Voordelen van het hebben van een eigen moestuinbak voor het welzijn. Deel 3: Gemeenschappelijke gezondheid

Zoals eerder besproken, heeft het onderhouden van een moestuinbak of moestuintafel vele gezonde gevolgen voor ons lichamelijke en mentale welzijn. In dit blog gaan we dieper in op het aandeel wat je moestuinbak voor de gemeenschap zowel als voor het milieu kan hebben.

Ecologische voetafdruk

Je ecologische voetafdruk is de geschatte oppervlakte aarde die je nodig hebt om te produceren wat wordt geconsumeerd en te absorberen wat wordt weggeworpen.

Deze wordt uitgedrukt in hectare. Een hectare komt overeen met een oppervlakte van 10.000 m². Per mens is op basis van een eerlijke verdeling 1,63 mondiale hectare beschikbaar. Wereldwijd gebruiken we nu per mens 2,7 hectare. Een gemiddelde Nederlander gebruikt zelfs 4,9 hectare! Nederland staat daarmee vrij hoog in de lijst van landen met de grootste ecologische voetafdruk. Op de site van WWF kun je een voetafdruktest doen! Zo krijg je meer inzicht in wat jij, naast het gebruik van een moestuinbak, nog meer kunt doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Een van de voordelen van het hebben van moestuinbakken is ongetwijfeld het inkorten van afstanden die ons eten aflegt om bij ons op het bord te komen. We hebben het al eerder gehad over de tijdsduur waarin de groenten geoogst en genuttigd worden, en dat je zelfgekweekte groenten veel verser zijn en meer voedingsstoffen bevatten. Een direct gevolg van het uitsluiten van de afstanden en daarmee de tijd tussen het oogsten en nuttigen is het besparen van energie. Dit komt in vele vormen. Algemeen bekend is dat de meeste groenten of fruit uit het buitenland komen: de avocado´s komen uit Mexico, de asperges uit Peru en de snijboontjes uit Marokko. De groenten worden geoogst, ingevroren, vervoerd, en daarna in de supermarkt verkocht. Dit hele proces vereist een enorm aantal aan apparaten. Van de kantoren van de werknemers die dat transport plannen tot de elektriciteit die de supermarkten verbruiken: het heeft allemaal een negatief effect op moeder aarde, in de vorm van dus bijvoorbeeld uitstoot en verspilling.

Ook zijn de producten in de supermarkt vaak niet seizoensgebonden, waar de producten uit jouw moestuinbak dat wel zijn! Als je groenten en fruit uit de supermarkt koopt, die niet uit het seizoen zijn, dan weet je zeker dat ze een behoorlijke afstand hebben afgelegd zodat jij ze kunt eten op dat tijdstip in het jaar.

Door het hebben van een eigen moestuinbak of kweektafel, heb je, hoe groot of klein dan ook, toch een positieve impact op het milieu. Door deze afstanden helemaal uit te sluiten, help je het milieu. Als iedereen het zou doen, zou het effect hartstikke groot zijn! Ook de planten zelf dragen hun steentje bij. Planten nemen namelijk kooldioxide op en geven zuurstof af door middel van fotosynthese. Het resultaat is schonere lucht, en dat is precies wat wij mensen nodig hebben om te overleven!

Om je ecologische voetafdruk nog meer te verkleinen, sluit je door het verbouwen van je eigen voedsel in je moestuinbak het gebruik van verpakkingen uit. Je hebt geen plastic zakjes, stickers, netten of ander verpakkingsmateriaal nodig, want de groenten komen zo uit je moestuinbak je koelkast in. Je hoeft ze alleen maar schoon te maken.

Benut je ruimte

Zo komen we op het volgende onderwerp: het benutten van de ruimte. Elk stukje terras, patio of balkon wat bij kan dragen aan het verbouwen van gewassen is natuurlijk mooi meegenomen. Door groenere ruimtes te creëren, kunnen alle stadsbewoners het meer naar hun zin hebben! Die bewoners zijn ook de bijtjes, de vlinders, en allerlei andere diertjes die blij zullen zijn met jouw stukje tuin in de kweekbak!

Heb je overtollige producten? Dan kun je die aan de buren of aan je familie geven!

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek