Peper kweken

De peper komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en behoort, net als de aardappel en de tomaat, tot het Capsicum geslacht. De rode peper is de meest bekende soort en wordt ook wel chilipeper of Spaanse peper genoemd. We kennen ook groene peper, dit is eigenlijk een onrijpe rode peper en is daarom langer houdbaar. In de loop der tijd zijn er nog andere kleuren op de markt gekomen, zoals gele, witte en oranje pepers. Deze zijn bewust gekweekt, om meer variatie te hebben. Pepers hebben een pittige smaak die veroorzaakt wordt door de stof capsaïcine. Deze stof prikkelt de warmtezintuigen in je mond waardoor de smaak van pepers vaak ‘heet’ wordt genoemd.

Peper in de moestuinbak

Pepers hebben veel warmte nodig om goed te kunnen groeien. Begin deze plant daarom pas vanaf mei buiten te planten, bij voorkeur in een (kleine) kas of moestuinbak met broeikap. Wil je eerder zaaien? Zorg dan voor een warme binnenruimte, dan kun je in januari al beginnen. Plant de zaadjes in warme grond die goed water doorlaat. Tijdens de groei van de peper is het belangrijk dat je de grond blijft bijmesten. Wanneer je de peper binnen plant, gebruik dan een pot of moestuinbak waarin je meerdere planten tegelijk kunt zaaien. Zodra de eerste blaadjes aan het blad verschijnen, is het belangrijk elk plantje in een eigen pot te zetten of meer ruimte te geven in de moestuintafel.

Oogsten van pepers uit eigen tuin

Je kunt de pepers oogsten wanneer je zelf denkt dat ze goed zijn. Je hoeft niet te wachten tot ze heel rood zijn. Elke peper wordt namelijk eerst groen voordat hij zijn uiteindelijke kleur krijgt, maar groene pepers zijn ook erg lekker.

Moestuintips

  1. Voorkom dat de planten gaan hangen door een stok bij iedere plant neer te zetten waar hij tegenaan kan groeien.
  2. Nadat je een peper hebt schoongemaakt, blijft de stof capsaïcine even op je handen zitten. Kom dus even niet met je handen in je ogen, want dit veroorzaakt een behoorlijk branderig gevoel.

Groenten kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse groenten kweken, zoals peper, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek