Slakken bestrijden in de moestuinbak

Zo bestrijd je slakken in de moestuinbak!

Slakken hebben van nature een nuttige functie, ze ruimen plantresten en rommel op in de moestuin en vormen een belangrijke voedselbron voor vogels en egels. Toch is het erg vervelend als de slakken zich tegoed doen aan ontkiemende plantjes en kroppen sla in jouw moestuinbak op poten of kweektafel. In deze blog geven we jou tips om slakken op een natuurlijke manier te bestrijden zonder bestrijdingsmiddelen.

Tijdig bestrijding van slakken in de moestuinbak

Ondanks dat er in maart nog niet zoveel aan de hand lijkt in jouw moestuin is het toch verstandig om al te beginnen met de bestrijding van slakken. Zodra het warmer wordt dan 5 graden komen ze namelijk tevoorschijn. In maart zijn er misschien nog maar weinig slakken. Maar slakken beginnen al snel met paren en leggen tot 500 eitjes. Elke slak die je nu bestrijdt, scheelt dus straks een hoop werk.

Verwijder het voedsel voor slakken

Naaktslakken leven voornamelijk onder de grond, maar ’s nachts en na de regen kom ze bovengronds. Ze eten dan bladafval en jonge blaadjes van ontkiemende plantjes. Je kunt slakken weghouden uit jouw moestuinbak door de bak opgeruimd te houden. Verwijder dus eventuele losliggende blaadjes uit jouw moestuinbak of kweektafel en kweek eventueel plantjes voor in de vensterbank.

Ruim de schuilplaats op van slakken

Slakken hebben een hekel aan droogte en zon, vandaar dat ze zich bij warm weer graag terugtrekken naar vochtige, schaduwrijke plekken in de tuin of moestuinbak. Zorg er daarnaast voor dat je de moestuinbak niet naast, bijvoorbeeld, een hoop stenen zet, de kans is groot dat deze vol zit met slakken die zich te goed willen doen aan jouw groenten.

Bescherm jouw moestuinbak tegen slakken

Naast het opruimen is het ook mogelijk om de moestuinbak te beschermen door de omgeving onaangenaam met maken voor slakken. Omring bijvoorbeeld de moestuinbak of moestuintafel met cacaodoppen, eierschalen of stro. Slakken houden namelijk niet van scherpe ondergronden.

Verjaag de slakken met geuren van gewassen

Naast scherpe ondergronden houden slakken ook niet van sterke geuren. Zo is bekend dat slakken een hekel hebben aan knoflook, ui, munt en tijm en bieslook, net als een aantal soorten uit de schermbloemfamilie zoals dille en venkel. Ook tomaten kunnen helpen om slakken te verjagen uit de moestuinbak. Wel groeien deze gewassen vaak korter dan de tijd dat je slakken wilt verjagen, maar in de zomer en het voorjaar draagt het zeker bij aan het verjagen van slakken uit de moestuinbak of kweektafel.

Gebruik natuurlijke belagers tegen slakken

Niet alleen mensen eten slakken, er zijn ook natuurlijke belagers van slakken zoals egels, padden en vogels die dol zijn op slakken. Je kunt dus jouw moestuin egelvriendelijk maken door doorgangen te maken in je schutting en bescherming te bieden in de vorm van struiken, takken en bladeren (die zijn dan wel weer slak-bevorderend). Padden en kikkers kun je lokken door een vijver aan te leggen. Wist je trouwens dat kippen ook dol zijn op slakken, laat deze daarom los door je groentetuin lopen om slakken te vangen. Zorg wel dat je jouw kat uit de tuin houdt, want vogels zullen het hazenpad kiezen voor jouw kleine tijger.

Slakken rapen uit de moestuinbak

De meest milieuvriendelijkste manier om slakken uit de moestuinbak of kweektafel te houden is door ze op te rapen. Met name na een flinke regenbui of aan het begin van de avond komen ze te voor schijn. Als het warm is kun je ze vinden onder bodembedekkers, planken en stenen. Raap de slakken eenvoudig op uit de moestuin of kweekbak en doe ze in een bakje. Breng ze vervolgens naar een nieuw plekje, minimaal 20 meter verder op zodat ze niet teruglopen.

Het lokken van slakken uit jouw kweekbak

Wil je slakken weghouden uit jouw moestuinbak dan kan het interessant zijn om oud vochtig hout, een natte krant of stenen naast de kweekbak of kweektafel te leggen. Door de volgende morgen deze op te tillen kun je de slakken eenvoudig oprapen. Etensresten zoals de buitenkant van een pompoen, schillen van sinaasappels en holle aardappels werken ook. Leg die ‘s avonds in je tuin en de kans is groot dat er ‘s morgens allemaal slakken op zitten. Raap ze wel snel op, want anders gaan ze er weer vandoor.

Slakken bestrijden met een bierval

Soms is de overlast door slakken zo dramatisch dat het tijd is voor heftigere acties. De meest bekende hiervan is de bierval. Graaf een bakje of doorgesneden fles tot de rand in de grond. Vul het met een deel bier en twee delen water. De slakken komen vervolgens op de geur van het gist af en drinken van het bier waardoor ze erin vallen. Leeg vervolgens regelmatig de val en vul het aan met bier.

Zout leggen op slakken in de moestuinbak

Je kunt ook slakken bestrijden door ze te bestrooien met zout. Echter is dit wel een pijnlijke en dieronvriendelijke manier welke we afraden. De slakken zullen namelijk oplossen door het zout. Niet doen dus.

Slakkenkorrels strooien tegen de slakkenplaag

Nemen de slakken jouw moestuinbak over, dan kun je altijd nog overwegen om slakkenkorrels te strooien. Deze zijn meestal op basis van methaldehyde en methiocarb. Deze korrels zijn niet alleen schadelijk voor de slakken, maar ook voor dieren die de slakken eten, zoals egels, vogels en padden en ook huisdieren. Gebruik dat dus niet. Naar ons weten is er eigenlijk maar één soort slakkenkorrels die veilig is voor alle dieren behalve de slakken in jouw moestuin: Escar-Go van Ecostyle. Deze werkt op basis van ijzerfosfaat. Slakken eten de blauw-groene korrels op en het ijzerfosfaat legt de kropklier lam. Daarna kan de slak niet meer eten. Hij trekt zich terug onder de grond en zal daar verhongeren. Geen fijn diervriendelijk idee.

Extra variatie in de moestuinbak

Verder is het (altijd) raadzaam om extra diversiteit aan te brengen in de moestuinbakken of kweektafels. Veel plagen ontstaan namelijk doordat er veel van één gewas naast elkaar staan waardoor de insecten en in dit geval slakken veel schade kunnen aanrichten en zich goed ontwikkelen. Zet daarom veel planten door elkaar en voorkom zo dat slakken of andere belagers een plaag vormen. Vooral looksoorten lenen zich, vanwege de ranke vorm goed om tussen andere gewassen te planten en maken de omgeving voor slakken minder aantrekkelijk.

Combineer tips om slakken te bestrijden in de moestuin

Deze tips helpen natuurlijk om de slakken uit jouw moestuinbak te houden, maar vaak werken ze beter als je verschillende manieren combineert. Ga dus regelmatig slakken rapen en zorg ervoor dat de omgeving van jouw moestuinbak niet aantrekkelijk is voor slakken.

Klaar voor jouw eigen moestuin?

Nu je weet hoe je slakken uit jouw moestuinbak houdt kun je zelf beginnen met het kweken van verse groenten en kruiden. Bekijk de mogelijkheden in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek