Oregano kweken

Oregano is de Latijnse naam voor marjolein. Er bestaan veel verschillende soorten van dit gewas. De donkergroene bladeren van oregano staan bekend om hun pepersmaak. Aan het kruid groeien witte of roze bloemen en hoewel je in Zuid-Limburg veel oregano in het wild vindt, is het een beschermde plant in zowel Nederland als België. Houd er rekening mee dat oregano vaak veel bijen aantrekt. Net zoals van de meeste kruiden, wordt er ook van oregano gezegd dat het een geneeskrachtige werking heeft. Gebruik het bijvoorbeeld bij ontsmetting, als pijnstiller en tegen maag- en darmklachten. Ook werkt oregano hoofdpijnverlichtend en het vermindert menstruatiepijn.

Oregano in de moestuinbakken

De grond waarop je oregano kunt kweken moet aan enkele eisen voldoen. Hij moet goed gedraineerd, wat droog, alkalisch en rijk aan voedingsstoffen zijn. Officieel is oregano een meerjarige plant, maar in Nederland overleeft hij maar één seizoen, omdat de meeste oreganosoorten niet winterhard zijn. Plant het kruid daarom ieder voorjaar opnieuw in jouw moestuinbak of moestuintafel. Je kunt oregano ook binnenshuis kweken, hier kun je in april mee beginnen.

  • Grondsoort: elke indien ’s winters niet te nat.
  • Standplaats: zonnig.
  • Vermeerderen: door snijden van kopstekken in het vroege voorjaar of scheuren.
  • Smaak: zoet en toch zacht pittig.
  • Keuken: in/bij kip, vis, lamsvlees en varkensvlees, stevige groentesoepen, pasta, gehaktbrood, omelet en gerechten met kaas.
  • Gebruik: kan zowel aan warme als koude gerechten toegevoegd worden.
  • Extra: werkt opwekkend en versterkend, oregano is wilde marjolein of majoraan.

Vanaf half mei kun je oregano direct in de volle grond kweken. Bedek het zaad na het planten maar met een heel dun laagje aarde, zowel in de volle grond als in bakken of potten. En zorg ervoor dat je het onkruid tussen de plantjes op tijd weghaalt. Oregano kan gevoelig zijn voor een aantal soorten wortelrot en schimmel. Een goed gedraineerde bodem is essentieel om wortelrot te vermijden. Vanaf het moment dat de plantjes vijf centimeter hoog zijn, kun je ze uitdunnen.

Oogsten van oregano

Gedurende de hele zomer kun je de blaadjes afknippen. Ook de malse jonge blaadjes zijn al bruikbaar.

Moestuintips voor het kweken van oregano

  1. Dit kruid is minder geschikt voor zwangere vrouwen omdat het een baarmoederstimulerende werking heeft.
  2. Zaai je oregano in het voorjaar? Dan is het verstandig het zaad binnen in bakken of potten te zaaien en deze later buiten te zetten.
  3. In de groentetuin vormen oregano en bonen een goede plantcombinatie. Oregano kan bonen namelijk beschermen tegen bepaalde aantastingen.

Kruiden kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse kruiden kweken, zoals oregano, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek