Sjalotten kweken

De sjalot is een soort ui (Allium ascalonicum) en een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). Er zijn verschillende soorten sjalotten met diverse vormen (rond of langwerpig) en kleuren (van bruin, roze, rood, paars tot grijs). Een normale ui vormt bij de groei een enkele bol, terwijl sjalotten juist groepen bollen vormen: ze planten zich ook via vermeerdering van deze groepen bollen voort.

Sjalotten houden van een koele start, daarom kunnen ze vanaf februari of maart geplant worden in de moestuinbak of moestuintafel. Sjalotjes hebben een iets verfijnder smaak dan normale uien en zijn makkelijker verteerbaar. Wel irriteren sjalotten de ogen meer dan uien bij het schoonmaken en snijden.

Zaaien van sjalotten in de moestuintafel

Sjalotten lijken veel op uien, ze maken echter een soort cluster van bollen in plaats van een enkele bol. De afzonderlijke bollen zijn langgerekt en spits. Plant (poot)sjalotten in maart op 30 x 15 cm. Druk de aarde rond de sjalotjes goed aan. Plant ze zo diep in de moestuingrond dat de hals van het sjalotje nog iets boven de aarde uitsteekt.

Verzorging en bemesting van sjalotten

Sjalotten groeien in elke goede grond, maar kunnen slecht tegen zeer natte omstandigheden. Zorg dus voor een goede afwatering in de moestuinbak. Houd verder de grond in moestuin los en vrij van onkruid. Pas verder op met maden van de uienvlieg, deze kunnen aan de bollen knagen, en bij vochtig weer kan valse meeldauw optreden.

Oogsten en bewaren

Als het loof in juli geel begint te worden, kunnen de sjalotten uit de grond worden getrokken. Laat ze een tijdje drogen en bewaar ze daarna in een kistje of als ‘uienvlecht’ zoals bij uien. Sjalotten zijn echter langer houdbaar dan uien. We kunnen daardoor ook gemakkelijker zelf pootsjalotjes overhouden en hoeven niet elk jaar pootgoed te kopen.

De plant maakt grotere bossen met iets fijner loof dan ui, en vormt in de moestuin daardoor visueel een fraai contrast met bijvoorbeeld breedbladige groentesoorten. Daarnaast levert de afwisseling met de slanke sjalot een optimaal bodemgebruik in de moestuinbak op.

Groenten kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse groenten kweken, zoals verse sjalotten, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de stalen kweekbakken en kweektafels in onze webshop en begin ook een moestuinbak.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek