September

In de maand september zal het weer gaan veranderen. De lucht zit vol van het aroma van rijpend fruit en de laatste bloeiende bloemen. Door het wisselende weer zullen ook de groeiomstandigheden van de gewassen in de moestuinbak gaan schommelen.

De moestuinbak in september

Je bent nog volop aan het oogsten, het is dan ook de hoogste tijd om zoveel mogelijk gewassen te verwerken in gerechten. Het overschot aan geoogste groenten en fruit kun je inmaken, wecken, of invriezen om later te gebruiken.

Wat zijn de moestuinklusjes in september?

Lege moestuinbakken voorzie je aan het einde van de maand met een laagje mest. Een enorm goede bodemverbeteraar is zelfgemaakte compost. Doe al je tuin- en moestuinafval in de compostbak, met uitzondering van zieke planten en zaaddragende onkruiden en gebruik deze in het najaar om de moestuingrond te verbeteren.

Zaaien in september

Bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, bladchichorei, kropsla en veldsla kunnen nu nog gezaaid worden in de kweektafel of kweekbak. Verder gaat de laatste zaaimaand in voor radijs, rucola, tuinkers en snijsla.

Planten of poten in september

Vanaf nu kun je de rabarber planten of verplanten. Denk eraan dat je ze met een onderlinge afstand van minimaal een meter uit elkaar plant. Vanaf september mogen ook de knoflooktenen de grond in! Zo oogst je het jaar erop heerlijk grote knoflookbollen. Aan het eind van de maand kun je verder uitjes planten voor een zeer vroege opbrengst in het komende jaar. Let wel op dat er maar een paar rassen geschikt zijn voor deze late planting. Plant de uitjes op een beschutte plek in goed gedraineerde grond.

Oogsten in september

Deze maand kun je de laatste radijsjes, zomerandijvie, zomerwortelen, tuinkers, Oost-Indische kers, boontjes, suikermaiskolfjes en klein duimpje slakroppen oogsten. Ook vruchtgroenten zoals tomaten, paprika’s, pepers, komkommers, aubergines en courgettes staan op het oogstschema. Oogst de vruchten van deze planten zeer regelmatig, zodat ze niet te groot worden en de plant meer energie kan steken in de nog niet volgroeide vruchten.

  • Het oogsten van de groente witlof gaat in twee fases; het oogsten van de witlofwortels en het oogsten van de witlofstronkjes. In september is het tijd om de wortels voorzichtig te rooien. Nadat de wortels 15 dagen op het land hebben gelegen snijd je de bladerkop zo’n 3 cm boven de wortel af en poot je de witlofwortel opnieuw in de grond.
  • Ook de bewaaraardappels mogen op een droge en zonnige dag de grond uit. Droog de piepers eerst een aantal uur op het grondoppervlak, waarna je de goedgekeurde aardappels later op een droge en donkere plek bewaard.
  • Verder kun je deze maand ook nog artisjokken, bietjes, bloemkool, broccoli, Chinese kool, ijsbergsla, knolselderij, knolvenkel, koolrabi, pastinaak, prei, selderij, sluitkool, snijbiet, spinazie, ui en veldsla oogsten.
  • Naast het oogsten van gewassen kun je in september veel zaden oogsten. Houd echter nooit de zaden van hybriderassen over. De eigenschappen van deze zaden zijn niet voldoende stabiel om er zeker van te zijn dat de volgende planten hetzelfde resultaat opleveren.

Ziekten en plagen in september

Het koelere en vochtigere weer in september is niet erg bevorderlijk voor je moestuinplanten. Helaas trekt regenachtig weer daarbij ook nog eens ongewenste tuingasten zoals slakken aan. Om te voorkomen dat de glibberige beesten aan de bladeren van je gewassen knabbelen strooi je een laag cacaodoppen rondom je planten. Een andere optie is het plaatsen van koperen ringen of kopertape rondom je potten en planten.

Naast de maanden juli en augustus is ook in deze maand de preimot nog zeer actief. Controleer regelmatig of er schade op de bladeren of in de schacht van de plant aanwezig is. Maar ook neusrot ligt op de loer. De ziekte kun je goed voorkomen door je paprika- en tomatenplanten van voldoende water te voorzien. Spot je toch een bruine of zwarte oneetbare plek dan is het helaas al te laat.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek