Rozenbottels zijn de vruchten van een plant uit de rozenfamilie en groeit in Europa, Zuid-Amerika en Azië. Er bestaan verschillende soorten rozenbottels, die variëren van kleur en vorm. Zo kennen we rode, oranje, paarse en zwarte rozenbottels, in ronde en langwerpige vormen. Rozenbottelplanten staan prachtig in jouw moestuinbak, mede door de bloemen en de kleurrijke vruchten.
De rozenbottels uit eigen moestuin bevatten veel vitamines, waaronder een grote hoeveelheid vitamine C. De Romeinen gebruikten de vruchten veel vanwege hun geneeskrachtige werkingen. Zo heeft rozenbottel een positieve werking bij bot- en spierziektes en bij ontstekingen en helpt rozenbottel je weerstand te verhogen.
Rozenbottel in de moestuinbak
De rozenbottelplant staat graag op een zonnig stukje moestuin dat niet te zuur is. Niet alle soorten rozenbottels zijn echter geschikt voor zelfkweek. De soorten Rosa Canina (hondsroos) en Rosa Rubiginosa (Eglantier) zijn dat wel. Plant de rozenbottel in mei en zorg er vervolgens voor dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet te nat blijft. Snoeien is over het algemeen niet nodig.
Rozenbottelplanten kun je ook vanuit zaadjes winnen. Zaai de zaadjes in het najaar in een moestuinbak of moestuintafel bij een temperatuur van gemiddeld vier tot zes graden. Een broeikas is hier ideaal voor, maar het kan ook gerust ergens binnen in huis. In februari gaan de zaadjes kiemen en hebben veel licht nodig. In mei plaats je de kleine rozenbottelplantjes in de volle grond of moestuinbak.
Oogsten van rozenbottel
In het najaar kun je de rozenbottel oogsten. Trek hierbij handschoenen aan, want de struiken kunnen prikken. Vers geoogste rozenbottels kun je een week bewaren in de koelkast.
Rozenbottel in de keuken
Voordat je rozenbottels verwerkt in een gerecht dien je eerst de steeltjes en kelkblaadjes van de bottels te verwijderen. De zaadjes smaken erg bitter en kun je daarom eruit halen. Kook ze wel eerst even tien minuten. Rauwe rozenbottels smaken namelijk erg zuur en gekookt zijn ze lekker door de yoghurt. Je kunt er ook een heerlijke saus of siroop van maken voor over een pannenkoek of op ijs en van gedroogde rozenbottels trek je thee.
Moestuintips voor rozenbottels
- Verwijder de zaadjes uit de eerste oogst rozenbottels. Laat ze drogen en begin in het najaar weer met de kweek.
- Wil je de rozenbottel als vrucht eten? Kook ze dan eerst even tien minuten. Rauwe rozenbottels smaken namelijk erg zuur.
- Zelf rozenbotteljam maken? Kook de rozenbottels gedurende een half uur Zeef ze en voeg er geleisuiker, citroensap, kaneel en kruidnagel aan toe. Laat het mengsel een paar minuutjes doorkoken en giet het vervolgens in schone potten die je op de kop zet tijdens het afkoelen.
Fruit kweken in een moestuinbak
Wil jij zelf vers fruit kweken, zoals rozenbottel, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige kweekbakken of kweektafels in onze webshop.