Salie kweken

Salie komt oorspronkelijk uit de landen rond de Middellandse Zee en in de Balkan, maar wordt tegenwoordig overal gekweekt. Er bestaan meer dan 900 verschillende soorten salie. De mooie paarse bloemen geven salie een hoge sierwaarde en het behoudt zijn blad in de winter, waardoor het gewas het hele jaar mooi is. Doordat de plant veel vlinders aantrekt, is het een aanwinst voor elke moestuinbak. Houdt er echter wel rekening mee dat er ook bijen en hommels op af komen.

Salie staat bekend om haar helende en geneeskrachtige werkingen. Er wordt van gezegd dat het vette maaltijden beter verteerbaar maakt, de genezing van wonden bevordert en dat het ontstekingsremmend is. Ook heeft salie een desinfecterende werking en het verlicht keelpijn.

Salie in de verhoogde moestuinbak

Bij het kweken van salie dien je er rekening mee te houden de salie op een kalkhoudende grond te zetten. Zorg er ook voor dat de grond goed water doorlatend is. Omdat het kruid van veel zon houdt, mag de grond best af en toe even uitdrogen. Salie is een meerjarige plant, maar voor een optimale oogst raden we je toch aan om elke twee jaar opnieuw te zaaien. Bescherm salie, zeker als die in een pot staat, in de winter tegen kou en wind. Zorg dat er geen water in de pot blijft staan.

  • Grondsoort: goed doorlatend, niet te zuur.
  • Standplaats: zonnig.
  • Vermeerderen: zaaien of in late lente/vroege zomer stekken snijden van de half verhoute nieuwe aangroei. Je kunt salie op dezelfde wijze als verveine stekken.
  • Smaak: aromatisch, beetje wrang.
  • Keuken: als toekruid in sauzen, en bij vlees en vis.
  • Gebruik: op laatste moment toevoegen, kan ook gefrituurd worden.
  • Extra: thee trekken om te spoelen bij ontstoken tandvlees.

Kruiden kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse kruiden kweken maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek