Tijm kennen we als een veelzijdig keukenkruid. De thymus vulgaris (echte tijm) is een aromatische, altijd groen blijvende, bossige halfheester. De stengel is vierkant, groenbruin van kleur en verhout in het tweede seizoen. In de tuin trekt het bovendien bijen en andere nuttige insecten aan en het heeft zelfs geneeskrachtige eigenschappen. Tijm is makkelijk zelf te kweken. Alle soorten zijn eetbaar maar de gewone tijm wordt het meeste gebruikt in de keuken. De geurige citroentijm tegenwoordig wat vaker, terwijl de wilde tijm juist in de kruidengeneeskunde de sterkste werking heeft.
Tijm in de moestuinbak
Tijm dient op grond te staan die goed waterdoorlatend is, het liefst kalkrijk. Wel veel zon graag en weinig vorst. Een beschutte plek in de winter geeft de plant meer overlevingskansen.
- Grondsoort: arm, goed doorlatend.
- Standplaats: droog en beschermd tegen koude wind.
- Vermeerderen: zaaien in de vroege lente en van de nieuwe aangroei stekken van 5-8 cm snijden.
- Smaak: pittig aromatisch.
- Keuken: in/bij schotels met mediterrane groenten, lams- en rundvlees, konijn.
- Gebruik: een kleine hoeveelheid laten meestoven.
- Extra: geeft de bronchiën rust.
In de moestuinbak of het kruidenrek zorgt tijm niet alleen voor het aantrekken van allerlei nuttige insecten maar houdt het ook luizen op afstand. Het combineert goed met andere kruiden zoals marjolein, basilicum en citroenmelisse.
Oogsten van verse tijm
Het oogsten van tijm kan door in de zomer de bladeren te plukken. Deze zijn het best wanneer tijm in bloei staat.
Kruiden kweken in een moestuinbak
Wil jij zelf verse kruiden kweken, zoals tijm, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.