Regen en de moestuinbak

Het zou zomer moeten zijn, maar na de warme julimaand lijkt het in augustus wel herfst. De regen lijkt maar niet te stoppen en het is zoeken naar schaarse momenten tussen de buien door om met de klusjes in jouw moestuinbak en kweekrek aan de slag te gaan. Na de hitte van vorige maand is nu de vraag, wat doet al die regen met jouw moestuintafel?

Is regen nodig voor de moestuinbak?

De groenten en kruiden in jouw bakken hebben in principe water, zon en voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. Regen is dus een natuurlijke manier van water geven aan de plantjes in jouw groentebak. Stel nu dat het komende tijd weer lang warm en droog blijft, dan kan jij aan de slag met de gieter of tuinslang om de planten water te geven. Toch profiteren de plantjes nog van de lange regenbuien die er nu zijn! Door het perliet in de moestuingrond wordt het water goed geabsorbeerd.

Na regen komt zonneschijn

Regen en zon gaat niet vaak samen. Wanneer het voor langere tijd regent betekent het dat het aantal zonuren drastisch minder wordt. Omdat jouw moestuin zonlicht nodig heeft, kan het gevolgen hebben voor de opbrengst die jij uit jouw moestuinbak kunt oogsten. Minder zon betekent trouwens ook minder suikers in de gewassen waardoor jouw groenten minder zoet zullen smaken.

Voedingsstoffen uit de kweekbak

Met een teveel aan regen kunnen voedingsstoffen uitspoelen. Dit betekent dat de voedingsstoffen met het overschot aan water wegspoelen uit de moestuinbak. Het kan dus zijn dat jouw groenten en kruiden een voedingsstoffentekort krijgen als het teveel regent. Gelukkig geven jouw planten dit aan en worden ze licht geel bij een tekort aan voedingsstoffen: geef ze wat organische meststoffen om ze weer op weg te helpen.

Te natte grond in de bakken

In een te natte bodem kunnen de haarwortels onvoldoende voeding (zuurstof en minerale voedingselementen) opnemen. Dat leidt tot groeistoornissen, en uiteindelijk tot het afsterven van de groenten en kruiden. Bovendien maakt het je planten kwetsbaar(der) voor plagen en ziekten en bovendien zal een te vochtige grond ziektes en schimmels activeren. De moestuinbakken van Vertisign hebben gelukkig een goede afwatering doordat deze is opgebouwd uit losse delen waar tussen water kan weg lopen.

Zaaien in de regen

Eén voordeel, het zaaien gaat je nu gemakkelijker af dan tijdens een warme, droge periode. Door het water ontkiemen de zaadjes goed en je zaailingen zijn beschermd tegen de stralende zon. Wel bestaat er een kans dat de zaadjes wegrotten als de bodem te veel water vasthoudt.

Overvloedige regen voor jouw gewassen

De overvloedige regenval in augustus kan ook grote schade aanrichten aan de gewassen in de groenten bakken Zo zul je meloenen droog moeten houden als ze beginnen te rijpen omdat ze anders scheuren en makkelijk gaan rotten. Bonen en erwten zullen in de bloeiperiode en als de jonge bonen beginnen te groeien een juist veel water nodig hebben. Overdrijf echter niet want een teveel aan water veroorzaakt het bederven van de jonge bonen. Bladgroenten moeten juist wel over veel water kunnen beschikken, overvloedige regen heeft dus weinig invloed op gewassen als sla, andijvie en rucola.

Tomaten in de regen

Heb je tomaten in de moestuinbak? Plaats dan de moestuinbak onder een afdak, of maak er eentje boven je planten. Tomaten houden namelijk van zon en niet van regen. Natuurlijk hebben ze ook voldoende vocht nodig, geef daarom regelmatig water over de wortels, en zo min mogelijk over blad, bloemen en vruchten.

Minder zin om te moestuinieren

Als het overmatig regent verdwijnt bij de meesten van ons ook meteen de zin om te moestuinieren. Wil je toch aan de slag loop je het risico om nat te regenen en voor je het weet zit je schoeisel onder de blubber. Met een kweekbak, kweektafel of moestuinrek van Vertisign is dat laatste gelukkig geen probleem als je deze op een harde ondergrond gezet hebt.

TIP: Schaf een wielenset aan; maak de moestuinbak verrijdbaar en verplaats hem onder een afdak.

De geur na regen

Heb je wel eens van Petrichor gehoord? Dit is een term die de geur moleculen van plant- en dierenresten beschrijft die in de lucht terechtkomen bij regen. Als het regent komen er moleculen vrij die in de aarde zitten. Vooral als het lang droog is geweest ruik je bij regenval een kenmerkende geur, Petrichor dus!

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek