Rode bieten kweken

De rode biet komt van oorsprong uit Zuid-Europa, rond het Middellandse Zeegebied. De rode biet is een wortelgewas en komt uit de amarantenfamilie. Hoewel de rode biet misschien de bekendste is, bestaan er ook witte, oranje, roze en gele bieten in verschillende maten en vormen. De echte rode bieten zijn donkerrood van kleur en hebben een groen blad met rode nerf. We kennen zomer- en winterbieten. De zomerbieten zijn groot, rond en hebben geen loof. De winterbieten zijn veel kleiner en komen in bosjes met loof. Niet iedereen houdt van de smaak van bieten, maar ze zijn wel erg gezond; ze stimuleren je spijsvertering en hebben een positieve werking op je zenuwstelsel.

Rode bieten in de moestuintafel kweken

De rode biet is een tweejarig gewas. Wil je rode bieten in je eigen moestuintafel kweken, bemest de grond dan weken voordat je met zaaien begint. Dit voorkomt nitraatvorming in de bieten. Zorg er ook voor dat de bodem goed gedraineerd en los is. Begin met zaaien vanaf april, als de buitentemperatuur ongeveer 15 graden is.Zet de bieten zeker zeven centimeter uit elkaar zodat ze genoeg ruimte hebben. De zaden kunnen in kluwen verstrengeld raken, daarom is het verstandig om de bieten tussendoor uit te dunnen. Anders komen de planten te dicht op elkaar te zitten en dit belemmert de groei.

Oogsten van bietjes uit de moestuinbak

Je kunt beginnen met oogsten als de bieten ongeveer voor een kwart boven de grond uitkomen. Oogst eerst de grootste uit de moestuinbak zodat de kleinere bietjes kunnen doorgroeien. Als je op tijd was met zaaien, kun je in juli al oogsten. Je kunt dan goed zien hoe groot ze zijn.

Moestuintips

  1. Wil je eerder beginnen met zaaien dan april? Zaai dan vanaf eind februari in perspotjes en zet de plantjes in april in de volle grond.
  2. Geef de bieten voldoende water, zeker wanneer je in de zomer een droge periode hebt. Ook houdt dit gewas van kalium, ze worden hier mooier van en de smaak wordt lekkerder.

Groenten kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse groenten kweken, zoals rode bietjes, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek