve effect dat moestuinieren op grotere schaal op het milieu k an hebben.

Het verbouwen van ons eigen voedsel is een geweldige manier om te weten wát we consumeren en onder welke omstandigheden ons voedsel is gekweekt. Tegelijkertijd geeft het ons de vrijheid om een ​​grotere variëteit te hebben en daarmee de mogelijkheid om eens wat andere soorten groenten en fruit te proberen die niet zomaar overal te verkrijgen zijn. Bovendien kan het een goede manier zijn om je te verbinden met de natuur, aangezien een moestuinbak een ​​nauwere relatie met ons voedsel en onze omgeving kan creëren. Bewuster omgaan met wat er op je bord komt te liggen is dus een logisch gevolg van het hebben van je eigen moestuinbak.

Weet wat je eet

Als je thuis in de moestuinbakken kweekt, is de herkomst van je voedsel natuurlijke eigen moestuinbak! Het risico op consumptie van pesticiden en landbouwchemicaliën, die gewoonlijk in grote gewassen worden gebruikt, wordt met zelf kweken drastisch verminderd of eigenlijk geëlimineerd. Door gebruik te maken van je eigen moestuinbak, leer je kwalitatieve zaden en verschillende natuurlijke meststoffen te gebruiken. Je reduceert of elimineert ook geheel het gebruik van kunstmest. Je kunt zelf de touwtjes in handen nemen en keuzes maken over welke (natuurlijke) meststoffen je voor je moestuinbak wilt gebruiken Op deze manier kunnen de producten op een meer biologische en ecologische manier groeien. De compost kun je uiteindelijk van je eigen keukenafval maken en zo hergebruik je ook nog eens het afval van je tuintje. Super economisch, dus!

Je bent wat je eet

Laten we niet vergeten dat je de producten die je zelf hebt gekweekt, vers en op het meest optimale punt van consumptie consumeert. Dat zul je zeker merken aan de smaken en geuren van je zelfgekweekte producten, en de voedingsstoffen zullen alom aanwezig zijn! Super gezond, dus! Bedenk dat de groenten die je waar dan ook koopt, al een paar dagen oud zijn en dat het gehalte aan vitaminen en mineralen na 1 tot 2 weken al is gehalveerd! Al eet je netjes je dagelijkse 300 gram groenten, je haalt dus veel minder voedingsstoffen uit de groenten die de halve wereld over hebben gereisd om op jouw bordje terecht te komen, dan uit de groenten die direct uit je eigen moestuinbak komen!

Handen uit de mouwen

Het onderhouden van je moestuinbak zal niet zo veel energie kosten als een uur hardlopen, dus we zullen het moestuinieren in de moestuinbak niet verkopen als calorieverbrander. Toch ben je wel lekker in beweging en sta je op de benen! Voor de een misschien een kleine moeite, maar voor de ander kan dit een heel goede reden zijn om elke ochtend en avond even een frisse neus te halen en de handjes te laten wapperen. Je bent toch even lekker in de weer, en dat is gezonder dan op de bank je chips weg eten 😉

Je moestuin op pootjes

Het hebben van een moestuin is wereldwijd een zeer populaire trend dat eigenlijk alleen maar beter en verder ontwikkeld wordt. Helaas is het zo dat je met volkstuintjes of groentetuinen altijd op moet letten of je grond vervuild of verontreinigd is. Zeker in een (historisch bevlogen) stad of aan een drukke weg, heb je al snel last van zware metalen of minerale oliën, om maar eens wat te noemen. Met de producten van Vertisign heb je dé oplossing in handen om je de totale controle over je grond te geven. Zo heb je dus de mogelijkheid om een échte gezonde omgeving voor jouw fruit, groenten en/of kruiden te creëren.

Ben jij er klaar voor om met eigen ogen de vele voordelen van het kweken in een moestuinbak of kweektafel te identificeren en te beleven? Dan zul je zien dat niet alleen je fysieke gezondheid een boost krijgt omdat je gezondere producten eet en weet wat je in je voedsel en dus in je lijf stopt. Ook je mentale gesteldheid is gebaat bij een eigen moestuinbak. Lees het in deel 2 van deze reeks!

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek