Postelein kweken

Postelein is een bescheiden gewas met vlezige blaadjes. Deze kunnen zowel rauw als gestoofd gegeten worden en hebben een fris-zure smaak. Postelein is daarnaast ook lekker in de soep en heeft een licht-bindend effect. Postelein is het meest geschikt als snelle zomerteelt, afhankelijk van de omstandigheden kan je namelijk al na 3-4 weken oogsten uit jouw moestuinbak of moestuintafel.

Zaaien van postelein in de moestuinbak

De zaadjes van postelein zijn erg klein en moeten daarom oppervlakkig gezaaid worden. Zorg voor een fijn zaaibed, waarna je het beste op de aarde zaait, om vervolgens de zaadjes heel lichtjes inharken en aandrukken. Vervolgens dien je water te geven met een fijne straal omdat anders de zaadjes meteen weer weg spoelen. Postelein wordt vaak breedwerpig gezaaid. Je kunt ook op rijtjes zaaien maar dan moet je oppassen dat je niet te diep gaat zaaien. Postelein wordt vanaf half mei gezaaid in de moestuinbak, het is een plantje dat uit warme streken komt en kan daarom slecht tegen kou.

Bemesting van postelein

Postelein kan het beste gewoon met compost bemest worden. Het plantje heeft verder een voorkeur voor lichtere bodems (zandige bodems) in de moestuinbak. De moestuingrond van Vertisign is daar ideaal voor.

Verzorging van postelein in de moestuin

Eenmaal ontkiemd heeft postelein weinig verzorging nodig. De plantjes zijn niet erg gevoelig voor droogte, ze slaan namelijk het nodige vocht op in stengels en bladeren. Verder zijn er weinig ziekten bekend, maar smeul (een schimmelziekte) kan de bladeren aantasten onder slechte omstandigheden.

Oogsten en bewaren van postelein

Postelein wordt bij voorkeur geoogst als de plantjes nog jong zijn, zo tussen de 3 en 6 weken. Later oogsten kan ook nog wel, maar dan wordt de kwaliteit minder. Het aandeel van de stengels wordt dan groter, en de smaak wat zuurder. Uiteindelijk worden de planten zo’n 25-30 cm hoog, en hebben dan stengels van meer dan 1 cm in doorsnede. Als de plantjes niet al te dicht bij de grond worden afgesneden, lopen ze weer uit en kan er nog een tweede keer geoogst worden. Postelein is in de koelkast nog een week houdbaar.

Medio juli gaan de planten bloeien met kleine gele bloemen in de toppen van de plant. Laat je ze helemaal afrijpen, dan kun je zelf zaad overhouden voor het volgende jaar. De bloemknoppen zijn ook eetbaar, maar na de bloei worden ze hard en kunnen beter verwijderd worden. De zaden behouden hun kiemkracht 3-4 jaar lang.

Groenten kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse groenten kweken, zoals verse andijvie, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de kweekbakken op poten en kweektafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek