Veldsla kweken

Het gewas veldsla is een ideale groenten voor het kweken in jouw moestuinbak of kweektafel. Het behoort echter tot de Valeriaanfamilie en is niet verwant aan de gewone kropsla. Veldsla is een klein plantje met lepelvormig blad dat vaak in gemengde, decoratieve salades wordt gebruikt. Bijzonder aan veldsla is dat het gewas bestand is tegen de winter. In de winter kun je hem onder de sneeuw vandaan halen en is het nog prima te eten.

Zaaien van veldsla in de moestuinbak

Veldsla wordt in augustus en september in de volle grond gezaaid. De in augustus gezaaide veldsla kun je oogsten van oktober tot en met januari. De gewassen die in september worden gezaaid zijn pas in februari/maart oogstbaar. Zaai op rijen met een tussenafstand van 10 tot 15 cm tussen de rijden en 3 tot 5 cm tussen de plantjes.

Voedingsstoffen toevoegen?

Veldsla stelt geen eisen aan de bemesting in de moestuinbak. Het wordt vaak als een volggewas na een ander gewas verbouwd. Als je dat eerste gewas goed bemest hebt is er voldoende meststoffen over voor de teelt van veldsla in jouw moestuinbak.

Ziekten en plagen

Veldsla is een inheemse plant die weinig gevoelig is voor ziekten. In de beroepsteelt zijn wel enkele ziekten bekend, zoals ‘smeul’, een schimmelziekte die de voet van de plant aantast. Een andere schimmelziekte is Phoma valerianellae. Deze uit zich door bruin wordende planten, of door rode strepen op stengels of ronde vlekjes op het blad. Vernietig altijd plantjes waarvan u denkt dat ze deze ziekte hebben. Verwar de ziekte overigens niet met de natuurlijke slijtage van oudere blaadjes die dicht tegen de grond aan zitten.

Verzorging van veldsla

Het belangrijkste is dat je de veldsla onkruidvrij houdt. Veldsla is namelijk een klein, laag plantje waardoor onkruid dus veel kans heeft.

Oogsten en bewaren van veldsla

Bij het oogsten wordt de hele plant afgesneden. Bewaren is eigenlijk niet nodig, de planten zijn de hele winter uit de tuin te oogsten. In de koelkast zijn de plantjes een week goed te houden. Verder kan van veldsla eigen zaad worden gewonnen. De planten bloeien doorgaans in mei en rijpen in juni af. Oogst ze voordat de vruchtjes rijp zijn en afvallen. Hang ze daarna ergens te drogen om het zaad te verzamelen.

Groenten kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse groenten kweken, zoals verse veldsla, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, moestuinbakken of moestuintafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek