Paprika kweken

De paprika is officieel een eenjarig vruchtgewas dat afkomstig is uit Midden en Zuid-Amerika. De naam paprika is ontstaan in Hongarije waar het pepertje betekent. Paprika is een zoete variant van de peper. We kennen ze in verschillende vormen en kleuren. Zo heb je langwerpige en ronde paprika’s, in de kleuren geel, groen, rood en oranje. Alle paprikasoorten worden eerst groen voordat ze hun uiteindelijke kleur krijgen. Alle groene paprika’s zijn overigens wel gewoon eetbaar. Zodra ze rijp worden en van kleur veranderen, verandert ook de smaak. Rode en gele paprika’s zijn bijvoorbeeld zoet van smaak, terwijl de groene paprika een meer bittere smaak heeft.

Paprika in de moestuinbak

Paprika’s worden in Nederland vooral onder glas geteeld, maar je kunt ze ook op een beschut plekje in je moestuin kweken. Houd er rekening mee dat paprika’s veel tijd nodig hebben om te groeien. Begin daarom bij voorkeur begin maart met voorzaaien in de moestuinbak of moestuintafel. Gebruik hiervoor een bakje dat je binnen neerzet. Wanneer er in april of mei een minimale grondtemperatuur van 15 graden is bereikt, kun je ze uitplanten in de volle buitengrond. Zo voorkom je ziektes bij de plant.Zorg er bij het uitplanten voor dat de grond goed nat is. Tijdens de groei is het belangrijk dat je de grond blijft bemesten. Paprika’s die we buiten telen hebben vaak geen steun nodig en hoeven niet gesnoeid te worden.

Oogsten van paprika’s uit de moestuin

Je kunt zelf bekijken wanneer je oogst. Je kan de paprika al plukken wanneer hij groen is. Wacht je echter tot de parika’s verder verkleurd zijn, dan word je beloond met meer smaak en vitamines. Na de eerste oogst blijft de plant nieuwe paprika’s maken.

Moestuintips

  1. Opkweken van zaadjes kan prima op de vensterbank, maar let wel op met fel zonlicht.
  2. Paprika’s kun je het beste kweken in een tuinkas of serre, of buiten op een goed beschutte plek.
  3. Paprika’s zijn er in allerlei kleuren, maar voor ze een kleur krijgen, zijn het allemaal groene paprika’s. Groene paprika’s kun je dus van iedere soort oogsten.

Groenten kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse groenten kweken, zoals paprika’s, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek