Sla kweken

Sla is een geslacht van bladgroenten en is afkomstig uit het gebied van de Middellandse Zee. Er zijn veel verschillende typen sla. Typen die een krop vormen en typen die dat niet doen. In Nederland is vooral de kropsla erg bekend. Het slablad kan wel of geen anthocyaan bevatten, waardoor zowel rode als groene slatypes bestaan. Tegenwoordig wordt sla rauw gegeten, maar in de Romeinse tijd werd sla gekookt, omdat hij nog niet mals genoeg was. De oude Egyptenaren kenden al stengelsla, waarvan de stengel werd gegeten.

Sla gaat natuurlijk ook heel mooi samen met andere groenten zoals tomaat, komkommer en radijsjes. Je maakt het op smaak met azijn, olie en/of kruiden. Sla behoort tot de meest caloriearme groenten maar is toch een niet onbelangrijke leverancier van vitamine A en C, kalium en fosfor. Evengoed bevat sla antioxidanten, die op hun beurt een preventieve rol spelen in het ontstaan van een aantal kankers.

Sla zaaien in de moestuinbak

Steeds meer zie je pluksla en snijsla in alle vormen en kleuren. Pluksla kent een vrij probleemloze teelt met snel resultaat, ideaal dus voor in jouw moestuinbak of moestuintafel. Pas wel op voor de slawortelboorder en voor slakken; die kunnen een probleem vormen. Sla kan in één seizoen meermalen achter elkaar geplant worden. Voorjaar en najaar zijn dan de beste perioden. De plantjes kunnen tegen een paar graden vorst, maar hebben een hekel aan te nat en te koud.

Oogsten van sla uit de kweektafel

Oogst regelmatig de buitenste bladeren, deze kun je meteen verwerken in een salade. Hierdoor groeit de plant rustig door en kun jij blijven oogsten.

Moestuintips voor het kweken van sla

  1. Sla kun je het hele jaar door kweken, zelfs in de winter!
  2. Zaai sla om de twee weken, zo ben je het hele seizoen verzekerd van verse sla.
  3. Voor veel variatie in je salades, zaai je verschillende slasoorten naast elkaar: pluksla, rucola, lollo bianco, veldsla, bladmosterd, Romaanse sla, enz.

Groenten kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse groenten kweken, zoals verse sla, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens een handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek