Palmkool kweken

De groente palmkool is een eeuwenoud bladgewas en een typische wintergroente voor in jouw moestuinbak of moestuintafel. Deze koolsoort dankt de naam aan de smalle, donkere blauwgroene bladeren die van de stengel af groeien, net als bij een palmboompje. Oorspronkelijk komt de palmkool uit het Middellandse Zeegebied en vinden we hem vooral veel terug in de Italiaanse keuken.

Palmkool in de moestuinbak

Palmkool is een tweejarig gewas dat het op alle moestuingronden goed doet en prima bestand is tegen de winter. Begin vanaf maart te zaaien tot uiterlijk juli. De groenten groeit namelijk het beste bij koel weer. Hoe warmer het weer hoe bitterder het blad zal smaken. Dun de kleine plantjes uit als je denkt dat ze elkaar in de weg gaan zitten. Daarna is het een kwestie van regelmatig water geven en de grond onkruidvrij houden.

Oogsten van eigen palmkool

In de herfst en winter is het tijd om te oogsten. Bij palmkool is het belangrijk dat je van beneden naar boven oogst. Begin dus met het knippen van de onderste bladeren. Zolang je de topbladeren laat zitten zullen er nieuwe bladeren blijven groeien die je later weer kan oogsten.

Palmkool gebruiken in de keuken

De smaak van palmkool kun je vergelijken met boerenkool, al smaakt palmkool wat zoeter zodra er de vorst overheen is geweest. De nerf van het blad is taai en kun je het beste verwijderen. De bladeren van palmkool kun je kort koken of lekker roerbakken. Vers in een salade smaken ze ook! Voeg het blad zo laat mogelijk toe aan warme gerechten zodat het zijn smaak en gezonde eigenschappen behoudt.

Bewaren van palmkool

Vers geoogste palmkool verwerk je het best zo snel mogelijk in een gerecht om de smaak en vitaminen te behouden. Oogst niet te veel ineens, maar alleen wat je nodig hebt. Heb je toch te veel geplukt? Geen probleem: de bladeren kun je een paar dagen bewaren in de koelkast.

Moestuintips voor palmkool

  • De nerf van het palmkoolblad hoef je niet weg te gooien. Snij de nerven in kleine stukjes en bak ze in een pan op een laag vuurtje samen met een uitje en wat knoflook. Lekker als bijgerecht!
  • Wanneer je palmkoolbladeren in de koelkast bewaart, draai ze dan in een vochtige krant. Dit voorkomt dat de bladeren verleppen.

Groenten kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse groenten kweken, zoals verse palmkool, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek