Rucola kweken

Rucola kent verschillende benamingen zoals mosterdkruid, notensla, roquette en raketsla. Dit snelgroeiende gewas komt van oorsprong uit Oost-Azië en het Middellandse Zeegebied. Veel mensen denken dat rucola een slasoort is, toch is het een koolsoort. Omdat deze groente niet van hitte houdt, kun je hem het beste planten in het voor- en najaar. Het is een snel kiemende plant, wat betekent dat je hem al snel na het kweken kunt oogsten en gebruiken. Het kweken van rucola kent dan ook veel voordelen. Het is gemakkelijk, heeft een lekkere smaak en je hebt er bijna het hele jaar profijt van!

Rucola zaaien in de moestuinbak

Rucola kun je het best kweken op een vochtige grond. Voorkom dat de grond uitdroogt, want als de plant te veel zon of te weinig water krijgt, wordt de smaak van rucola bitter. Voorzie de grond van compost voordat je met zaaien begint en zaai niet te dicht op elkaar. Zorg er ook voor dat je rucola niet naast slasoorten, aardbeien, spinazie, uien en zonnebloemen kweekt, dit om kruisbestuiving te voorkomen. Hoewel rucola niet van te warme temperaturen houdt, overleeft dit gewas vaak ook niet de strenge vorstperiodes. Zachte winters vindt rucola geen probleem. Je kunt dan zelfs in de winter en in het voorjaar oogsten.

Oogsten van rucola uit jouw moestuin

Zodra de rucolablaadjes ongeveer 10 cm lang zijn, kun je ze oogsten door ze bij de grond af te snijden. Twee weken na het zaaien is het meestal al zover. Even wassen en dan zijn ze meteen klaar voor gebruik. Wacht overigens niet te lang met oogsten, anders schiet de rucola door en is hij niet meer lekker.

Moestuintips

  1. Rucola of raketsla kan binnen bijna het hele jaar door gezaaid worden op een zonnige plek.
  2. Rucola kun je heel goed in een pot op de vensterbank of in een moestuinbak kweken. Of als spruitgroente op een bordje in je keuken. Leg daarvoor twee velletjes keukenpapier op het bordje en daarboven op de zaadjes. Zorg ervoor dat de zaadjes goed vochtig blijven. Al na een week kun je de blaadjes knippen en eten.
  3. Oogst de rucola bij voorkeur net voor de maaltijd. Rucola is maximaal 1 dag te bewaren.

Groenten kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse groenten kweken, zoals rucola, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek