Oost indische kers kweken

De Oost-Indische kers is een kruipende en soms klimmende eenjarige plant, waarvan er twee soorten zijn: majus (groot, rankend) en minus (klein en niet rankend). Deze plant krijgt prachtige eetbare gele of oranje bloemen en is daarmee een mooie sierplant voor in jouw moestuinbak of moestuintafel. Oost-Indische kers kan als bodemkruiper hele gebieden van de moestuin bedekken. Ook houdt deze plant slakken op afstand en trekt bladluizen aan. Plant de Oost-Indische kers naast een fruitboom en deze wordt met rust gelaten.

Oost-Indische kers in de moestuinbak

Je kunt de Oost-Indische kers gemakkelijk zaaien. Duw de zaden in een stukje geschoffelde moestuingrond of in een grote moestuinbak. Let er wel op dat je de zaden 30-40 cm uit elkaar zaait, want elke plant kan best groot worden.

Het zaaien van de plant kun je het best doen in maart en april. Hierdoor heb je datzelfde jaar nog profijt van de bloemen. Wacht je tot de herfst, dan zullen ze het jaar erna in de lente gaan bloeien. Zorg ervoor dat de plant een plekje in de zon krijgt. Hierdoor zal hij beter groeien. Vermijd natte stukken grond. Oost-Indische kers is een eenjarige plant. Hierdoor zal de uitgebloeide plant zichzelf weer opnieuw uitzaaien.

Oost-Indische kers in de keuken

Alles aan de Oost-Indische kers is eetbaar. De eetbare bloemen hebben zo’n vijf blaadjes die rond tot ovaal van vorm zijn. Ze hebben een lichtpittig/peperige smaak en doen het goed in salades. De smaak doet je denken aan radijs. De blaadjes zijn peperiger dan de bloemen en doen met hun scherpe smaak denken aan mierikswortel. De onrijpe groene zaden zijn zeer peperig en worden vaak ingemaakt.

Bewaar de Oost-Indische kers in de koelkast en was de bloemen net voordat je ze rauw toevoegt aan je gerecht. Dan blijft de vorm van de bloem het langst behouden.

Planten kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf planten kweken maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige kweekbakken of kweektafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek