De rode kool is een van de oudste koolsoorten die we in Nederland kennen en net als de witte kool, spitskool en savooiekool een zogenaamd sluitkoolgewas. Er is een verschil tussen zomer en winter rode kool. Zomer rode kool plant je in het voorjaar en kun je eten in het najaar. Winter rode kool plant je juist weer in het najaar, is meer vorstbestendig en kun je eten in het voorjaar.
Deze koolsoort is overigens heel erg gezond en heeft een hoge voedingswaarde. Er zit veel vitamine C in dit gewas en het zit vol mineralen, zoals kalk en ijzer. Daarnaast stimuleert rode kool je groei, het verbetert je darmwerking en is goed voor je botten. Ook krijg je er een gezonde kleur van in je gezicht. Er wordt zelfs gezegd dat rode kool helpt tegen kanker.
Rode kool in de moestuinbak
Op bijna elke goed gedraineerde grondsoort kun je rode kool kweken. Zorg er wel voor dat je de grond goed bemest van te voren met organische mest. Zaai je rode kool in maart, dan kun je hem in het najaar oogsten. Maar zaai je rode kool rond september, dan eet je hem in het voorjaar. De zaden zaai je op zo’n 60 cm van elkaar, druk de grond er omheen goed aan. Deze kool mag veel water hebben, maar wees wel voorzichtig met het harken tussen de planten. Rode kool heeft namelijk ondiepe wortels die je niet mag beschadigen.
Door de kleur zal rode kool weinig insecten aantrekken, maar het gewas is wel gevoelig voor de koolvlieg. Dit kun je voorkomen door stukjes rubber (bijvoorbeeld van een oude fietsenband) rondom de stam te leggen, zodat de koolvlieg daar geen eitjes kan neerleggen. Plant pas na vier jaar weer nieuwe rode kool op hetzelfde stuk grond. Zo voorkom je de schimmelziekte knolvoet.
Oogsten van rode kool uit jouw eigen tuin
Je kunt rode kool oogsten wanneer je hem zelf groot genoeg vindt. Snij de kool van de stam en gooi de buitenste bladeren weg, die zijn niet eetbaar. Wacht niet te lang met oogsten, anders kan de kool openbarsten.
Moestuintips
- Alle koolsoorten hebben gedurende de groei in de moestuinbak veel voeding nodig.
- Wil je rode kool bewaren in de winter? Oogst de kool dan voor de eerste vorst en bewaar hem in een koele, luchtige ruimte.
- Een rode kool past ook prima in een bloemenborder, als kleurrijke blikvanger!
Groenten kweken in een moestuinbak
Wil jij zelf verse groenten kweken, zoals rode kool, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.