Tomaten kweken

De tomaat is afkomstig uit Zuid-Amerika en werd door de Spanjaarden mee naar Europa genomen. In eerste instantie werd de tomaat als sierplant geteeld. Pas halverwege de 19de eeuw werd de plant op heel beperkte schaal als groente gekweekt. Tegenwoordig zijn tomaten verkrijgbaar in vele vormen en kleuren. De vleestomaat bestaat uit grote, geribde vruchten. De Trostomaat is rond en meestal iets kleiner dan de vleestomaat. Hij staat bekend om zijn tros die vrij snel en in een keer rijpt. De Kerstomaat ofwel Cherrytomaat heeft kleine vruchtjes die met tientallen tegelijk op een tros staan. En de Pruimtomaat, ook wel Roma tomaat genoemd, is eiervormig en is erg vol van smaak.

Tomaten kweken in de moestuinbak

De tomatenplant is een kruipende plant, die als eenjarige wordt gekweekt. Tomatenplanten zijn zeer vorstgevoelig en plant ze daarom niet voor 20 mei in je moestuinbak. Je kunt tomaat op veel grondsoorten telen, let er wel op dat de grond rijk is aan organisch materiaal en een goede waterafvoer heeft. Tomaten staan graag in de zon op een iets beschutte plek, bijvoorbeeld tegen een muur of schutting. Hier kun je ze ook goed omhoog leiden. Het barsten van de vruchten komt meestal door teveel of onregelmatig water geven. Sommige tomatensoorten kun je ook goed in een pot of moestuinbak telen, zoals Kerstomaten en kleine ronde tomaten. Zet de kweekbak dan op een zonnige, windstille plaats.

Oogsten van tomaat uit eigen tuin

Oogst de tomaten als ze rood zijn, zo komt de smaak volledig tot zijn recht. Pluk de tomaten door met je duim de verdikking tussen tomaat en tros in te drukken. Zo blijft het kroontje aan de vrucht. Rijpe tomaten bewaar je op een koele plaats van zo’n 12° C. Vanaf half september kun je over de tomatenplant een plastic tomatenhoes plaatsen om de rijping te bevorderen. Zodra de temperatuur in oktober lager wordt, kun je de resterende, nog niet rijpe, maar wel volgroeide vruchten oogsten. Deze kunnen dan binnenshuis bij een temperatuur van 20 °C narijpen. Bewaar de tomaten, afgedekt met papier, samen met enkele rijpe appels of bananen. Deze geven ethyleen af dat de rijping versnelt.

Moestuintips voor tomaten

  1. Rond of eivormig, kers- of reuzenformaat, geel, oranje, groen, gestreept of gewoon rood: er zijn allerlei tomatenrassen die je kunt kweken in de moestuintafel.
  2. Zet afrikaantjes in de buurt van de tomatenplant. Deze combinatieteelt houdt luizen bij je tomatenplant weg.
  3. Breek de scheuten af die in de oksels verschijnen waar de zijtak aan de hoofdstengel zit.
  4. Als de plant drie trossen heeft gevormd, is er al heel wat voeding uit de grond opgenomen. Je kunt dan wat meststoffen in het gietwater oplossen, of een vloeibare meststof gebruiken. Gebruik een meststof met relatief veel kalium.

Groenten kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse groenten kweken, zoals verse tomaten, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek