Rozemarijn is een houtachtig gewas dat van oorsprong terug te vinden is langs de Middellandse Zee waar het groeit tot op wel 1500 meter hoogte. Voor veel mensen heeft het de herkenbare geur van wierook. De plant behoudt het hele jaar zijn groene blad en witte en lichtblauwe bloemetjes. Rozemarijn is tamelijk vorstgevoelig waardoor het lastig kan zijn om het buiten te telen. Gelukkig kun je het ook prima onder glas kweken of binnen in een verrijdbare moestuinbak. Net als van veel andere kruiden, heeft rozemarijn geneeskrachtige werkingen. Rozemarijn werkt huidverbeterend, spijsverteringregulerend en het verhelpt roos en vet haar.
Rozemarijn in het moestuinbak kweken
De grond waarin rozemarijn het best tot zijn recht komt is een droge en zanderige moestuingrond. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is. Op grond die veel kalk bevat wordt rozemarijn wat kleiner, maar geurt daarentegen wel meer, verder heeft rozemarijn geen extra voedingsstoffen nodig. In Nederland wordt rozemarijn door telers vooral gekweekt onder glas, omdat de plant vorstgevoelig is en niet kan overleven bij temperaturen onder de -10°C. Om te kunnen kiemen, heeft het zaad een temperatuur nodig van minimaal 21°C.
- Grondsoort: goed doorlatend.
- Standplaats: zonnig en beschut, het liefst tegen een warme muur.
- Vermeerderen: het best stekken snijden in het voorjaar van de nieuwe aangroei met half verhoute stengels van ca 15 cm. Je kunt rozemarijn op dezelfde wijze als verveine stekken.
- Smaak: fris, licht bitterzoet.
- Keuken: in/bij marinades, soepen, pasta’s, stoofschotels, lams- en varkensvlees, en alles waar tomaten in worden gebruikt.
- Gebruik: kan zowel aan warme als koude gerechten worden toegevoegd.
- Extra: helpt bij lichte, krampachtige maag- en darmstoornissen.
De beste plek in de moestuin om rozemarijn te kweken is tegen een muur, die geeft de plant de beschutting die hij nodig heeft. Plaats jouw moestuinbak of moestuintafel dus langs een muur op jouw balkon of terras. Rozemarijn heeft verder maar af en toe water nodig. Gaat dit kruid groeien dan kan hij erg hoog worden. Terugsnoeien mag, maar verwijder vooral het overtollige blad.
Oogsten van rozemarijn
Je kunt rozemarijn de hele zomer dagelijks oogsten. Let wel op dat je altijd twee blaadjes laat zitten zodat de plant terug kan groeien.
Kruiden kweken in een moestuinbak
Wil jij zelf verse kruiden kweken, zoals rozemarijn, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.