Verschijnselen bij een tekort aan voedingsstoffen

Vertonen de groenten en kruiden in jouw moestuinbak of moestuintafel afwijkende kleuren. Vergelen bijvoorbeeld de bladeren van jouw slaplantjes? Dan kan het zijn dat de grond in jouw moestuinbak of moestuinrek een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen.

Planten (en dus ook groenten en kruiden) hebben namelijk een bijzonder mechanisme; door middel van de kleur van de bladeren en de houding van de plant laten ze namelijk zien of ze gezond zijn. Zo kun je dus aan een plant zien of deze een teveel of een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen en/of water. Hieronder laten we zien welke effecten een tekort of een teveel aan bepaalde voedingsstoffen heeft op de groenten en welke symptomen deze afgeeft om dat duidelijk te maken:

Voedingsstoffen te kort in de moestuinbak

Stikstof

Tekort: Slechte groei, bladeren verkleuren lichtgroen tot geel.
Teveel: Gevoelige verzwakte planten. Spichtige groei. Grotere kans op ziektes en aantastingen. Gevoelig voor nachtvorst.

Fosfor

Tekort: Geringe bloem- en vruchtzetting. Geremde groei met oudere bladeren die dofpaars verkleuren. Slechte groei van zaailingen. Vruchten rijpen zeer langzaam.
Teveel: Kan aanleiding geven tot het moeilijk opnemen van spoorelementen.

Kalium

Tekort: Zwakke, slappe planten. Oudere bladeren vanaf de rand lichter, later bruin. Geringe wortelgroei.
Teveel: Slechte gedrongen groei. Magnesiumgebrek.

Magnesium

Tekort: Oudere bladeren vergelen tussen de bladnerven
Teveel: Vatbaar voor ongedierte. Verstoort de opname van kalium en mangaan.

Calcium

Tekort: Jonge blaadjes worden bruin door zwakke celwanden.
Teveel: Belemmert de fosforopname, kalium en magnesium

Silicium

Tekort: Zwakke celwanden waardoor gemakkelijk vatbaar voor ziekten en ongedierte.
Teveel:

Zwavel

Tekort: Jonge blaadjes vergelen.
Teveel:

IJzer

Tekort: Sterke vergeling van jonge blaadjes tussen de nerven : chlorose.
Teveel:

Borium

Tekort: Scheuttoppen vergelen en sterven af.
Teveel:

Mangaan

Tekort: Vlekken op de bladeren, licht kleurend tussen de bladnerven.
Teveel: 

Koper

Tekort: Wit verkleurde en verdraaide bladpunten Spichtige groei en slechte groei bij de vruchten.
Teveel:

Uiteraard kunnen ook een tekort aan water of de weersomstandigheden van invloed zijn op de opname van de mineralen en voedingsstoffen uit de grond. Houd daarom altijd rekening met de geldende weersomstandigheden. Als de effecten langer dan een week zichtbaar zijn is het raadzaam de tekorten gematigd aan te vullen zodat de groenten en kruiden in de kweekbakken, kweektafels of kweekrekken er weer snel gezond bij staan.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek