Spinazie kweken

Spinazie behoort tot de Ganzenvoetfamilie. Tot dezelfde familie behoren onder meer ook de rode bietjes. De spinazieplant is waarschijnlijk afkomstig uit Azië en werd in de 12de eeuw naar Europa gebracht. Deze bladgroente wordt in heel Europa geteeld. Spinazie is een eenjarig gewas. Het vormt bladeren en bloemen in één groeiseizoen.

Van oudsher wordt er een onderscheid gemaakt tussen scherpzadige en rondzadige rassen. Tegenwoordig zie je dat rassen steeds meer worden ingedeeld volgens de groeiduur. We onderscheiden trage en snelle groeiers.

Spinazie in de moestuinbak

Spinazie kan al heel vroeg in het jaar gezaaid worden in de moestuinbak. Dit gewas kan goed tegen een beetje vorst, dus afdekken is niet nodig. De normale voorjaarsteelt begint vanaf maart. Matig snel groeiende rassen, zoals snijspinazie, zijn hiervoor het meest geschikt. Vanaf juni tot half augustus lukt spinazie telen minder goed. Dan zijn de snelle bloemvorming en de droogte spelbrekers.

Na de warme zomer is er nog een herfstteelt en een overwinteringsteelt mogelijk. Of een ras geschikt is voor deze late teeltperioden hangt nauw samen met de groeiduur van het ras. Vanaf augustus kun je Vroeg Reuzenblad telen.

Oogsten van spinazie uit eigen tuin

Oogsten kan vanaf februari tot oktober. Snij de bladeren af en laat de wortels zitten. Geef deze voldoende water en laat deze opnieuw groeien voor nog een oogst.

Moestuintips voor spinazie

  1. Bij de lente- en herfstteelt is spinazie gevoelig voor Wolf (valse meeldauw bij spinazie). Als je bleke vlekken op het blad ziet en aan de onderzijde een grijsachtig tot violet schimmelpluis, dan is de plant aangetast. Het is belangrijk rassen te kiezen die gedeeltelijk resistent of volledig resistent (bestand) zijn tegen deze ziekte. In het vroege voorjaar is de kans op aantasting niet zo groot, vanwege de lagere temperatuur.
  2. De beste zaaidatum voor de winterteelt is 15 september. Zo heb je voor de winter al een goed ontwikkeld gewas en heb je zo min mogelijk invloed van vorst. Bij de winterteelt is het meest gekende ras “Winterreuzen”. Bij een zachte winter kun je al in februari oogsten.

Groenten kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse groenten kweken, zoals spinazie, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek