Spitskool kweken

Spitskool is net als witte en rode kool een sluitkool. Deze naam dankt de spitskool aan de gesloten buitenbladeren bovenaan een korte dikke stengel. De spitskool vindt zijn oorsprong vermoedelijk in het Middellandse zeegebied, maar al vijfduizend jaar wordt de kool op grote schaal gekweekt in de hele wereld. Officieel is spitskool een zomerkool omdat deze voornamelijk in de maanden juni, juli en augustus wordt geoogst en gegeten.

Spitskool is een gezonde groentesoort. De kool is rijk aan onder andere kalium, calcium, foliumzuur en bevat vitamine C. Doordat spitskool veel glucosinolaten bevat, vermoedt men dat het eten van spitskool een natuurlijke bescherming biedt tegen de vorming van kankercellen.

Spitskool in de moestuinbak

Bij het kweken van spitskool bestaat er een vroege en een late teelt. Wil je al in het voorjaar genieten van spitskool? Zaai dan vanaf februari de zaadjes in een kas. In maart kies je voor het zaaien onder glas of plastic, en vanaf april zaai je direct buiten in de volle grond. De meeste mensen kiezen echter voor het zaaien in februari of in maart, omdat de kans op een goede oogst dan het grootst is.

Zaai de zaadjes in humusrijke en kalkrijke grond, die niet te zuur is. Een zure grond vergroot de kans op de ziekte knolvoet. Voorzie de grond van veel stalmest of compost om te grond extra vruchtbaar te maken. Tijdens de groei heeft de spitskool weinig verzorging nodig. Verwijder wel het onkruid rondom de kolen en geef ze water bij aanhoudend droog weer. Net als andere koolsoorten is ook spitskool gevoelig voor insecten en vogels. Door buiten een net over de spitskolen te spannen, voorkom je dat de kool aangetast wordt.

Oogsten van spitskool

Spitskool groeit snel. Zodra de bladeren gesloten zijn, duurt het nog ongeveer twee weken tot de oogst. De vroege teelt is rond mei al uitgegroeid en bij de late teelt wacht je met oogsten tot augustus. Snij met een mes een stuk van de stronk af om de spitskool los te maken. Wat achterblijft in de grond gooi je weg.

Moestuintips voor jouw moestuinbak

Zaai kolen altijd voor, op een zaaibed of het liefst in potjes. Er zijn heel wat ziekten en plagen die kolen kunnen aantasten. Het toepassen van gewaswisseling en een insectennet voorkomen veel ellende.

Groenten kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse groenten kweken, zoals spitskool, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuinbak op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek