Prei kweken

Prei behoort – net als ui en knoflook – tot de lookfamilie en vindt zijn oorsprong in Europa. Van de Grieken en Romeinen is bekend dat zij al 2100 jaar voor Christus prei aten. Van daaruit is deze groente verder doorgevoerd Europa in. De groente komt zelfs voor in het nationale embleem van Wales. In Nederland wordt prei voornamelijk geteeld in Noord-Brabant en Limburg. Prei is een tweejarig ras dat vol vitaminen en mineralen zit. Je herkent prei aan zijn lange witte stelen en sterke geur, en aan de witte bloemen die aan de plant groeien.

Prei in de moestuinbak kweken

Prei kun je bijna het hele jaar door planten en oogsten. Zo heb je de zomerteelt, de late zomerteelt, de vroege en late herfstteelt, en de winterteelt. Wil je in de zomer oogsten? Begin dan vanaf half januari met zaaien. Kies je voor de herfstteelt, zaai dan eind maart. En voor een winteroogst zaai je vanaf april. Zomer- en herfstprei hebben een lange en dunne schacht met fijne bladeren. Deze zijn minder lang houdbaar dan winterprei, die een dikke en stevige schacht heeft. Gebruik voor elke teelt diep losgemaakte grond. Tijdens het kiemen en de groei heeft de prei voldoende vocht nodig om te kunnen groeien. Ook mag je de grond gerust bemesten met eenvoudige mest.

Oogsten van prei uit de moestuin

Zomerprei oogst je in de zomer. Winterprei kun je de hele winter door oogsten.

Moestuintips

  1. Je mag prei gerust telen op grond of in moestuinbakken waar eerder koolgewassen, wortelen, spinazie, erwten en bonen hebben gestaan. Het wordt afgeraden om te zaaien op een plek waar eerder andere looksoorten hebben gestaan.
  2. Zorg ervoor dat je de zomer- en herfstprei voor de winter oogst vanwege de kans op schimmel.
  3. Prei kun je in de koelkast bewaren, maar wanneer je hem op een koele en droge plaats neerlegt, kun je hem zeker enkele weken bewaren.

Groenten kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse groenten kweken, zoals prei, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek