Tuinbonen kweken

Er zijn verschillende soorten bonen om in de moestuinbak of moestuintafel te kweken. Van sperziebonen, kievitsbonen, snijbonen tot tuinbonen en vele soorten meer. Toch blijft voor velen de tuinboon altijd favoriet. De tuinboon is een eenjarige teelt en kan al vroeg gezaaid worden. Nog voordat de drukte in mei begint staat deze boon al te pronken in jouw moestuinbak.

Zaaien van tuinbonen in de moestuinbak

Tuinbonen kunnen vroeg gezaaid worden, vanaf januari/februari onder glas of maart meteen in de volle grond. Voorgetrokken planten kunnen zelfs in maart al de volle grond in. De laatste zaaidatum ligt rond begin mei. De tuinboon is een vrij forse rechtopstaande plant, let daarom op de plantafstand van minstens 60 cm tussen de rijen, en 15 cm tussen de pollen. Zaai enkele bonen per plantgat, op ongeveer 5 cm diepte.

Tuinbonen kunnen ook als weeuwenteelt dienen. Zaai dan tegen eind oktober/begin november de tuinbonen in de volle grond. De plantjes overleven de winter en hebben in het voorjaar een snelle start. Het ras Aquadulce is hiervoor zeer geschikt in de moestuinbak.

Bemesting van tuinbonen

Tuinbonen hebben een vruchtbare bodem nodig, liefst een klei-of leemgrond en geen puur zand. Bemest de bonen vervolgens met compost voor een goede groei.

Ziekten en plagen

Het grote probleem bij de teelt van tuinbonen zijn de bladluizen. Vooral de zwarte bladluizen tasten de toppen van de planten aan en maken er een vieze plakkerige zooi van. Niets doen is geen optie bij tuinbonen, wees beducht op de luizen en grijp in als ze komen. Het beste kunnen we zo vroeg mogelijk beginnen met de teelt, liefst dus vervroegen onder glas en uitplanten begin maart. Verder kunnen we de toppen uit de planten halen zodra de eerste luis zich manifesteert. De top van de plant groeit het hardst en is daarom het meest aantrekkelijk voor de luis. Planten transporteren de meeste voedingsstoffen naar de delen die hard groeien, de luizen profiteren daar optimaal van. Toppen heeft als bijkomend voordeel dat de peulen sneller afrijpen. Probeer de luizen die na het toppen toch nog volhouden van de plant te spoelen met een harde waterstraal.

Verzorging van de tuinbonen

De luisbestrijding is het belangrijkste bij de tuinboon. Corrigeer eventueel een te dik gewas door wat uit te dunnen. Er moet licht en lucht bij de onderste peulen kunnen komen om ze goed te laten rijpen.

Oogsten en bewaren van tuinbonen

De oogstperiode is juni-juli. Laat de bonen niet te lang aan de struik zitten, oogst ze zodra ze voldoende groot zijn. Tuinbonen kunnen uitstekend ingevroren worden. De groenzadige soorten zijn wat beter geschikt voor de diepvries dan witzadige.

Groenten kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse groenten kweken maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige kweektafels of kweekbakken in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek