Raapstelen kweken

Raapstelen zijn bladgroenten uit het genus Brassica, een koolsoort dus. Er zijn verschillende soorten en rassen met verschillende smaken. De bladeren hebben een pittige, wat mosterdachtige smaak, terwijl de steeltjes knapperig smaken.

Zaaien van raapstelen in de moestuinbak

Raapstelen kunnen vanaf maart gezaaid worden in de moestuinbak of moestuintafel. Zaai de raapstelen in rijen met 25 cm tussenruimte, maar probeer in de rij niet dicht te zaaien. In de zomer schieten raapstelen sneller door, maar in de herfst heb je daar weinig last meer van. Je kunt de raapstelen zodoende zaaien tot begin september.

Verzorging en bemesting van raapstelen

Raapstelen hebben een vruchtbare bodem nodig. Geef dus wat mest in de vorm van kompost, stalmest, of koemestkorrels in de moestuinbak. Verder wordt het gewas vaak geplaagd door de ‘aardvlo’ die kleine ronde gaatjes in de bladeren maken. Aardvlooien zijn geen echte vlooien, maar kleine kevertjes (2 mm) die grote sprongen kunnen maken. Ze houden van warme, droge omstandigheden en tasten voornamelijk planten uit het geslacht van de kruisbloemigen aan (zoals koolsoorten).

Oogsten en bewaren van raapstelen

Raapstelen is een snelgroeiend gewas, bij mooi weer kun je al na 4 of 5 weken weken oogsten uit de moestuinbak. Laat de raapstelen niet te groot worden, ze zijn het malste als ze klein zijn (bladlengte 20 cm.) Verder kan er meerdere malen gesneden worden van raapstelen. Als te veel planten gaan bloeien is het echter beter alles te rooien en opnieuw te zaaien. Van de planten die in het voorjaar doorschieten kunnen we er paar laten staan om zaad te winnen. Oogst de peultjes voordat de zaden eruit gaan vallen, en laat ze nadrogen op een schaal. Deze zaden kunnen in hetzelfde jaar vanaf juli/augustus weer gezaaid worden.

Groenten kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse groenten kweken, zoals raapstelen, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de mooie kweekbakken en kweektafels in onze webshop en begin een moestuin.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek